660
| INTIME NEWS / CreativeProtagon

Πυρά Ανδρουλάκη για παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ – Βορίδης: Πώς ξέρετε τις αποφάσεις της;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 18:35
|INTIME NEWS / CreativeProtagon

Πυρά Ανδρουλάκη για παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ – Βορίδης: Πώς ξέρετε τις αποφάσεις της;

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 18:35

Οτι επιχειρεί να καθυστερήσει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση την Τετάρτη με έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη την παραμονή της συνεδρίασης της Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, την Παρασκευή, όπου ο πρόεδρος της, Χρήστος Ράμμος, εισηγείται «ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ γιατί δεν δέχθηκε να συνεργαστεί με την ανεξάρτητη Αρχή δίνοντας τον αιτιολογικό φάκελο που δικαιολογούσε – κατά την εισαγγελέα κ. Βλάχου- και την υποκλοπή και την παρακολούθηση» του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση δρομολόγησε «αιφνιδιαστικά» την αντικατάσταση μελών της Αρχής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «μια ακόμη “σύμπτωση” στην υπόθεση των υποκλοπών», μια υπόθεση που όπως είπε «πάνω από έναν χρόνο ταλανίζει» τη χώρα, και καταλόγισε στην κυβέρνηση απόπειρα υπονόμευσης των θεσμών με στόχο «να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος» σε αυτή.

«Αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας στην παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απηύθυνε το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μειώνει το δικαίωμα του Κοινοβουλίου να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά του, σε σχέση με την επιλογή μελών της ΑΔΑΕ, ενώ ζήτησε να μάθει και πώς ο γνωρίζει τις αποφάσεις της, δηλώνοντας ότι ο ίδιος τις αγνοεί.

«Εάν δεν αρέσουν τα πρόσωπα, που προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής, υπάρχει η δυνατότητα, η Διάσκεψη των Προέδρων, και μάλιστα, επειδή απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων -δεν αρκεί η ψήφος της ΝΔ- (…) να πει: “Δεν μου αρέσουν, δεν τα εγκρίνω, απορρίπτω την πρόταση”. Εσείς τι θέλετε τώρα; Ούτε αυξημένη πλειοψηφία να μην υπάρξει; Να μένουμε εκεί, με αυτούς που έχει λήξει η θητεία τους, για να παίρνουν τις αποφάσεις, που μάλιστα ο πρόεδρος σας τις ξέρει από πριν;», ρώτησε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη.

«Πού τις ξέρει (ο κ. Ανδρουλάκης) τις αποφάσεις της Αρχής; Πώς τις γνωρίζει; Πού ξέρει τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια; Εγώ δεν το ξέρω. Εγώ δέχομαι ότι η Αρχή με ακεραιότητα, και τα μέλη της θα διαβουλευθούν και σύμφωνα με την πεποίθηση τους θα πάρουν μία απόφαση. Εσείς από πού γνωρίζετε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή, και λέτε ότι το κίνητρο μας είναι να αποφύγουμε αυτή την απόφαση;», συνέχισε.

Αφού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των νέων μελών της ΑΔΑΕ, ο κ. Βορίδης επέστρεψε, τέλος, και τις αιχμές περί «συμπτώσεων», λέγοντας τα εξής:

«Ακούστε, επειδή σας αρέσουν οι συμπτώσεις. Αμέσως μετά, η Αρχή, τη στιγμή που ακόμα τα πράγματα σε μια σειρά ζητημάτων ήταν ανοιχτά, επέλεξε να συγκαλέσει ο πρόεδρος, όπως έχει δικαίωμα, την Ολομέλεια, για την Τετάρτη. Οποία σύμπτωσις! Την Πέμπτη ξεκινάει η διαδικασία εκλογής νέων μελών και την Παρασκευή ορίζεται η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Το ποιος ακολουθεί ποιον και για ποιο λόγο, εγώ το αφήνω στην κρίση σας. Εγώ έχω απόλυτο σεβασμό στην Αρχή και σταματώ εδώ».

ΑΔΑΕ: Προς αντικατάσταση δύο μέλη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ που προγραμματιζόταν για την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, απέστειλε πρόσκληση για Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ της Αρχής, το βράδυ της Τρίτης. Κατά την ίδια πηγή, δύο εκ των μελών του ΔΣ πρόκειται να αντικατασταθούν, ενώ ένας εκ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη θα αναλάβει τον ρόλο του αντιπροέδρου.

Η αναβληθείσα συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΔΑΕ προγραμματίζεται για την Παρασκευή και κατά συνέπεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό τη νέα σύνθεση που θα προκύψει από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...