Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, βλέποντας το κλίμα επιθετικής ανταλλαγής συνθημάτων μεταξύ νικητών και ηττημένων έξω από την Κουμουνδούρου, αρκετοί στοιχημάτισαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στις πρώτες του εβδομάδες θα βρεθεί απέναντι σε μια πολύ σκληρή αντιπολίτευση που δεν θα του δώσει την παραμικρή περίοδο χάριτος, αλλά θα έχει να της αντιπαρατάξει μια πλειοψηφία στιβαρή, ενιαία και αποφασισμένη.
Μία εβδομάδα μετά, η πρόβλεψη έχει διαψευστεί. Η εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει τελικά αρκετά ζαλισμένη από την σφαλιάρα για να ξεκινήσει άμεσα κινήσεις αποδόμησης του νέου πρόεδρου ή συντεταγμένης αποχώρησης, όπως ζητούν κάποιοι, την ίδια όμως στιγμή δύο μεγάλες διαμάχες έχουν ξεκινήσει ήδη στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας.
Η πρώτη αφορά τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού. Με δεδομένη την διακριτική και μάλλον συμπληρωματική παρουσία του Νίκου Παππά, ο οποίος είναι ο μόνος από την πλευρά της πλειοψηφίας που θα μπορούσε να εγγυηθεί κάτι τέτοιο και μάλιστα χωρίς να δημιουργηθεί ασυνέχεια στην Κουμουνδούρου, δύο νεόκοποι μηχανισμοί αντιμάχονται για τον έλεγχο του κόμματος. Ο ένας είναι αυτός της ομάδας Πολάκη – Αυγέρη, που έχει ένα σχετικό προβάδισμα γιατί στελέχωσε πρώτος το επιτελείο του νέου προέδρου πριν την εκλογή του και ο δεύτερος αυτός της Θεοδώρας Τζάκρη, που αναφέρεται πιο άμεσα στο ΠΑΣΟΚογενές τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη διαμάχη έγινε σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο και αφορούσε το θεσμικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ο πρόεδρος του δεύτερου κόμματος της χώρας δεν είναι στη Βουλή. Εξ αυτού προέκυψε η αμφισβήτηση σχετικά με το ποιος δικαιούται τον θεσμικά κατοχυρωμένο τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά, ο Σωκράτης Φάμελλος φάνηκε να διεκδικεί τον ρόλο, έως ότου ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να τον παραχωρήσει. Η μικρής έκτασης αντιδικία, στην οποία ενδεχομένως παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έληξε σχετικά αναίμακτα.
Ωστόσο, στο βίντεο που ανέβασε την επόμενη μέρα ο κ. Κασσελάκης για να παρουσιάσει το γραφείο του, πέραν εφηβικών κοινοτοπιών του τύπου «στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι», που προκαλούν ελαφρύ μειδίαμα, υπάρχει και η φράση: «Αυτό είναι το γραφείο του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με λίγα λόγια το γραφείο μου» –φράση η οποία απευθύνεται εμφανώς και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στέφανος Κασσελάκης και Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκαν μαζί τις επόμενες ημέρες τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Στερεά Ελλάδα, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι μάλλον συγκαταβατικό. Σε αυτό δεν βοήθησαν και οι αποδοκιμασίες που επιφύλαξαν στον κ. Φάμελλο κάποιοι πολίτες στον Βόλο, οι οποίοι θυμήθηκαν ότι είχε ταχθεί υπέρ της καύσης των σκουπιδιών της ΑΓΕΤ κατά τη θητεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, η συνδιάσκεψη της Ομπρέλας, που υποστήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια την Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε πάρα πολύ κακό κλίμα και είχε να αντιμετωπίσει την επιθυμία πολλών μελών και στελεχών να φύγουν άμεσα από το κόμμα. Από παλαιότερα στελέχη έγινε προσπάθεια να ανακοπεί αυτό το κλίμα, με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με την πλευρά Αχτσιόγλου, αλλά και την επίκληση της ανάγκης να στηριχτούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές. Τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έθεσε ουσιαστικά και ως λόγο προσωρινής ανακωχής ο Νίκος Φίλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κασσελάκη.
Μικρή λεπτομέρεια, ενδεικτική του ανακατέματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ: Με τους υποψήφιους σε Δήμους και Περιφέρειες να έχουν ανακοινωθεί μήνες πριν και να πρόσκεινται στην πλειονότητά τους στην αντιπολίτευση, την ώρα που η Ομπρέλα σημαίνει συναγερμό για τη στήριξή τους, προεδρικά τρολ στο Διαδίκτυο καλούν ανοιχτά σε καταψήφισή τους, προειδοποιώντας ότι την επόμενη ημέρα θα ανήκουν σε άλλο κόμμα!
Και, ας μην ξεχνάμε, η καταδίκη όσων γράφονται στο Διαδίκτυο στο όνομά του, είναι κάτι που ο κ. Κασσελάκης έχει αρνηθεί να κάνει ως τώρα, παρά τις σχετικές εκκλήσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News