673
Η δυσκολία να βρούμε τη λέξη που ψάχνουμε είναι εκνευριστική, αλλά όχι απαραίτητα ανησυχητική | Shutterstock/metamorworks

Γιατί ξεχνάμε λέξεις όταν μιλάμε;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 12:40
Η δυσκολία να βρούμε τη λέξη που ψάχνουμε είναι εκνευριστική, αλλά όχι απαραίτητα ανησυχητική
|Shutterstock/metamorworks

Γιατί ξεχνάμε λέξεις όταν μιλάμε;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 12:40

Ολοι έχουμε βιώσει εκείνη τη στιγμή στη μέση της πρότασης που απλά δεν μπορούμε να βρούμε τη λέξη που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, παρότι είμαστε σίγουροι ότι τη γνωρίζουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό το καθολικό πρόβλημα μεταξύ ομιλητών; Και πότε οι δυσκολίες εύρεσης λέξεων μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό;

Ο καθένας μας αντιμετωπίζει κάποια στιγμή μια περιστασιακή δυσκολία στην εύρεση λέξεων, αλλά εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με ένα ευρύ φάσμα λέξεων, ονομάτων και αριθμών, θα μπορούσε να είναι σημάδι νευρολογικής διαταραχής, σύμφωνα με τον ιστότοπο  TheConversation.com.

Η παραγωγή προφορικών λέξεων περιλαμβάνει διάφορα στάδια επεξεργασίας: τον προσδιορισμό του επιδιωκόμενου νοήματος, την επιλογή της σωστής λέξης από το «νοητικό λεξικό» (από το λεξιλόγιο του ομιλητή), την ανάκτηση του ηχητικού προτύπου του (που ονομάζεται «μορφή» του) και την εκτέλεση των κινήσεων των οργάνων ομιλίας για την άρθρωσή του.

Σε καθένα από αυτά τα στάδια επεξεργασίας ενδέχεται να προκύψουν δυσκολίες εύρεσης λέξεων. Οταν ένας υγιής ομιλητής δεν μπορεί να θυμηθεί μια λέξη παρά το γεγονός ότι τη γνωρίζει, αυτό αποκαλείται από τους επιστήμονες της γλωσσικής επικοινωνίας «φαινόμενο της άκρης της γλώσσας».

Συχνά, ο εκνευρισμένος ομιλητής θα επιχειρήσει να δώσει μερικές πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της λέξης που ψάχνει –«ξέρεις, αυτό με το οποίο χτυπάς ένα καρφί»– ή την ορθογραφία του –«ξεκινά από κάπα». Το σύνδρομο «στην άκρη της γλώσσας» είναι σχετικά συχνό και είναι ένας τύπος λάθους ομιλίας που εμφανίζεται κυρίως κατά την ανάκτηση του ηχητικού μοτίβου μιας λέξης.

Οι δυσκολίες εύρεσης λέξεων εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά παρατηρούνται πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση και άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Αλλά δεν αποτελούν πάντα λόγο ανησυχίας.

Ενας τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές διερευνούν τις δυσκολίες εύρεσης λέξεων είναι να ζητούν από τους ανθρώπους να κρατούν ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν πόσο συχνά και κάτω από ποιες συνθήκες συμβαίνουν. Μελέτες τέτοιων ημερολογίων έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι λέξεων, όπως ονόματα ανθρώπων και τόπων, συγκεκριμένα ουσιαστικά («σκύλος» ή «κτίριο») και αφηρημένα ουσιαστικά (έννοιες, όπως «ομορφιά» ή «αλήθεια»), είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε φαινόμενα «άκρης της γλώσσας» σε σύγκριση με τα ρήματα και τα επίθετα.

Οι λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγήσουν στο σύνδρομο «άκρης της γλώσσας». Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή έχουν πιο αδύναμες συνδέσεις μεταξύ των νοημάτων τους και των ηχητικών τους μοτίβων από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα φαινόμενα «άκρης της γλώσσας» είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν υπό κοινωνικά αγχωτικές συνθήκες, όπως όταν οι ομιλητές ενημερώνονται ότι αξιολογούνται, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν το σύνδρομο «άκρης της γλώσσας» κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων για θέσεις εργασίας.

Πιο συχνές αποτυχίες με ένα ευρύτερο φάσμα λέξεων, ονομάτων και αριθμών είναι πιθανό να υποδηλώνουν σοβαρότερα προβλήματα. Οταν συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες της γλωσσικής επικοινωνίας χρησιμοποιούν τους όρους «ανομία» (anomia) ή «ανομική αφασία» (anomic aphasia) για να περιγράψουν την κατάσταση, η οποία μπορεί να σχετίζεται με εγκεφαλική βλάβη λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όγκων, τραυματισμού στο κεφάλι ή άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η ανομική αφασία μπορεί να προκύψει λόγω προβλημάτων που εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής ομιλίας. Μια αξιολόγηση από κλινικό νευροψυχολόγο ή λογοπαθολόγο ίσως βοηθήσει να διευκρινιστεί ποιο στάδιο επεξεργασίας επηρεάζεται – και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το πρόβλημα.

Σε υγιείς ενήλικες, οι περιστασιακές αποτυχίες να ονομάσουν μια εικόνα ενός κοινού αντικειμένου συνδέονται με αλλαγές δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινητικές πτυχές της ομιλίας, υποδηλώνοντας ένα στιγμιαίο πρόβλημα με την άρθρωση – αλλά όχι απώλεια γνώσης της λέξης.

Οσον αφορά στην ανομική αφασία, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Αυτές συχνά περιλαμβάνουν λογοθεραπευτές που εκπαιδεύουν το άτομο στη διαδικασία της ονοματοδοσίας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη συνθημάτων ή προτροπών για να βοηθήσουν στην ανάκτηση λέξεων.

Τα συνθήματα μπορεί να είναι διάφορα σημαντικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων και των ιδεών, ή ηχητικά χαρακτηριστικά λέξεων, ή ένας συνδυασμός των δύο. Οι έξυπνες εφαρμογές tablet και κινητών είναι επίσης υποστηρικτικές της θεραπείας με πρακτική στο σπίτι.

Ο τύπος της ένδειξης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καθορίζεται από τη φύση της βλάβης κάθε ατόμου. Η επιτυχής θεραπεία σχετίζεται με αλλαγές δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την παραγωγή ομιλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...