458
Ντιτρόιτ, 15 Σεπτεμβρίου: ο Σον Φέιν, πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του αμερικανικού συνδικάτου United Auto Workers, επί το έργον | REUTERS/Rebecca Cook

«Σε αγαπάμε»: Ολοι στις ΗΠΑ παλάβωσαν με τον Σον Φέιν!

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 10:35
Ντιτρόιτ, 15 Σεπτεμβρίου: ο Σον Φέιν, πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του αμερικανικού συνδικάτου United Auto Workers, επί το έργον
|REUTERS/Rebecca Cook

«Σε αγαπάμε»: Ολοι στις ΗΠΑ παλάβωσαν με τον Σον Φέιν!

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 10:35

Τον άνθρωπο που διεκδίκησε την ηγεσία του συνδικάτου UAW πριν από έναν χρόνο βλέπουν με άλλο μάτι πια οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ. Εκτοτε πέρασε από την ανωνυμία στην προβολή. Ισορροπεί, πάντως, καλά. Καλωσορίζει τους συναδέλφους του στο εργοστάσιο στο γεύμα της Κυριακής, προσκαλεί και τον Μπάιντεν να συμμετάσχει στον εργατικό κλοιό έξω από την πύλη του εργοστασίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν του αντιστάθηκε. Η Repubblica σκιαγράφησε το πορτρέτο του Σον Φέιν, ηγέτη του συνδικάτου των αμερικανών μεταλλουργών.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών μεγάλων της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ, των General Motors, Stellantis και Ford, δεν ικανοποίησαν το αίτημα περί αύξησης μισθού σχεδόν 40% και περί μείωσης των ωρών εργασίας από 40 σε 32 ώρες την εβδομάδα. Και αυτός είναι ο λόγος που εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αρχίσει να συμπαθούν τον Φέιν, τον πρόεδρο του συνδικάτου United Auto Workers, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ.

Ο 54χρονος Φέιν είναι καλός ομιλητής, πεισματάρης μεσολαβητής, αλλά πάνω απ’ όλα σκληρός σαν βράχος. Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν ήξερε ότι ήταν τέτοιος, ενώ τώρα στο γραφείο του υπάρχει μια φράση που έχει γίνει η καρτ βιζίτ του: «Δεν το ζαχαρώνω, δεν είμαι ο Willy Wonka». (Αυτός ο Γουόνκα είναι λογοτεχνικός και κινηματογραφικός ήρωας στο έργο «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοσκολάτας.) Δεν ήταν δα μικρό το βήμα από το εργοστάσιο σοκολάτας μέχρι το εργοστάσιο αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ, σχολίασε η Repubblica. Ο Φέιν είναι ένα είδος διαπραγματευτή που δεν έχει δει η Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Απόγονος συνδικαλιστών, γιος αστυνομικού και νοσοκόμας, εντάχθηκε στην Chrysler ως ηλεκτρολόγος και έσπευσε όταν πρώτη φορά σε περισσότερα από 80 χρόνια η United Auto Worker, συγκλονισμένη από τα σκάνδαλα που σάρωσαν την ηγεσία της, άλλαξε τους κανόνες: ο ηγέτης δεν επιλέγεται πλέον από την άρχουσα τάξη, αλλά με απευθείας εκλογή από τους εργάτες.

Ο Φέιν εξελέγη τον Μάρτιο με οριακή διαφορά, 50,2% έναντι 49,8% του αντιπάλου του, Ρέι Κάρι, παλιού συνδικαλιστή, και μόνο με το 14% των ψήφων των εκατομμυρίων μελών του σωματείου, εν ενεργεία εργατών και συνταξιούχων. Στο πέρασμα των μηνών, όμως, τον εμπιστεύτηκαν όλο και περισσότεροι.

Η απεργία που κήρυξε στις 14 Σεπτεμβρίου και αφορά 150.000 εργάτες, άρχισε σε τρία εργοστάσια και επεκτάθηκε σε περίπου 40 σε όλες τις ΗΠΑ. Στο πορτοφόλι του ο Φέιν κρατάει το δελτίο μισθοδοσίας του παππού του, εργάτη φυσικά, ως υπενθύμιση της καταγωγής του. Οταν τον ρωτούν ποιο είναι το πρότυπό του, σοβαρεύεται και απαντά: «Είμαι ο εαυτός μου». Είναι ένας λευκός χριστιανός που αναφέρει συχνά τον Μάλκολμ Χ.

Αν κερδίσει αυτή τη μάχη, ίσως εμπνεύσει ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν έχει δει ποτέ της η Αμερική. Στο Χόλιγουντ οι σεναριογράφοι κατάφεραν να λάβουν αυξήσεις-ρεκόρ ύστερα από γενική απεργία που κράτησε σχεδόν πέντε μήνες. Οταν τους έρθει η έμπνευση για σενάρια, μπορεί να γράψουν για τον Φέιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...