648
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα (αριστερά), υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαλέτα | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: Να αποφασίζει η ΕΕ ποιος μπαίνει στην Ευρώπη, όχι οι διακινητές

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2023, 21:00
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα (αριστερά), υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαλέτα
|Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: Να αποφασίζει η ΕΕ ποιος μπαίνει στην Ευρώπη, όχι οι διακινητές

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2023, 21:00

Σε τρία σημεία στάθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσείς του στη Μάλτα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου MED9 (όπως ονομάζεται η ομάδα κρατών Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Κροατίας και Σλοβενίας) την Παρασκευή: στο Μεταναστευτικό, στην κλιματική κρίση και στην οικονομική διακυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, η οποία απασχόλησε γενικότερα τη Σύνοδο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις και των άλλων ηγετών (βλ. παρακάτω δηλώσεις Μελόνι), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ακόμη, «πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διέλευσης, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την Τουρκία», όπως πρόσθεσε.

Για την οικονομία στην ΕΕ υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, και επισήμανε: «Γνωρίζουμε λάθη που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικά ανάγκασαν χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, “βυθίζοντάς” τες σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση».

Πρότεινε την επιστροφή στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε ισορροπημένη σε ό,τι αφορά «την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική “διαδρομή” για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί χώρος για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να προστατευτεί η στρατηγική αυτονομία τους, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Μιλώντας, τέλος, για την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογα έντονο τρόπο, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβουν από κοινού δράση.

«Δεν πρέπει, ασφαλώς, να ξεχνάμε ότι αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τις χώρες μας στην Ευρώπη, αλλά και τις χώρες της Νότιας Γειτονιάς. Οταν μια καταστροφή πλήττει μια χώρα που έχει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους, η καταστροφή πολλαπλασιάζεται. Η ίδια καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε λιγότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη. Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με το Μεταναστευτικό να αποτελεί μείζον θέμα και στη μεταξύ τους συζήτηση.

Οπως ενημέρωσαν πηγές της κυβέρνησης οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο Μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία των κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Μελόνι: Οι χώρες της MED9 θέλουν σοβαρή και γρήγορη αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των συζητήσεων με θέμα το Μεταναστευτικό στη συνάντηση κορυφής MED9 η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έκρινε πως «υπήρξε θέληση για σοβαρή και γρήγορη αντιμετώπιση του» στη Μάλτα. «Αναζητούμε τα επόμενα, ουσιαστικά βήματα», τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

«Λέμε “ναι” στην πολιτική των επαναπατρισμών αλλά πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ήδη άρχισε δηλαδή να γίνεται με τις επισκέψεις του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά σε σειρά αφρικανικών χωρών. Παράλληλα, είναι σημαντική η συνεργασία με την Τυνησία και, από ότι γνωρίζω, οι σχετικοί ευρωπαϊκοί πόροι θα αποδεσμευθούν σύντομα», πρόσθεσε.

Κατά τη Μελόνι «οι χώρες του EUMED-9 βοηθούν στο να γίνουν βήματα προόδου, τα οποία θέλουμε να μετατραπούν σε συγκεκριμένα έργα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...