996
Από την ομιλία Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ | Dimitris Kapantais / SOOC

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης τις εκλογές, εμείς χάσαμε

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 19:07
Από την ομιλία Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
|Dimitris Kapantais / SOOC

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης τις εκλογές, εμείς χάσαμε

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 19:07

Την ενότητα του κόμματος προέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για πρώτη φορά την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους βουλευτές να χτίσουν από κοινού το πλέον «συμπαγές αντιπολιτευτικό μέτωπο», μέσα και έξω από τη Βουλή, έκκληση που δεν βρήκε ευρεία απήχηση στην ΚΟ, όπως κατέδειξε η ψηφοφορία για το προεδρείο της κατά την ίδια συνεδρίαση.

«Εχουμε 47 βουλευτές ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα έπρεπε να ήταν παραπάνω, πολλοί παραπάνω. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία πλέον. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιους βουλευτές και βουλεύτριες έχουμε στην παρούσα σύνθεση της Βουλής», παρατήρησε ξεκινώντας ο κ. Κασσελάκης, δίνοντας έπειτα το στίγμα των ευρισκομένων στην αίθουσα της Γερουσίας του κοινοβουλίου:

«Εμείς εκπροσωπούμε την “εθνική εξαίρεση” του Πρωθυπουργού, της αποστρατικοποίησης των νησιών και “Turkagean”», ανέφερε, «πατώντας» σε ένα ζήτημα που έχει ήδη διαψεύσει, σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση (1, 2). «Εμείς, που απαιτούμε να γίνει επιτέλους εισαγγελική έρευνα για το Predator, με το οποίο ο ανιψιός Μητσοτάκη ξεδόντιασε κατ’ εντολή του τα ατομικά δικαιώματα πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Εμείς είμαστε “εθνική εξαίρεση”, κατά τα άλλα, όχι εκείνοι», συνέχισε, δίχως να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι εισαγγελικές Αρχές –εγχώριες και ευρωπαϊκές– έχουν ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες.

«Εμείς είμαστε δημοκρατικοί άνθρωποι με αριστερό αξιακό κώδικα, που αγωνίζονται ώστε ο απλός Ελληνας να έχει πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι του στη Δικαιοσύνη. Εμείς, οι 48 (σ.σ.: οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος), απέναντι στους “άριστους” 158», προσέθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται για τα απανωτά βίντεο στα social media, λέγοντας πως ο ίδιος επιδεικνύει «ανθρωπιά» όπου πάει στη χώρα –προφανώς σε μια αναφορά στις επισκέψεις στην πληγείσα Θεσσαλία κ.ο.κ.– και όχι «επικοινωνία», αν και δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα περί σκηνοθετημένων πλάνων στον «πνιγμένο» Βόλο.

Θέλησε, ακόμη, να αμβλύνει και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το βίντεο της επίσκεψής του στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Καλλιθέα. «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τους δασκάλους και τους γονείς, και εννοείται πάνω απ’ όλα απ’ τα παιδιά τα ίδια, ειρωνεύονται. Ε, ναι, λοιπόν, εγώ αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή, από ανθρωπιά και αλληλεγγύη, την ανάγκη να κάνω μια δωρεά για οκτώ αιρ-κοντίσιον, για να μην κρυώνουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι τον χειμώνα. Κι αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω μια δωρεά για έναν διάδρομο και για ένα ποδήλατο ώστε να μπορούν να αθλούνται. Την έκανα τη δωρεά», δήλωσε και ζήτησε από τους κυβερνώντες να προβούν σε αντίστοιχη πράξη (!).

«Ας κάνει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μιχαηλίδου και ο κ. Καραμανλής, ας κάνει ο καθένας τους αντίστοιχη δωρεά. Η όποια προσωπική πράξη αλληλεγγύης μπορεί ο καθένας. Ας την κάνουν, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει αυτά τα παιδιά στη μοίρα τους. Ας το κάνουν», προκάλεσε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ζητώντας την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την ισότητα στο γάμο.

«Θέλετε να δείτε πόσο δεξιός είναι ο κ. Μητσοτάκης; Θέλετε να το δούμε;», ρώτησε. «Λοιπόν, ας φέρει αύριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ας το φέρει! Ας πάρει τη δική μας πρόταση από πέρυσι και να βάλει το δικό του λογότυπο. Του το επιτρέπουμε! Αντε να δούμε ποιος διοικεί τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης ή είναι ο Βορίδης, ο Πλεύρης, ο Μπέος, ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως είναι ο κ. Βελόπουλος; Ας το κάνει, για να δει όλος ο κόσμος του Κέντρου πόσο μετριοπαθής, δήθεν, είναι στην πράξη. Ας πούμε επιτέλους τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», υπογράμμισε.

«Από μεριάς μου, σας εγγυώμαι ένα πράγμα: Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Οσο εσείς θα παράγετε προτάσεις νόμων και θα αποκρούετε τις καθεστωτικές πρακτικές τους εδώ μέσα, εντός του Κοινοβουλίου, εγώ θα τους ξεμπροστιάζω στην κοινωνία. Διότι η κοινωνία δικαιούται καλύτερα», δεσμεύτηκε.

Το παρών στη συνεδρίαση της ΚΟ έδωσε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας (Dimitris Kapantais / SOOC)
Αλλά και η πρώην υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου (Dimitris Kapantais / SOOC)

Ερχόμενος στο μήνυμα του περί ενότητας, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την ομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «τελευταία ελπίδα» για «πολύ κόσμο», προτάσσοντας τη σχετική «ευθύνη» και απέναντι στις όποιες «ατομικές επιδιώξεις».

«Ολοι μας σ’ αυτή την αίθουσα έχουμε ευθύνη να σηκώσουμε ανάστημα. Εχουμε ευθύνη να σηκώσουμε ανάστημα και να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας. Να αποδείξουμε έμπρακτα τον λόγο για τον οποίο μπήκαμε στην πολιτική, αλλά και τον λόγο για τον οποίο μένουμε στην πολιτική. Για τις ψυχές αυτού του τόπου. Για τις ζωές αυτού του τόπου. Εμείς τώρα πρέπει να βάλουμε στο πλάι όποιες ατομικές επιδιώξεις είχαμε, και όλοι και όλες μαζί να παλέψουμε κυριολεκτικά ώστε αυτός ο τόπος να μην καεί ολοσχερώς. Να παλέψουμε μαζί, διότι για πάρα πολύ κόσμο που τον γνώρισα από κοντά, είμαστε η τελευταία ελπίδα. Οπως το ακούσατε, είμαστε η τελευταία ελπίδα για πάρα πολύ κόσμο», ήταν τα ακριβή λόγια του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Παραπέμποντας στην φράση του τελευταίου ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» και ότι «ο κόσμος αλλάζει», τόνισε πως αναγκαία είναι «τρία βήματα: Ενότητα, πρόταση, δράση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές ήττες του κόμματός του, σημείωσε: «Θα αναρωτηθούν κάποιοι, όπως αναρωτιούνται συχνά: “Τα ίδια λέγατε και στις τελευταίες εκλογές και κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης με 20% διαφορά”. Εγώ σας απαντάω ξεκάθαρα και ειλικρινά: Δεν κέρδισε, εμείς χάσαμε».

«Θα είμαι στο πλευρό σας, σας θέλω στο πλευρό μου. Θα βρούμε κοινό βηματισμό παραμερίζοντας τον εγωισμό και δίνοντας προτεραιότητα στην μοναδική ευκαιρία που έχουμε για ένα κινηματικό, συλλογικό, θετικό και νικηφόρο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην κάλπη των επόμενων εθνικών εκλογών», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κασσελάκης, διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει η αυθεντική φωνή, ο γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης πατριωτικής Αριστεράς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...