Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατατάσσεται ως το καλύτερο στον κόσμο, στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα για το 2024 που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Times του Λονδίνου. Στην παγκόσμια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση.
Δύο κινεζικά ιδρύματα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο Top15, ενώ 28 βρίσκονται μέσα στα 200 κορυφαία, από τα 25 της περυσινής λίστας. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 11 πανεπιστήμια στα 100 κορυφαία —ένα περισσότερα από πέρυσι— μόνο τρία από αυτά έχουν καλύτερες επιδόσεις από ότι πριν από 12 μήνες.
Η λίστα Διεθνούς Πανεπιστημιακής Κατάταξης 2024 (The Times Higher Education World University Rankings 2024) αξιολογεί τα πανεπιστήμια σε 18 διαφορετικές πτυχές τους, όπως η ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας, η διεθνής προοπτική, οι δεσμοί με την παραγωγή και οι ερευνητικές δημοσιεύσεις. Το Στάνφορντ, το MIT και το Χάρβαρντ καταλαμβάνουν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα, αντίστοιχα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το Top–10 της λίστας των Times περιλαμβάνει μόνο βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Μεγάλη άνοδος παρατηρείται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας, που είναι η νέα ανερχόμενη πανεπιστημιακή δύναμη. Το Πανεπιστήμιο της Τσίνγκχουα είναι 12ο και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου καταλαμβάνει την 14η θέση. Και τα δύο βρίσκονται στο Πεκίνο. Αλλα κινεζικά ιδρύματα καταλαμβάνουν την 43η, 44η, κοινή 55η, 57η και 73η θέση αντίστοιχα.
Οι συντάκτες της κατάταξης αναφέρουν ότι η ακαδημαϊκή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε σταθερή πτώση από το 2016. Από την άλλη, η ανάπτυξη των ιδρυμάτων της ανατολικής Ασίας επιταχύνεται – εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη σημειώνουν αλματώδη άνοδο σε όλες τις διεθνείς λίστες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό μια καλή παρουσία στην κατάταξη, με 664 εμφανίσεις στη φετινή λίστα — η δεύτερη πιο εκπροσωπούμενη ήπειρος μετά την Ασία. Εντός της Ευρώπης, οι χώρες που εκπροσωπούνται περισσότερο είναι σχεδόν όλες στη Δυτική Ευρώπη.
Ωστόσο, η εκπροσώπηση της Ευρώπης στο τέλος της ελίτ της κατάταξης συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τώρα έχει 91 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια –πτώση οκτώ ιδρυμάτων– από 99 που είχε το 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση φέτος, χάνοντας τρεις θέσεις στα 200 κορυφαία, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παραμένουν σχετικά σταθερές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνολικά 104 πανεπιστήμια στη λίστα των Times, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν 56, η Γερμανία 49 και η Γαλλία 44. Τέσσερις χώρες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην κατάταξη, και όλες προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη – Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Αρμενία και Βόρεια Μακεδονία.
Η πλήρης λίστα με τα σχεδόν 1904 πανεπιστημιακά ιδρύματα από 108 χώρες δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει από τους Times, οπότε δεν γνωρίζουμε τώρα την ακριβή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Στην περυσινή αντίστοιχη λίστα (2023) της εφημερίδας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκονταν λίγο κάτω από την 400η θέση, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν κάτω από την 800η θέση.
Οσον αφορά στα βρετανικά ιδρύματα, το Εδιμβούργο ήταν το πανεπιστήμιο της Σκωτίας με την υψηλότερη κατάταξη στην 30η θέση, το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα ουαλικά ιδρύματα στην 190η θέση και το Queen’s University στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας ήταν στην κατάταξη θέσεων 201-250, από την 198η πέρυσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News