Ο αστροναύτης της NASA και οι δύο κοσμοναύτες της Roscosmos άφησαν πίσω τους τη Γη τον Σεπτέμβριο του 2022 με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα παρέμεναν για έξι μήνες. Ή έτσι τουλάχιστον, νόμιζαν. Ομως, το Διάστημα είχε άλλα σχέδια…
Ενα χρόνο -και έναν πόλεμο στον οποίο βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα- αργότερα, οι τρεις άντρες προσγειώθηκαν την Τετάρτη στη στέπα του Καζακστάν, αφού έσπασαν το ρεκόρ μεγαλύτερης διαμονής στον ISS.
«Σήμερα στις 14:17 ώρα Μόσχας [και ώρα Ελλάδας] η κάψουλα του σκάφους Σογιούζ MS-23 (…) με τους κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν και τον αστροναύτη της NASA Φρανσίσκο Ρούμπιο, που πέρασαν έναν χρόνο στον ISS, προσγειώθηκε στην περιοχή της πόλης Τζεζκαζγκάν στο Καζακστάν», ανέφερε η Roscosmos.
Ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή στη διερεύνηση του διαστήματος».
«Ο Φρανκ Ρούμπιο ολοκλήρωσε το ταξίδι του των 371 ημερών στο διάστημα, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ της πιο μακράς διαστημικής πτήσης που πραγματοποίησε αμερικανός αστροναύτης. Καλωσήλθες στο σπίτι σου, Φρανκ!» έγραψε στο Twitter.
Το προηγούμενο ρεκόρ μακροβιότερης παραμονής στο Διάστημα για αμερικανό αστροναύτη, σημειώθηκε το 2022 από τον Μαρκ Βαντ Χέι, ο οποίος παρέμεινε επί 355 ημέρες στον ISS.
Το απόλυτο ρεκόρ της πιο μακράς διαμονής στο διάστημα κατέχει ο ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ, με 437 ημέρες, από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Ο λόγος που οι Φρανκ Ρούμπιο, Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν έμειναν στον Σταθμό 370 ημέρες, 21 ώρες και 22 λεπτά, είναι η… κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Διάστημα.
Frank Rubio, a NASA astronaut, safely returned to Earth after spending 371 days in space, a record in spaceflight for American astronauts. The trip was only supposed to last six months, but technical difficulties kept his crew in orbit a little longer. https://t.co/BRbetRYHc6 pic.twitter.com/ZSfOXFvx9Z
— The New York Times (@nytimes) September 28, 2023
Οπως εκτιμούν οι ρώσοι και αμερικανοί ειδικοί, ένα μετεωροειδές έπεσε πάνω στο σκάφος Σογιούζ που θα τους μετέφερε πριν έξι μήνες πίσω στη Γη, το οποίο βρισκόταν δεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το αντικείμενο προκάλεσε διαρροή στο σύστημα ψύξης, και κρίθηκε επικίνδυνη η επιστροφή τους με αυτό.
Τα μέλη της αποστολής έπρεπε να περιμένουν άλλους έξι μήνες μέχρι να υπάρχει διαθέσιμο νέο Σογιούζ, το οποίο εστάλη στο Διάστημα από τη Roscosmos.
Ετσι, το πλήρωμα του Σταθμού έκανε τη δουλειά και του επόμενου πληρώματος που θα ταξίδευε για να τους αντικαταστήσει.
«Κανείς δεν αξίζει να επιστρέψει στην οικογένειά του περισσότερο από εσάς», δήλωσε ο νέος διοικητής του διαστημικού σταθμού, ο Δανός Αντρεάς Μόγκενσεν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Προκόπιεφ είπε στους ελεγκτές εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της καθόδου ότι και οι τρεις άντρες αισθάνονταν καλά.
Ελικόπτερα με πληρώματα περισυλλογής και ομάδες διάσωσης παρέλαβαν το πλήρωμα, όταν προσγειώθηκε η κάψουλα.
Goodbye #ISS, hello Earth 🌎👩🚀
Roscosmos cosmonaut Sergey Prokopyev, co-pilot Dmitri Petelin and NASA astronaut Frank Rubio have landed in Kazakhstan after 371 days in orbit aboard the International Space Station. ⤵️ pic.twitter.com/i6qMw2KWFT
— Euronews Next (@euronewsnext) September 27, 2023
Ο 47χρονος Ρούμπιο, στρατιωτικός γιατρός και πιλότος ελικοπτέρων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσε να παραμείνει έναν ολόκληρο χρόνο στο Διάστημα αν το ήξερε από την αρχή.
Ο αμερικανός αστροναύτης έχασε σημαντικά οικογενειακά ορόσημα, όπως την ολοκλήρωση του πρώτου έτους σπουδών στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ από το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του και την είσοδο ενός άλλου παιδιού του στην στρατιωτική ακαδημία West Point.
Ο Ρούμπιο είχε δηλώσει ότι το ψυχολογικό κομμάτι της παραμονής του στο Διάστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν δυσκολότερο από ό,τι περίμενε.
Ήταν η πρώτη διαστημική πτήση τόσο για τον Ρούμπιο όσο και για τον 40χρονο Πετέλιν, που είναι μηχανικός.
Ο 48χρονος Προκόπιεφ, μηχανικός και πιλότος, έχει πλέον πραγματοποιήσει δύο μακροχρόνιες αποστολές στον Σταθμό.
Κατά την παραμονή του στο Διάστημα, το πλήρωμα διένυσε 253 εκατομμύρια χιλιόμετρα και έκανε τον γύρο του κόσμου σχεδόν 6.000 φορές.
Undocking confirmed!
The Soyuz MS-23 🛰️🚀 crew are beginning their voyage back to Earth.
Landing is scheduled for 11:17 UTC.
📹 @roscosmos pic.twitter.com/qdCaJ9MFRO
— The Space Pirate🥷🏻👨🏻🚀 💫🪐🚀 (@TheSpacePirateX) September 27, 2023
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News