751
| CreativeProtagon

Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει μια δεύτερη προεδρία Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 20:45
|CreativeProtagon

Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει μια δεύτερη προεδρία Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 20:45

Παρότι τον βαραίνουν πάμπολλες κατηγορίες σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να είναι ο επικρατέστερος μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC αποκάλυψε ότι απολαμβάνει προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οπότε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο υπόδικος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ να πάρει εκ νέου στα χέρια του τα ηνία της Αμερικής, το οποίο αποτελεί «εφιαλτικό σενάριο για τους Ευρωπαίους», όπως γράφουν σε εκτενή ανάλυσή τους οι Νίκολας Βίνοκουρ και Κρίστοφερ Πιλτς του Politico.

Εάν τελικά κερδίσει τις εκλογές, η νέα εκδοχή του Τραμπ θα είναι πολύ χειρότερη, πιο αδιάλλακτη και εξωφρενική από την πρώτη, με τον αμερικανό ηγέτη, για παράδειγμα, όχι απλώς να υπαινίσσεται στο περιβάλλον του ότι θα ήθελε να φύγει από το ΝΑΤΟ, αλλά να το κάνει όντως ή να συνάπτει (όπως έχει, άλλωστε, δεσμευθεί) μια «ειρηνευτική συμφωνία» για την Ουκρανία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρακάμπτοντας όχι μόνο την ΕΕ αλλά ακόμη και την ίδια την Ουκρανία, αναφέρουν οι δυο δημοσιογράφοι.

Αποτελεί γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει οπαδούς και στην Ευρώπη. Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε πως ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να «σώσει τον Δυτικό κόσμο» τερματίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στελέχη του λαϊκιστικού και εθνικιστικού δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας λένε ότι θα ήθελαν να δουν τον πρώην πρόεδρο να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, ερμηνεύοντας τις όποιες απόψεις και δηλώσεις του για την Ουκρανία ως προεκλογικές υπερβολές.

«Η εμπειρία μας με τον πρώτο Τραμπ ήταν καλή. Υπό τον Τραμπ σημειώσαμε πρόοδο από την άποψη της φυσικής παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, ενώ αποκτήσαμε και τη βάση που ονομάσαμε “Φορτ Τραμπ”» δήλωσε στο Politico ο Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

«Αλλά τέτοιες απόψεις αποτελούν εξαίρεση στη Γηραιά Ηπειρο, όπου τα κυρίαρχα συναισθήματα για την επιστροφή του Τραμπ είναι ο τρόμος και το άγχος» γράφουν οι δημοσιογράφοι του Politico. «Ο Τραμπ είναι ένας εφιάλτης» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Δεν πρόκειται για κάτι για το οποίο μπορεί κάποιος πραγματικά να προετοιμαστεί» προσέθεσε.

Είναι αλήθεια ότι ένα πανευρωπαϊκό «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ δεν υπάρχει ούτε καν στα σκαριά, όπως διαπίστωσε το Politico, έχοντας μιλήσει με περισσότερους από 20 ευρωπαίους διπλωμάτες, ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Ούρλιχ Σπεκ, ένας αναλυτής εξωτερικής πολιτικής από το Βερολίνο, έκανε λόγο για διάφορες μορφές υπνοβασίας. «Εχουμε τη μορφή υπνοβασίας του Μακρόν, που ονειρεύεται αυτονομία και κυριαρχία. Εχουμε τη γερμανική υπνοβασία, που ισοδυναμεί με άρνηση. Και μετά έχουμε τη βρετανική υπνοβασία, που είναι απόσπαση της προσοχής. Αλλά δεν υπάρχει καμία πραγματική προσπάθεια για ανάληψη της ευθύνης όσον αφορά αυτό που θα μπορούσε να μας περιμένει στη γωνία» εξήγησε ο γερμανός ειδικός.

Μοναδική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι μπορεί μεν να μην είναι προετοιμασμένοι, αλλά αναγνωρίζουν, σε αντίθεση με το 2016, που το θεωρούσαν απίθανο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει για δεύτερη φορά την αμερικανική προεδρία.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση συνδέεται με τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ» δήλωσε στο Politico ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω email. «Σε μια δημοκρατία υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκλεγεί ο χειρότερος υποψήφιος. Ο λαός αποφασίζει. Ο Τραμπ υπήρξε πρόεδρος. Μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ξανά, ακόμα κι αν σήμερα αντιμετωπίζει πολλά νομικά προβλήματα. Αυτό για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε είναι η αποστασιοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και η πιθανή διάλυση της διατλαντικής συμμαχίας».

«Ο κόσμος το σκέφτεται ολοένα περισσότερο. Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο και να αποφύγουμε την κατάσταση του 2016, όταν ήμασταν απροετοίμαστοι τόσο για το Brexit όσο και για τον Τραμπ» σημείωσε ένας δεύτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, διατηρώντας επίσης την ανωνυμία του.

Ερωτηθείς αν μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα ήταν διαφορετική από την πρώτη, υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο. «Ποιος θα προσφερθεί να συνεργαστεί μαζί του, δεδομένου του ιστορικού του σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται στους ανθρώπους και πώς τους προδίδει; Πώς μπορεί να συνθέσει μια δυνατή ομάδα; Με όλους, λίγο πολύ, ήρθε σε ρήξη. Και όλοι έγραψαν βιβλία, θάβοντάς τον» απάντησε.

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες εντείνονται και από την αίσθηση ότι, τελικά, καταφέρει να επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα αισθάνεται κυριολεκτικά άτρωτος. «Ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί δύο φορές και αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για ποινικά αδικήματα […] Εάν τίποτε από αυτά δεν τον εμποδίσει να κερδίσει την προεδρία, γιατί να αισθάνεται μετά ότι υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό όσον αφορά τη συμπεριφορά του;» διερωτώνται και προειδοποιούν οι Νίκολας Βίνοκουρ και Κρίστοφερ Πιλτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...