496
Η Αρκούδα 806 Τζούνιορ φιλοδοξεί να αποσπάσει τον τίτλο βαρέων βαρών στον φετινό διαγωνισμό πάχους στην Αλάσκα | National Park Service

Αλάσκα: Αρκουδάκι ενός έτους διεκδικεί διεθνή διαγωνισμό πάχους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:10
Η Αρκούδα 806 Τζούνιορ φιλοδοξεί να αποσπάσει τον τίτλο βαρέων βαρών στον φετινό διαγωνισμό πάχους στην Αλάσκα
|National Park Service

Αλάσκα: Αρκουδάκι ενός έτους διεκδικεί διεθνή διαγωνισμό πάχους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:10

Αρκουδάκι βάρους 31 κιλών θα αναμετρηθεί με τους πρωταθλητές… βαρέων βαρών στον φετινό διαγωνισμό «Fat Bear Week» (Εβδομάδα Παχιάς Αρκούδας), στην Αλάσκα. Η δημοφιλής διαδικτυακή εκδήλωση, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην δασοφύλακα Μάικ Φιτζ, έχει γίνει κάτι σαν φαινόμενο, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους πέρυσι για τον πιο χοντρό αρκούδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, κάθε χρόνο οι καφέ αρκούδες του Εθνικού Πάρκου Κατμάι της Αλάσκας συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού Μπρουκς για να καταβροχθίσουν τον σολομό που κολυμπά αντίθετα στο ρέμα. Στόχος τους: να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά πριν τον χειμώνα.

Δώδεκα αρκούδες επιλέγονται για την «Εβδομάδα Fat Bear». Οι θαυμαστές τους, ψηφίζοντας διαδικτυακά, θα αποφασίσουν για τον νικητή. Ο 806 Τζούνιορ, που αναγνωρίζεται από το κοντό ρύγχος του και το πόσο χαδιάρης είναι, έχει ήδη τον τίτλο του  πρωταθλητή στην κατηγορία Junior για το 2023 – αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να κοντράρει τους πιο έμπειρους… βετεράνους του διαγωνισμού.

Τα τρέχοντα φαβορί για τον διαγωνισμό του 2023 είναι ο 480, γνωστός και ως Οτις, μια 27χρονη καφέ αρκούδα που ζυγίζει περίπου 544 κιλά, και ο 747 ή Κολμπέρ, ο δύο φορές πρωταθλητής της «Εβδομάδας Fat Bear», με περίπου το ίδιο βάρος.

Είναι ένας άνισος αγώνας, που δεν διαχωρίζεται από το φύλο, το μέγεθος ή την ηλικία της αρκούδας, λέει ο Φιτζ, σήμερα φυσιοδίφης στο explore.org, το οποίο διατηρεί 24ωρη ζωντανή ροή παρακολούθησης των αρκούδων. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν στις ζωντανές ροές του Κατμάι το 2022, μεταξύ άλλων για να παρακολουθήσουν τις αρκούδες να λαμβάνουν θέση για τα καλύτερα σημεία ψαρέματος.

Ο Οτις, εν τω μεταξύ, είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής και μια «λαοφιλής» αρκούδα, με καλές πιθανότητες να κερδίσει. Αν και γερνάει, του λείπουν μερικά δόντια και δεν μπορεί πλέον να παλέψει για καλύτερα σημεία ψαρέματος σολομού, παραμένει το φαβορί για τον τίτλο.

Οι καφέ αρκούδες στο Κατμάι πρέπει να καταναλώσουν τροφή ενός έτους σε περίπου έξι μήνες για να αποθηκεύσουν αρκετό λίπος ώστε να επιβιώσουν τον χειμώνα. Μια καλή ημερήσια μερίδα για μια αρκούδα είναι περίπου 10 σολομοί, αλλά μπορούν να φάνε πολύ περισσότερους. Εχει παρατηρηθεί αρκούδα που έφαγε 42 σολομούς μέσα σε πέντε ώρες.

Η κατανάλωση τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αυξήσεις βάρους, με τα ανοιξιάτικα αρκουδάκια όπως ο 806 Τζούνιορ να κάνουν μερικά από τα πιο δυνατά άλματα. Τα «μικρά της άνοιξης», όπως αποκαλούνται τα αρκουδάκια, ζυγίζουν συνήθως μόλις 450 γραμμάρια όταν γεννιούνται, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά μέχρι το τέλος του φθινοπώρου ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 32 κιλά.

Η πρώτη «Εβδομάδα Παχιάς Αρκούδας», το 2014, συγκέντρωσε μερικές χιλιάδες ψήφους, αλλά έκτοτε έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Η βάση οπαδών της έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι που συντονίζονταν στη ζωντανή ροή ανυπομονώντας να εντοπίσουν μια αρκούδα, αντ’ αυτού εντόπισαν έναν πεζοπόρο που είχε χαθεί και του έσωσαν τη ζωή καλώντας για βοήθεια.

Οι θαυμαστές των αρκούδων μπορούν να ψηφίζουν στον ιστότοπο του explore.org καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, δηλαδή από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, μεταξύ 2 μ.μ. και 11 μ.μ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...