Είναι ένα σοκ. Το πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το «στολίδι» του ελληνικού αθλητισμού και έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που κατά το τότε αφήγημα είχαν επιστρέψει «στο σπίτι τους», είναι επικίνδυνο.
Αυτό προκύπτει από την απόφαση που έλαβε εσπευσμένα η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής: το Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και το Ποδηλατοδρόμιο των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, κλείνουν καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε σοβαρό πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».
Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο γειτονικό ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. To τρίτο ήταν μια ελάχιστα χρηστική πεζογέφυρα στη συμβολή της λεωφ. Μεσογείων με τη λεωφ. Κατεχάκη. Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε στα 130 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η ολοκλήρωση του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο την άνοιξη του 2004 υπήρξε ένα θρίλερ παγκόσμιας κλίμακας, καθώς επρόκειτο για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο τεχνικά και η τοποθέτησή του κατέστη δυνατό να γίνει λίγες μόλις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς. Τη μέρα δε που τα δύο γιγάντια τμήματα του στεγάστρου «κλείδωσαν», την όλη διαδικασία τη μετέδωσε ζωντανά το CNN, καθώς έως τότε ακόμα και η διεξαγωγή των Αγώνων ήταν στον αέρα.
Φαίνεται όμως ότι κάτι δεν πήγε καθόλου καλά με τα στέγαστρα του φημισμένου Ισπανού. Αν όχι εξ αρχής, σίγουρα έπειτα, στη συντήρησή τους, και έτσι, 19 χρόνια μετά, τα δύο έργα κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΟΑΚΑ, την Παρασκευή:
«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.
Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.
Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», κατέληξε στην ανακοίνωση του ΟΑΚΑ.
Τα έργα συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί ανατέθηκαν προς προετοιμασία στη Μονάδα Ωρίμανσης Εργων του ΤΑΙΠΕΔ (ή Project Preparation Facility – PPF) που συγκρότησε η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει επενδύσεις και την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Ο προϋπολογισμός που έχει ήδη προβλεφθεί για το ΟΑΚΑ είναι της τάξης των 56,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΟΑΚΑ και η στατικότητα του στεγάστρου «Καλατράβα» είχαν απασχολήσει την κυβέρνηση: το 2018 σε έναν αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Μπάγερν ήταν εμφανής μεγάλη ταλάντωση του άνω διαζώματος. Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος έλεγχος που ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες περιέλαβε τεστ στατικής επάρκειας έναντι της δυναμικής καταπόνησης που προέρχεται από τις συντονισμένες αναπηδήσεις φιλάθλων, έδειξε πως το κεντρικό στάδιο είναι στατικά ασφαλές, πλην όμως απαιτούνται σημαντικές συντηρήσεις αλλά και βελτίωση της μεθόδου στήριξης της περιμετρικής κορνίζας σκυροδέματος στην κορυφή του άνω διαζώματος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ πάντως, και παρά την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ, η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, άρα η δεύτερη μελέτη που θα διεξάγει η διοίκηση του Σταδίου δεν έχει και πολλή σημασία.
- Διαβάστε: ΟΑΚΑ, το χρονικό ενός πληγωμένου σταδίου
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αθλητισμού σημειώθηκε σχετικά:
«Κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο Υπουργός ήδη συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.
Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.
Ο κ. Βρούτσης, την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας».
Προκύπτουν βέβαια, μια σειρά από ερωτήματα:
♦ Από πότε είχαν οι αρμόδιοι στην κατοχή τους την επίμαχη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ;
Το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές (Πέμπτη) και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».
«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία έξι μηνών. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο υφ. Αθλητισμού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πάντως, δήλωσε το Σάββατο στo Mega, ότι η κυβέρνηση έμαθε για το πρόβλημα στατικότητας «χθες», δηλαδή την Παρασκευή.
♦ Ομως είναι εύλογο να υποθέσουμε πως το πρόβλημα δεν ανέκυψε ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη, όταν ο κ. Βρούτσης παρέλαβε την επίμαχη μελέτη. Και ο τελευταίος αγώνας του Παναθηναϊκού (με την ισπανική Βιγιαρεάλ για το Europa League) διεξήχθη, παρουσία 60.000 θεατών μάλιστα, στις 21 Σεπτεμβρίου, την περασμένη εβδομάδα δηλαδή.
Υπήρχαν άραγε μελετητές, ή ακόμα και κρατικοί αξιωματούχοι που γνώριζαν το πρόβλημα στατικότητας του στεγάστρου «Καλατράβα» και άφησαν να εκτεθούν σε κίνδυνο τόσοι άνθρωποι;
♦ Πότε (δεν) έγιναν τα απαραίτητα έργα συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου όλα αυτά τα 19 χρόνια, εφόσον υποθέσουμε ότι όλα είχαν γίνει καλώς το 2004 όταν το ελληνικό κράτος παρέλαβε το έργο ανακαίνισης του σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως υπήρξε αμέλεια επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο (τότε υφ. Αθλητισμού) Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί», είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Η περιφέρεια Αττικής είχε αναλάβει τότε, το 2014, τη συντήρηση του ΟΑΚΑ, όμως έπειτα εξελέγη η Ρένα Δούρου και οι σχετικοί διαγωνισμοί πάγωσαν.
♦ Πόσα χρόνια μπορεί να υπήρχε πρόβλημα στατικότητας, χρόνια κατά το οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, φίλαθλοι ή μουσικόφιλοι καθώς το ΟΑΚΑ φιλοξενούσε και συναυλίες (από τους U2 ως τους AC/DC κ.ά) βρέθηκαν κάτω από στέγαστρο «Καλατράβα»;
♦ Τι θα γίνει με τις αθλητικές αλλά και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα; Για παράδειγμα, ακόμα και στις 8 και 9 Ιουνίου 2024, στο Ολυμπιακό Στάδιο, έχουν προγραμματιστεί δύο sold out συναυλίες των Coldplay. Θα έχει διορθωθεί το πρόβλημα; Ή θα υπάρξουν απαιτήσεις προς το ΟΑΚΑ από της επιχειρήσεις –την ΠΑΕ Παναθηναϊκός λόγου χάρη– που είχαν βασίσει τον σχεδιασμό τους σε χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου; Ο επόμενος αγώνας των Πρασίνων για το Europa League είναι στις 26 Οκτωβρίου και από την ΠΑΕ διαμαρτύρονται πως υπάρχει θέμα με την προπώληση των εισιτηρίων.
«Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Άρα δεν υπάρχει θέμα εισιτηρίων. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι», είπε ο κ. Βρούτσης.
♦ Πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ; Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ». Απέφυγε δηλαδή ο υφυπουργός Αθλητισμού να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News