585
Στενοί συγγενείς και φίλοι του Γεβγκένι Πριγκόζιν συγκεντρώθηκαν στον τάφο του στην Αγία Πετρούπολη, την Κυριακή, για το μνημόσυνο, 40 ημέρες από τον θάνατό του | REUTERS/Anton Vaganov

Στον 25χρονο γιο του, Πάβελ, η μεγάλη περιουσία του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 14:42
Στενοί συγγενείς και φίλοι του Γεβγκένι Πριγκόζιν συγκεντρώθηκαν στον τάφο του στην Αγία Πετρούπολη, την Κυριακή, για το μνημόσυνο, 40 ημέρες από τον θάνατό του
|REUTERS/Anton Vaganov

Στον 25χρονο γιο του, Πάβελ, η μεγάλη περιουσία του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2023, 14:42

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στον 25χρονο γιο του, όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια φωτογραφία της φερόμενης ως  διαθήκης του φαίνεται ότι ο γιος του Πάβελ θα είναι ο μοναδικός κληρονόμος των περιουσιών του και της ιδιωτικής πολιτοφυλακής.

Οπως σημειώνουν οι Times, ο άνθρωπος που κάποτε ήταν γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν», έκανε μεγάλη περιουσία από συμβόλαια τροφοδοσίας πριν ιδρύσει τον μισθοφορικό στρατό της Ομάδας Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε τον Αύγουστο, όταν το ιδιωτικό τζετ με το οποίο ταξίδευε, συνετρίβη, ένα μήνα αφότου ηγήθηκε ανταρσίας κατά του ρωσικού στρατού, κάτι που θεωρήθηκε ως άμεση πρόκληση προς τον Πούτιν. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Μετά τον θάνατό του, ο Πούτιν περιέγραψε τον πρώην σύμμαχο και φίλο του ως έναν «ταλαντούχο» επιχειρηματία που έκανε «σοβαρά λάθη» και συνάντησε μια «δύσκολη μοίρα».

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο αναφέρει: «Ολη την περιουσία μου… καθώς και την περιουσία που μπορεί να αποκτήσω στο μέλλον, την κληροδοτώ στον Πάβελ Εβγένιεβιτς Πριγκόζιν».

Σε περίπτωση θανάτου του Πάβελ, η κληρονομιά θα μοιραστεί στη χήρα του, Λιούμποφ, στις δύο κόρες του και στον εγγονό του.

Η ύπαρξη εγγονού δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, αλλά το έγγραφο αναφέρει ότι πρόκειται για παιδί του Πάβελ.

Το αρχηγείο του Ομίλου Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη – REUTERS/Anton Vaganov

Τον περασμένο μήνα, ο γιος του Πριγκόζιν δήλωσε ότι αποδέχεται την κληρονομιά και τις «παραμέτρους» της.

Σύμφωνα με τους υποτιθέμενους όρους της διαθήκης, ο Πάβελ θα πρέπει να φροντίσει για την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του Βιολέτα.

Το έγγραφο, που εμφανίστηκε στο Telegram, υποδηλώνει ότι θα κληρονομήσει περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων είναι ένα τριώροφο σπίτι στην Αγία Πετρούπολη, ο όμιλος Βάγκνερ, εννέα ανώνυμες εταιρείες και μετοχές της Concord, της εταιρείας εστίασης και των παραρτημάτων της.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο γιος του Πριγκόζιν θα επιδιώξει να ανακτήσει χρέη ύψους 784 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να οφείλει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην Concord.

Η διαθήκη επικυρώθηκε στις 2 Μαρτίου του 2023. Οι Times δεν μπόρεσαν να την επαληθεύσουν.

Ενώ ο επίσημος πλούτος του έχει εκτιμηθεί σε 140 εκατομμύρια ευρώ, το Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξε ότι το πραγματικό ποσό είναι πιο κοντά στα 9,2 δισ. ευρώ.

Ο Πριγκόζιν κατείχε επίσης και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ένα ιδιωτικό τζετ και ένα υπερπολυτελές γιοτ αξίας έξι εκατ. ευρώ.

Η Βιολέτα Πριγκόζινα άσκησε επιτυχώς έφεση κατά των κυρώσεων σε δικαστήριο της ΕΕ τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε οικονομικούς δεσμούς με τον γιο της.

Την Κυριακή, ο Πάβελ και η Βιολέτα, καθώς και δεκάδες άλλοι συγγενείς και φίλοι, επισκέφθηκαν τον τάφο του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, τελώντας μνημόσυνο 40 ημέρες μετά τον θάνατό του.

Ορισμένα ρωσικά κανάλια έχουν αναφέρει ότι ο Πάβελ μπορεί να αναλάβει τη διοίκηση της Ομάδας Βάγκνερ. Οι πιστοί στην οργάνωση λέγεται ότι ελπίζουν ότι θα συνεχίσει την κληρονομιά του πατέρα του, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Τον Μάρτιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Πάβελ ήλεγχε μια σειρά από εταιρείες και πολυτελή συγκροτήματα ακινήτων στην Αγία Πετρούπολη. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων χωρών.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαθήκη αμφισβητείται, με μια υπόθεση που φέρεται να έχει ανοίξει στην Αγία Πετρούπολη αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το κανάλι Telegram VChK-OGPU που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η πηγή του υποστήριξε ότι είχε ξεσπάσει καβγάς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας για την κληρονομιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...