606
Ο Μπομπ Μενέντεζ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απαγγελία των εναντίον του κατηγοριών για διαφθορά | REUTERS/Mike Segar

Γιατί ο Μενέντεζ μπορεί να αθωωθεί

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 18:54
Ο Μπομπ Μενέντεζ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απαγγελία των εναντίον του κατηγοριών για διαφθορά
|REUTERS/Mike Segar

Γιατί ο Μενέντεζ μπορεί να αθωωθεί

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 18:54

Στους New York Τimes, o δημοσιογράφος Mπέντζαμιν Βάιζερ, που καλύπτει επί δεκαετίες τα ομοσπονδιακά δικαστήρια του Μανχάταν, τόσο ως ρεπόρτερ αλλά και ως ερευνητής, εξετάζει το πώς αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ υποθέσεις όπως αυτή του Μπομπ Μενέντεζ.

Καταρχάς, τα βασικά στοιχεία. Ο αμερικανός γερουσιαστής και πολέμιος του Ερντογάν κατηγορείται, μαζί με τη σύζυγό του Ναντίν Μενέντεζ, για δωροληψία, και πιο συγκεκριμένα για τη σχέση τους με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του χαρακτηρίζοντας τις εναντίον του κατηγορίες ψευδείς.

Στο άρθρο του ο Βάιζερ στέκεται στη δήλωση Μενέντεζ ότι οι εισαγγελείς «παρερμηνεύουν όσα αποτελούν μέρος της κανονικής δουλειάς ενός μέλους του Κογκρέσου». Με βάση αυτή την υπερασπιστική γραμμή, ο δημοσιογράφος σημειώνει πως αν η υπόθεσή οδηγηθεί σε δίκη, ο Μενέντεζ θα μπορέσει ίσως να χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα επιχειρήματα που έχουν προτάξει και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί όταν αντιμετώπισαν κατηγορίες για διαφθορά.

«Σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων από το 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως περιορίσει τον νομικό ορισμό της διαφθοράς, οδηγώντας σε ανατροπές καταδικαστικών αποφάσεων για εξέχοντες πολιτικούς, στη Νέα Υόρκη και αλλού» σημειώνει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.

Ο Ράνταλ Ελάιασον, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που διδάσκει ποινικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως το κατηγορητήριο παρουσιάζει «μια αρκετά επιβαρυντική υπόθεση». Ωστόσο, προσέθεσε ότι φαίνεται «λίγο ασαφές» σχετικά με το ποιες πληρωμές λάμβανε ο Μενέντεζ και πότε, ως αντάλλαγμα για συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβαινε: «Αυτό θα είναι το κλειδί: Μπορείτε να αποδείξετε τη συναλλαγή (quid pro quo), ότι προέβη σε μια συγκεκριμένη ενέργεια εξαιτίας ενός συγκεκριμένου δώρου;» 

Ο Ελάιασον σημείωσε επίσης ότι σε μια προηγούμενη δίκη με κατηγορίες διαφθοράς κατά του Μενέντεζ, το 2017, για τις οποίες αθωώθηκε καθώς οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, οι κατήγοροί του απέδειξαν μεν ότι ο γερουσιαστής έλαβε δώρα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τους ενόρκους ότι συμφώνησε να ασκήσει την εξουσία του αξιώματός του σε αντάλλαγμα αυτών των δώρων.

Από την άλλη πλευρά, στο άρθρο των NYTimes σημειώνεται ότι αρκετοί νομικοί πιστεύουν πως οι κατηγορίες θα μπορούσαν να αντέξουν τη γραμμή αμφισβήτησης που έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία οι δικηγόροι υπεράσπισης στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Ενας από τους λόγους, αναφέρει ο Βάιζερ, είναι ότι οι Αρχές βρήκαν ράβδους χρυσού και φακέλους γεμάτους μετρητά στο σπίτι του Μενέντεζ,

Νομικοί που διάβασαν το κατηγορητήριο και μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν μια υπόθεση δωροδοκίας η οποία ξεφεύγει από την «κανονικότητα» των εργασιών ενός μέλος του Κογκρέσου. Αλλοι, ωστόσο, όπως ο δικηγόρος του Μαϊάμι, Ντέιβιντ Μάρκους, προειδοποιούν κατά της εξαγωγής βιαστικών συμπερασμάτων που απλώς υιοθετούν την εκδοχή του κατηγορητηρίου.

Παράλληλα με τη νομική διαδικασία υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα, αν δηλαδή ο Μενέντεζ οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση του στη Γερουσία, όπως ζητούν περισσότεροι από τους μισούς συναδέλφους του Δημοκρατικούς γερουσιαστές, αλλά και πολλά ακόμα στελέχη του κόμματός στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Από την πλευρά του, ο Μενέντεζ αρνείται να παραιτηθεί και δηλώνει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.

Στο πλευρό του τάχθηκε με άρθρο του στην Washington Post o πολιτικός αναλυτής Χένρι Ολσεν. «Ενα κατηγορητήριο δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εναρκτήρια επιχειρηματολογία της εισαγγελίας, και τίποτα σε αυτό το έγγραφο δεν πρέπει να γίνεται αυτομάτως αποδεκτό ως αληθινό». Προσθέτει πως, όσο κι αν τα στοιχεία του FBI για τα μετρητά και τις ράβδους χρυσού είναι συγκλονιστικά, «μόνο μια δίκη μπορεί να μας πει αν αποτελούν όντως απόδειξη παράνομης συμπεριφοράς».

Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατηρεί ο Μενέντεζ ως γερουσιαστής, ο Ολσεν τονίζει: «Το να καλούνται εξέχουσες προσωπικότητες να εγκαταλείψουν τη θέση τους με την παραμικρή οσμή σκανδάλου ή νομικού προβλήματος θέτει υπό πίεση το τεκμήριο της αθωότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...