728
Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει «καθαρίσει» όλη την παραδοσιακή ηγεσία των μεγάλων μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών της Ιταλίας και τους έχει αντικαταστήσει με «ημέτερους» | CreativeProtagon

Γιατί η Μελόνι θέλει να ελέγξει (και) τον ιταλικό πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 12:15
Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει «καθαρίσει» όλη την παραδοσιακή ηγεσία των μεγάλων μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών της Ιταλίας και τους έχει αντικαταστήσει με «ημέτερους»
|CreativeProtagon

Γιατί η Μελόνι θέλει να ελέγξει (και) τον ιταλικό πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 12:15

Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους Ιταλούς, αλλά η πολιτιστική ένδεια δεν είναι ένα από αυτά. Η χώρα έχει σπουδαία πολιτιστική και καλλιτεχνική παράδοση, που εκτείνεται από τον Δάντη Αλιγκέρι, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Αντόνιο Βιβάλντι έως τον Φεντερίκο Φελίνι. Τώρα, όμως, πολλοί από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς της χώρας –εκ των οποίων κάποιοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη της παράδοσής της– βρίσκονται σε μια σφοδρή πολιτική διαμάχη, φοβούμενοι ότι η ανεξαρτησία τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ολα αυτά εξαιτίας της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία κατηγορείται ότι προσπαθεί να «βάλει φίμωτρο» στην καλλιτεχνική και πολιτιστική έκφραση, θέλοντας να σιγάσει κάθε φωνή που την αντιπολιτεύεται.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της Μελόνι έχει «καθαρίσει» όλη την παραδοσιακή ηγεσία των μεγάλων μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών της Ιταλίας και έχει βάλει στη θέση τους διάφορους «ημέτερους». Η κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί μέχρι και τις Βρυξέλλες, που παρακολουθούν το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα τα πράγματα έφθασαν στα άκρα όταν δύο πολιτικοί από κόμματα του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Μελόνι ζήτησαν να απολυθεί ένας διευθυντής μουσείου επειδή παραχώρησε δωρεάν είσοδο σε ανθρώπους που μιλάνε αραβικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ο Αντρέα Γκρίπα, δεύτερος τη τάξη στη Λίγκα, κατηγόρησε τον Κρίστιαν Γκρέκο, διευθυντή του Μουσείου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Τορίνο, για «ρατσισμό εναντίον των Ιταλών και των χριστιανών».

Η δημοκρατική αντιπολίτευση απαντά ότι ο Γκρέκο διώκεται επειδή δεν συντάσσεται με την κυβερνητική γραμμή. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Μελόνι προσπαθεί να κλείσει το στόμα όσων δεν είναι απόλυτα σύμφωνοι με τις πολιτικές της. Την κατηγορούν ότι «έχει μανία να ελέγχει τα πάντα» και για «ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους θεσμούς και τον πολιτισμό».

Η πιο προφανής έκφραση του τρόπου με τον οποίον η Μελόνι οραματίζεται το σύγχρονο ιταλικό κράτος είναι τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους 11 μήνες στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την περίφημη RΑΙ. Η ίδια διόρισε επικεφαλής του οργανισμού έναν παλιό της «σύντροφο», ο οποίος στο παρελθόν έχει υιοθετήσει θεωρίες συνομωσίας για τον Τζορτζ Σόρος και την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, όπως και οι παρουσιαστές δύο πολύ δημοφιλών εκπομπών, εκδιώχθηκαν. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολιτικούς διωγμούς στο πιο επιδραστικό δίκτυο της χώρας.

Ανθρωπος από τη RΑΙ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Politico: «Για την κυβέρνηση η RAI είναι σύμβολο μιας αριστερής δικτατορίας. Νομίζουν ότι αν ελέγχουν τα ΜΜΕ θα αλλάξουν το πολιτιστικό αφήγημα της Ιταλίας».

Πέρυσι η ΕΕ υιοθέτησε τον νόμο για την ευρωπαϊκή ελευθερία στα ΜΜΕ, κανόνες που θεσμοθετούν την ανεξαρτησία των δημόσιων ΜΜΕ. Φέτος εξέδωσε μια έκθεση με την οποία ζητάει από τη RAI να είναι πιο «ανεξάρτητη από τα πολιτικά συμφέροντα». Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων έχουν επίσης σηκώσει ψηλά το θέμα.

Το μακρύ χέρι της Μελόνι δεν σταματά όμως στα δημόσια ΜΜΕ. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση διέκοψε τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πειραματικής Κινηματογραφίας, της παλαιότερης κινηματογραφικής σχολής της Δυτικής Ευρώπης, και έδωσε στον εαυτό της μεγαλύτερες εξουσίες, ώστε να διορίσει νέους επικεφαλής του ιδρύματος, μια απόφαση που επικρίθηκε από τον κόσμο του θεάματος και την αντιπολίτευση. Αμέσως μετά, ένας πρώην ακροδεξιός ακτιβιστής διορίστηκε πρόεδρος του μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ρώμης, MAXXI.

Για να επιστρέψουμε στην υπόθεση της RAI, δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση διορίζει «δικούς της» στην ηγεσία του φορέα. Το 2015, όμως, ο τότε επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης, Ματέο Ρέντζι, άλλαξε τους κανονισμούς, δίνοντας στην κυβέρνηση σχεδόν απόλυτο έλεγχο επάνω στη RAI. Ωστόσο, οι επικριτές της Μελόνι υποστηρίζουν ότι το παρατραβάει και μιλούν για «δολοφονία χαρακτήρων» όσων η κυβέρνηση δεν θεωρεί απόλυτους υποστηρικτές της και θέλει να διώξει από τον οργανισμό. «Χρησιμοποιεί μεθόδους που συναντάμε μόνο στα αυταρχικά καθεστώτα» σχολιάζει ο άνθρωπος της RAI στο Politico.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της RAI, Τζιανπάολο Ρόσι, έχει υπερασπιστεί σθεναρά στο παρελθόν τον Τραμπ, τον Πούτιν και τον Ορμπαν και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «αποσταθεροποίησαν» την Ουκρανία κατόπιν εντολών του Σόρος. Ο Ρόσι έχει επίσης πει ότι οι Νιγηριανοί, οι Μαροκινοί και οι Βόσνιοι είναι «βιαστές και δολοφόνοι και θα έπρεπε να είναι όλοι στη φυλακή, ή να τους στείλουμε σπίτια τους με τις κλωτσιές».

Μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο Ρόσι δήλωσε ότι «θέλει να επαναφέρει την ισορροπία στα αφηγήματα των ΜΜΕ και να επανακαταλάβει τον χώρο που κατέλαβε πραξικοπηματικά η Αριστερά». Η αντιπολίτευση φοβάται πολύ –και δικαίως–, ενώ οι οπαδοί της Μελόνι λένε πως όλα γίνονται όπως πρέπει και ότι «ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε τον ιταλικό πολιτισμό από την πολιτιστική ηγεμονία της Αριστεράς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...