317
Φωτογραφιά από την προηγούμενη «μπλε» υπερπανσέληνο στις 30 Αυγούστου | Λιακός Γιάννης/ IntimeNews

«Σελήνη της συγκομιδής»: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 17:30
Φωτογραφιά από την προηγούμενη «μπλε» υπερπανσέληνο στις 30 Αυγούστου
|Λιακός Γιάννης/ IntimeNews

«Σελήνη της συγκομιδής»: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 17:30

Οι παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, σε όσα σημεία της χώρας δεν θα καλύπτονται με πυκνά σύννεφα το βράδυ της Παρασκευής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την τελευταία υπερπανσέληνο της χρονιάς, τη «Σελήνη της συγκομιδής».

Η επόμενη υπερπανσέληνος αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οπως μεταφέρει το περιοδικό Smithsonian, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πλήρης και βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη από την πανσέληνο στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη και 30% φωτεινότερη, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς με γυμνό μάτι τις διαφορές ανάμεσα σε μια πανσέληνο και μια υπερπανσέληνο.

Η πανσέληνος της Παρασκευής είναι η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2023. Του χρόνου, θα δούμε μόνο δύο υπερπανσελήνους στα μέσα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Γιατί πλησιάζει η Σελήνη τη Γη

Γιατί κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 27,3 ημέρες. Ετσι, η απόστασή της από τον πλανήτη μας αλλάζει καθώς ταξιδεύει. Στο πιο απομακρυσμένο σημείο της, που ονομάζεται απόγειο, η Σελήνη απέχει περίπου 404.000 χιλιόμετρα, ενώ στο περίγειο ή στο κοντινότερο σημείο της απέχει περίπου 363.000 χιλιόμετρα. Οταν μια πανσέληνος βρίσκεται σε απόσταση (τουλάχιστον) 90 τοις εκατό από το περίγειό της, χαρακτηρίζεται ως υπερπανσέληνος, σύμφωνα με τη NASA.

Γιατί ονομάζεται «Σελήνη της συγκομιδής»

Οι Σελήνες της συγκομιδής, πήραν το όνομά τους επειδή παραδοσιακά βοηθούσαν τους αγρότες να συλλέγουν τις σοδειές τους. Η φωτεινή πανσέληνος παρείχε επιπλέον φως καθώς οι εργάτες μάζευαν τα τελευταία προϊόντα του καλοκαιριού.

«Τις ημέρες πριν από τα τρακτέρ με προβολείς, το φως του φεγγαριού ήταν ζωτικής σημασίας για τη γρήγορη συγκομιδή της σοδειάς προτού τη σαπίσει η βροχή», λέει ο Αλαν ΜακΡόμπερτ, συντάκτης στο Sky & Telescope, στο USA Today. Βέβαια, η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στους σημερινούς αγρότες να εργάζονται ταχύτερα και να αποφεύγουν τη συγκομιδή μέσα στη νύχτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...