673
Πυροσβέστες και διασώστες έξω από το σπίτι όπου σημειώθηκε μία από τις επιθέσεις, προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή ένα από τα θύματα | EPA/Marco van der Caaij

Ρότερνταμ: «Νεοναζιστής» ο φοιτητής που σκότωσε τρεις ανθρώπους σε διαμέρισμα και νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/20223 13:25
Πυροσβέστες και διασώστες έξω από το σπίτι όπου σημειώθηκε μία από τις επιθέσεις, προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή ένα από τα θύματα
|EPA/Marco van der Caaij

Ρότερνταμ: «Νεοναζιστής» ο φοιτητής που σκότωσε τρεις ανθρώπους σε διαμέρισμα και νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/20223 13:25

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη –μια 14χρονη έφηβη, η 39χρονη μητέρα της και ένας 43χρονος καθηγητής– όταν ένας 32χρονος φοιτητής άρχισε να πυροβολεί μέσα σε διαμέρισμα και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ.

Το κορίτσι, που έφερε βαριά τραύματα μετά τον πυροβολισμό της, κατέληξε στο νοσοκομείο, ενώ τα άλλα δύο θύματα πέθαναν επιτόπου.

«Το 14χρονο κορίτσι που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Heiman Dullaertplein κατέληξε. Η μητέρα του, 39 ετών, κάτοικος του Ρότερνταμ, επίσης έχασε τη ζωή της σε αυτό το περιστατικό», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου βγαίνει τρέχοντας από το κτίριο μετά τους πυροβολισμούς – EPA/BAS CZERWINSKI

Η μητέρα και η κόρη της έμεναν στο διπλανό διαμέρισμα από τον δράστη, ενώ το τρίτο θύμα ήταν ένας 43χρονος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εράσμους, είπε ο αρχηγός της ολλανδικής αστυνομίας, Φρεντ Βεστερμπέκε.

Ο δράστης ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Εράσμους και σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είχε ιστορικό αλκοολισμού και κακοποίησης ζώων, ενώ είχε στο κινητό του βίντεο και φωτογραφίες με νεοναζιστικό περιεχόμενο και έγραφε συχνά σε ακροδεξιά ιντερνετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα την οποία σκότωσε στο διπλανό του διαμέρισμα, τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία το 2021 για τον βασανισμό ενός κουνελιού. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο δράστης είχε απολυθεί από τη δουλειά του.

Ειδικές δυνάμεις αναζητούν τον δράστη στο Νοσοκομείο Εράσμους – EPA/SEM VAN DER WAL

Ο ένοπλος, με στρατιωτική περιβολή, άνοιξε πυρ αρχικά μέσα στο διαμέρισμα και στη συνέχεια εισέβαλε στο γειτονικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πυρκαγιές ξέσπασαν αμέσως μετά και στα δύο σημεία από βόμβες μολότοφ που έριξε ο δράστης, όμως σβήστηκαν γρήγορα.

Μέλη της σήμανσης εξετάζουν τον τόπο του εγκλήματος στο σπίτι της 39χρονης – REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο νοσοκομείο αναζητώντας τον ύποπτο, έναν άνδρα ηλικίας 32 ετών, οπλισμένο με ένα πιστόλι, τον οποίο στη συνέχεια συνέλαβαν. Τα κίνητρα της επίθεσης παρέμεναν άγνωστα, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Ο άνδρας πιστεύεται ότι έδρασε μόνος και δεν υπάρχει δεύτερος καταζητούμενος.

Πάνοπλοι αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη – EPA/BAS CZERWINSKI

«Πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί στον τέταρτο όροφο. Τέσσερις ή πέντε πυροβολισμοί. Μετά εκτοξεύτηκε μια βόμβα μολότοφ στο εκπαιδευτικό κέντρο», είπε ένας φοιτητής ιατρικής στο τηλεοπτικό κανάλι RTL. «Υπήρξε πανικός και κραυγές (…) Δεν άκουσα πυροβολισμούς, είδα μόνο τον πανικό», είπε ένας άλλος μάρτυρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση NOS.

Η εισαγγελία του Ρότερνταμ είχε ειδοποιήσει τη σχολή του δράστη για «ψυχωτική συμπεριφορά του»

Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, οι εισαγγελείς είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του δράστη και μάλιστα είχαν στείλει σχετική επιστολή στη σχολή του.

Ο 32χρονος, τον οποίο ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Φουάντ Λ., πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 3 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Εκπρόσωπος του εισαγγελέα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα μιας επιστολής που είχαν στείλει με email οι εισαγγελικές αρχές στην ιατρική σχολή Erasmus και η οποία δημοσιεύτηκε στον ολλανδικό Τύπο.

Η επιστολή κάνει λόγο για «συμπεριφορά ψυχωτικού ατόμου» και προβλήματα με το αλκοόλ καθώς και για καταγγελίες γειτόνων του για κακοποίηση ζώων. Η ημερομηνία της επιστολής δεν διακρίνεται.

«Θεωρώ ότι οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλουν στην απόφαση για το αν το συγκεκριμένο πρόσωπο θα κριθεί κατάλληλο για να του απονεμηθεί το δίπλωμα γενικού ιατρού», σημείωνε η επιστολή.

Το τοπικό δίκτυο Rijnmond μετέδωσε ότι στη συνέχεια η σχολή αποφάσισε να μην του απονείμει το δίπλωμα.

Ο άνδρας αυτός είχε «ενοχλητική» και «ψυχωτική» συμπεριφορά, έγραφε η εισαγγελία στο πανεπιστήμιο σε e-mail του οποίου η γνησιότητα επιβεβαιώθηκε από το δημόσιο κανάλι NOS.

Η εισαγγελία είχε αναφέρει συγκεκριμένα ένα επεισόδιο κατά το οποίο ο άνδρας ξάπλωσε ημίγυμνος σε έναν σωρό φύλλα στον κήπο του γελώντας σαν μανιακός.

Ο εισαγγελέας του Ρότερνταμ, Ούγκο Χίλενααρ, δήλωσε χθες ότι ο ύποπτος είχε ιστορικό με προσαγωγές στην αστυνομία και «το 2021 καταδικάστηκε για κακοποίηση ζώου» έπειτα από κακομεταχείριση του κατοικίδιου κουνελιού του, κάτι το οποίο είχε μάλιστα βιντεοσκοπήσει γείτονάς του, πιθανώς η 39χρονη γυναίκα την οποία σκότωσε την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...