389
O διάδοχος του Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν: Νεότερα F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις | REUTERS/ CreativeProtagon

Κάρντιν για τα F-16 στην Τουρκία: «Αν δεν απειλείται η Ελλάδα, θα το σκεφτώ…»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18
O διάδοχος του Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν: Νεότερα F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις
|REUTERS/ CreativeProtagon

Κάρντιν για τα F-16 στην Τουρκία: «Αν δεν απειλείται η Ελλάδα, θα το σκεφτώ…»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18

Οι περιπέτειες του Μπομπ Μενέντεζ με τη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ έχουν ήδη επαναφέρουν εντονότερη τη συζήτηση για τις εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

Ετσι, λίγες μόνον ημέρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η υπόθεση Μενέντεζ αποτελεί «ευκαιρία» για την Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των αμερικανικών F-16, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι θα εξετάσει υπό όρους τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών.

Οπως αναφέρει όμως και η Washington Post, ο Μπεν Κάρντιν, διάδοχος του Μενέντεζ,  ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η πώληση μόνο σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά ικανοποιηθεί σε μία σειρά από θέματα.

O ίδιος, αρχικά εμφανίστηκε ανήσυχος αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στον αέρα από την Ελλάδα αν προχωρήσει η συμφωνία.

Ετσι, ξεκαθάρισε ότι θα σκεφτεί να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του που αφορούν στον κίνδυνο μίας πρόσθετης απειλής προς την Ελλάδα ενώ έβαλε στο τραπέζι και το μείζον ζήτημα με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας χώρα.

Σε δικό του ρεπορτάζ, το Politico υποστηρίζει ότι η Τουρκία ίσως έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει τα F-16 μετά την παραίτηση του Μενέντεζ αν και το κλίμα παραμένει αρνητικό γι’ αυτήν στην αμερικανική Γερουσία.

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ σημειώνουν ότι, παρά την περιθωριοποίηση του Μενέντεζ λόγω της υπόθεσης της δίωξης που του έχει ασκηθεί, υπάρχουν ακόμη αρκετά μέλη του Κογκρέσου και στα δύο κόμματα που αντιτίθενται σε μια τέτοια πώληση.

Κατά τα άλλα, ο Κάρντιν, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση των Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δείξει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Τους υπενθύμισα να παραμείνουν στο σωστό δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Ισχυρίζονται ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα εκτός από την ένταξη στο ΝΑΤΟ τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων μας για το μέλλον» συμπλήρωσε.

Ο βετεράνος Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, θα έχει μια σχετικά σύντομη παρουσία ως επικεφαλής της επιτροπής αφού η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και ο ίδιος δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...