593
O πιτσιρικάς Φραντσέσκο Καμάρντα έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα | Giuseppe Bellini/Getty Images

Φραντσέσκο Καμάρντα: Ο 15χρονος που έχει «τρελάνει» την Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:22
O πιτσιρικάς Φραντσέσκο Καμάρντα έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα
|Giuseppe Bellini/Getty Images

Φραντσέσκο Καμάρντα: Ο 15χρονος που έχει «τρελάνει» την Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 29 Σεπτεμβρίου 2023, 13:22

Εκλεισε τα 15 τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμη πηγαίνει σχολείο. Ο σύλλογός του, η Μίλαν, περιμένει «πώς και πώς» να γίνει 16 ετών, προκειμένου να τον δεσμεύσει με πολυετές συμβόλαιο που θα αναγνωρίζεται από τη FIFA. Αλλά ο Φραντσέσκο Καμάρντα, το νέο «παιδί-θαύμα» του ιταλικού ποδοσφαίρου, έχει, ήδη, προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων club της Ευρώπης, που τον παρακολουθούν από καιρό και έχουν εντυπωσιαστεί από τις απίθανες επιδόσεις του.

Ο Φραντσέσκο Καμάρντα είναι ο πρώτος ιταλός τινέιτζερ των γηπέδων, από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο Μάριο Μπαλοτέλι, πριν από μια δεκαπενταετία, που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αίσθηση με τα κατορθώματά του. Εχει σκοράρει εκατοντάδες φορές, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες έχει αγωνιστεί. Μέσα σε τρεις σεζόν (2017-2020) πέτυχε με τις νεανικές ομάδες του συλλόγου του, 483 γκολ σε 87 ματς. Και στον μήνα που διανύουμε, έξι γκολ σε επτά συμμετοχές του στην Πριμαβέρα της Μίλαν (ένα σκαλοπάτι πριν από την πρώτη ομάδα).

Μιλάμε για την Κ-19, που σημαίνει ότι ο πιτσιρικάς παίζει με συμπαίκτες και αντίπαλους μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι 19 ετών. Στο πρόσφατο 4-0 επί της Νιούκαστλ, σε αγώνα της UEFA Youth League, σκόραρε δυο γκολ και δημιούργησε άλλο ένα. Ηταν 15 ετών και 195 ημερών – ο νεαρότερος Ιταλός που σκόραρε σε αυτή τη διοργάνωση. Πλέον, έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στα τρία τουρνουά που υπάρχουν για παίκτες κάτω των 19 (Πρωτάθλημα Ιταλίας, Κύπελλο Ιταλίας και UEFA Youth League). Ο Γιουσούφα Μουκοκό (που λέγεται ότι «κλέβει» χρόνια), ο Ράιαν Γκράβενμπερχ και όλα τα προηγούμενα «wonderkid» που κατάφεραν κάτι αντίστοιχο, ήταν πιο μεγάλα παιδιά. Αλλά και στην Κ-17 της Ιταλίας, έχει σημειώσει τρία γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια. Σε όλα τα ηλικιακά κλιμάκια της εθνικής του ομάδας, συνολικά, 12 γκολ σε 19 ματς.

Το ίνδαλμα των παιδικών του χρόνων ήταν ο Ρονάλντο, ο Βραζιλιάνος. Στη συνέχεια, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος στη Μίλαν λατρεύτηκε όσο λίγοι. Το παιχνίδι του, όμως, μοιάζει περισσότερο με εκείνο του Καρίμ Μπενζεμά. Πέρα από την εκπληκτική άνεση με την οποία σκοράρει, είναι και εξαιρετικά ανθεκτικός στα μαρκαρίσματα. Τον βοηθά η σωματοδομή του, αλλά και το γεγονός ότι προπονείται και στο κικ-μπόξινγκ. «Δεν έχω ξαναδεί παιδί με τέτοιες ικανότητες», καμαρώνει ο Πιέρο Κολάντζελο, ο οποίος τον ανακάλυψε.

Συνέβη στα μέσα του 2014 – ο Φραντσέσκο ήταν, τότε, έξι ετών. Η μητέρα του, Φεντερίκα Καμάρντα, είχε πάει τον μεγαλύτερο αδελφό του, Κρίστιαν, στην προπόνηση της Αφορέζε. Είχε πάρει μαζί της και τον μικρό, που ήθελε να δει τον μεγάλο να παίζει. Του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο, όμως οι ακαδημίες του συγκεκριμένου συλλόγου δεν διέθεταν τμήματα για παιδιά που γεννήθηκαν από το 2007 κι έπειτα. Ετσι, πήρε μια μπάλα και άρχισε να σουτάρει σε ένα προστατευτικό δίχτυ που υπήρχε δίπλα στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής «τα έχασε» με την επιδεξιότητά του. Παρέβλεψε τον κανονισμό, και του επέτρεψε να μπει στο τερέν. Αυτό ήταν! Το ταλέντο του εξαφάνισε τη διαφορά ηλικίας –οι άλλοι πιτσιρικάδες ήταν εννέα ετών– και μαγνήτισε όλα τα βλέμματα. Μέσα σε λίγους μήνες άρχισαν να καταφθάνουν στο Μιλάνο σκάουτερ από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Τελικώς, τον κέρδισε η Μίλαν.

Είναι αμφίβολο, όμως, αν θα καταφέρει να τον κρατήσει κοντά της και μετά τον προσεχή Μάρτιο, που θα έχει κλείσει τα 16 και θα είναι έτοιμος να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Τον θέλει ο Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Τον θέλει η Μπορούσια Ντόρτμουντ, που έχει μεγάλη παράδοση στην ανάδειξη νέων ταλέντων (Τζουντ Μπέλιγχαμ, Τζέιντον Σάντσο, Ερλινγκ Χάαλαντ κ.λπ). Θα θελήσουν να τον αποκτήσουν και άλλα μεγάλα club. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναζητεί τους διαδόχους του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι, και ο Καμάρντα είναι, ίσως, ο νεαρότερος υποψήφιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...