476
Μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ θρηνούν για τον αρχηγό τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, 40 ημέρες από τον θάνατό του. Αλλοι όμως, θρηνούν για τους φόνους από συμπολεμιστές τους και μάλιστα μέσα στη Ρωσία | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Μισθοφόροι της Βάγκνερ, πρώην κατάδικοι, σκορπούν τον τρόμο δολοφονώντας γυναίκες και κορίτσια

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 17:39
Μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ θρηνούν για τον αρχηγό τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, 40 ημέρες από τον θάνατό του. Αλλοι όμως, θρηνούν για τους φόνους από συμπολεμιστές τους και μάλιστα μέσα στη Ρωσία
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Μισθοφόροι της Βάγκνερ, πρώην κατάδικοι, σκορπούν τον τρόμο δολοφονώντας γυναίκες και κορίτσια

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 17:39

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους από τις ρωσικές φυλακές προσφέροντάς τους την ελευθερία τους αν πολεμούσαν στις τάξεις της Ομάδας Βάγκνερ για έξι μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Επικριτικές φωνές έλεγαν τότε ότι άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, αλλά μπροστά στις ανάγκες της ρωσικής πολεμικής «κρεατομηχανής» του Βλαντίμιρ Πούτιν, θυσιάστηκε η ασφάλεια και στις τοπικές κοινωνίες στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι περισσότεροι από τους κατάδικους σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ πολλοί από όσους γύρισαν στη Ρωσία, προκάλεσαν προβλήματα με τη βίαιη συμπεριφορά τους. Κάποιοι μάλιστα, διέπραξαν εγκλήματα και δολοφονίες, όπως δύο μισθοφόροι που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες κατηγορούμενοι ότι σκότωσαν ένα τετράχρονο κορίτσι και δύο γυναίκες, ενώ ένας άλλος καταδικάστηκε για τη δολοφονία άλλης γυναίκας.

Στο πρώτο τραγικό περιστατικό, στην πόλη Λίπετσκ, ένας μισθοφόρος χτύπησε σοβαρά τη σύζυγό του και σκότωσε την τετράχρονη κόρη της από προηγούμενο γάμο. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Βλαντίμιρ Β. επέστρεψε στο σπίτι για διακοπές στα τέλη Αυγούστου, όπου ζούσε με τη σύζυγό του Τατιάνα.

Την 1η Οκτωβρίου, σε μια μεταξύ τους αντιδικία ο Βλαντίμιρ χτύπησε πρώτα τη σύζυγό του αρκετές φορές και στη συνέχεια άρχισε να χτυπά την κόρη της από προηγούμενο γάμο, Γιεκατερίνα. Η τετράχρονη πέθανε στη συνέχεια από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Στο δεύτερο περιστατικό, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν μισθοφόρο της Βάγκνερ ως ύποπτο για τη διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε στο χωριό Γερμακόφσκογιε στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Ο μισθοφόρος πυρπόλησε ένα σπίτι στο οποίο βρήκαν τον θάνατο μια γυναίκα και η κόρη της, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα των sites Baza, ASTRA, Ostorozno Novosti και Sibir-realii, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων επιβεβαίωσε στο τοπικό μέσο «Prospekt Mira» το συμβάν της πυρκαγιάς, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο 32χρονος κάτοικος του Γερμακόφσκογιε, Ντενίς Στεπάνοφ, πυρπόλησε οικία στην οποία διέμεναν δύο γυναίκες.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα, και μετά από λίγες ώρες ο Στεπάνοφ συνελήφθη από αστυνομικούς. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι πυροσβέστες εντόπισαν τα πτώματα μιας 68χρονης γυναίκας και της 35χρονης κόρης της.

Όπως γράφει ο ιστότοπος BAZA, κατά την διάρκεια έρευνας, βρήκαν στην κατοχή του υπόπτου ένα μπιτόνι.

Τα κίνητρα του δράστη προς το παρόν είναι άγνωστα, ωστόσο όπως γράφει ο ιστότοπος Sibir-realii, ο Στεπάνοφ απειλούσε τα θύματά του πριν τα εξοντώσει. Το 2021 δικαστήριο του Γερμακόφσκογιε, ένα χωριό της Σιβηρίας, καταδίκασε τον Στεπάνοφ σε 3,5 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησε γνωστό του χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό αντικείμενο.

Ο ιστότοπος Ostorozno Novosti διευκρινίζει ότι ο μισθοφόρος στρατολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην φυλακή, υπηρέτησε για έξι μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας και εν συνεχεία του απονεμήθηκε χάρη, όπως του είχε υποσχεθεί ο Πριγκόζιν.

Σε μία ακόμα παρόμοια περίπτωση, τον προηγούμενο μήνα, ο Σεργκέι Ρουντένκο, πρώην κατάδικος και πρώην μισθοφόρος της Βάγκνερ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11,5 ετών για τη δολοφονία μίας γυναίκας στη Ρωσία, όταν γύρισε από το ουκρανικό μέτωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...