656
Axiom Space και Prada συνεργάζονται ώστε οι αστροναύτες να περπατήσουν στη Σελήνη με ασφάλεια αλλά και... κομψότητα | Axiom Space/Prada

Η NASA φοράει (διαστημικές στολές) Prada

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 20:00
Axiom Space και Prada συνεργάζονται ώστε οι αστροναύτες να περπατήσουν στη Σελήνη με ασφάλεια αλλά και... κομψότητα
|Axiom Space/Prada

Η NASA φοράει (διαστημικές στολές) Prada

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 20:00

Η εξαιρετική ερμηνεία της Μέριλ Στριπ στον ρόλο της στρυφνής εκδότριας περιοδικού μόδας στην ταινία «Ο Διάβολος Φοράει Prada» έφερε τον διάσημο ιταλικό οίκο μόδας για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 2006. Τώρα ήρθε η ώρα η Prada να κάνει «ένα τεράστιο άλμα για τη μόδα» (παραφράζοντας την ιστορική ρήση του Νιλ Αρμστρονγκ) στη Σελήνη.

Οι αστροναύτες της NASA πρόκειται να περπατήσουν στο φεγγάρι με στυλ, αφού η Prada ανακοίνωσε ότι θα σχεδιάσει τις νέες διαστημικές στολές για την αποστολή του πληρώματος του «Αρτεμις ΙΙΙ» που θα πατήσει ξανά στο φεγγάρι. Σε ένα απροσδόκητο ταίριασμα, ο διάσημος οίκος μόδας συνεργάζεται με την Axiom Space, την εταιρεία που έχει επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό της νέας στολής της αποστολής προσελήνωσης της NASA, που θα εκτοξευθεί το 2025.

Η Axiom αποκάλυψε ένα γλαφυρό σκούρο πρωτότυπο τον περασμένο Μάρτιο, εγκλωβισμένο σε ένα στρώμα κάλυψης «για να κρύψει το ιδιόκτητο σχέδιο της στολής». Η πραγματική «Στολή Δραστηριότητας Εκτός Οχήματος» της Axiom, που θα φορούν οι αστροναύτες στη Σελήνη, θα είναι λευκή, για να αντανακλά τις ακτίνες του Ηλιου και να τους προστατεύει από ακραίες υψηλές θερμοκρασίες.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, θα έχει και ιταλικό στυλ. Η Prada είναι γνωστή για τα κομψά, διακριτικά σχέδια και τη δεξιοτεχνία της, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph. Η εταιρεία έχει επίσης εμπειρία στη χρήση τεχνολογίας για τη δημιουργία ανθεκτικών υλικών.

Ο Μάικλ Σαφρεντίνι, διευθύνων σύμβουλος της Axiom Space, δήλωσε: «Η τεχνογνωσία της Prada με τις πρώτες ύλες, τις τεχνικές κατασκευής και τις καινοτόμες ιδέες σχεδίασης, θα φέρει προηγμένες τεχνολογίες καθοριστικής σημασίας, για τη διασφάλιση όχι μόνο της άνεσης των αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια, αλλά και των απαραίτητων εκτιμήσεων του ανθρώπινου παράγοντα, που απουσιάζουν από τις παλαιού τύπου διαστημικές στολές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναζητείται τεχνογνωσία στη μόδα για τον σχεδιασμό διαστημικών στολών. Οι εμβληματικές διαστημικές στολές των αποστολών «Apollo», που φορούσαν οι Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν, κατασκευάστηκαν από τη μητρική εταιρεία της κατασκευάστριας στηθόδεσμων Playtex – αφού η NASA συνειδητοποίησε ότι τα στιβαρά, ελαφριά και εύκαμπτα υλικά που χρησιμοποιούνται στα γυναικεία εσώρουχα ήταν τέλεια για την πτήση στο διάστημα.

Ο νέος σχεδιασμός της στολής προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς διαθέτει ραμμένες αρθρώσεις για βελτίωση της κίνησης (Axiom/Prada)

Οι στολές του «Apollo» αποτελούνταν από 21 στρώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερσύγχρονης εξωτερικής επίστρωσης από ύφασμα που ονομάζεται Beta, ήταν κατασκευασμένο από μικροΐνες γυαλιού επικαλυμμένες με τεφλόν και εφευρέθηκε μετά τη φωτιά με θύματα τρεις αστροναύτες το 1967.

Η Prada ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί της θα εργαστούν μαζί με την ομάδα των συστημάτων της Axiom Space σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, αναπτύσσοντας λύσεις για υλικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά για την προστασία από τις διαστημικές συνθήκες και το σεληνιακό περιβάλλον.

Είναι η πρώτη φορά που οι διαστημικές στολές των Ηνωμένων Πολιτειών επανασχεδιάζονται, μετά το 1981. «Είναι τιμή μας που αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής αποστολής» δήλωσε ο Λορέντζο Μπερτέλι, εμπορικός διευθυντής του Prada Group. «Οι δεκαετίες πειραματισμού μας, η τεχνολογία αιχμής και η σχεδιαστική τεχνογνωσία μας θα εφαρμοστούν τώρα στον σχεδιασμό μιας διαστημικής στολής για την εποχή του προγράμματος “Αρτεμις”».

Η Axiom ισχυρίζεται ότι η νέα διαστημική στολή θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με τις τρέχουσες στολές, επιτρέποντας ευρύτερη εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Διαθέτει ειδικά ραμμένες αρθρώσεις για τη βελτίωση της κίνησης των αστροναυτών, καθώς και φώτα ενσωματωμένα στο κράνος.

Το κράνος θα έχει επίσης εγκατεστημένη μια βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας. Παράλληλα, οι νέες διαστημικές μπότες θα μπορούν να αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες στις μονίμως σκιασμένες περιοχές της σεληνιακής επιφάνειας.

Οι στολές θα κατασκευαστούν με μεθόδους βιομηχανικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τρισδιάστατων εκτυπωτών και κοπτικών λέιζερ, για την εξασφάλιση ακριβών μετρήσεων. Πρέπει επίσης να κρατούν τους αστροναύτες ζεστούς και δροσερούς. Οι θερμοκρασίες στη Σελήνη είναι ακραίες και κυμαίνονται από 127 βαθμούς Κελσίου, όταν λάμπει ο Ηλιος, έως -173 βαθμούς, κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας.

Η Axiom σχεδιάζει να δοκιμάσει τη στολή σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του Διαστήματος, στο Εργαστήριο Ουδέτερης Πλευστότητας του Διαστημικού Κέντρου Λίντον Τζόνσον της NASA, στο Χιούστον του Τέξας, μέσα τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...