Ο Τζο Μπάιντεν άφησε τα σαλόνια του Λευκού Οίκου, πήρε την ντουντούκα και συμμετείχε σε πικετοφορία των απεργών εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίσιγκαν, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση.
Φορώντας ένα κασκέτο με το λογότυπο του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW), ο Δημοκρατικός πρόεδρος απευθύνθηκε στους απεργούς, αναφέρθηκε στις «θυσίες» που έγιναν για να σωθεί ο τομέας κατά την οικονομική κρίση του 2008 και εκτίμησε ότι δικαιούνται «σημαντική αύξηση» στον μισθό τους, και συγκεκριμένα 40% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Για τα επόμενα αιτήματά τους, δεν πήρε θέση.
Αυτή η προεδρική στήριξη σε μια απεργιακή κινητοποίηση, που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζομένους με τους τρεις κολοσσούς του τομέα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford και Stellantis, υπενθυμίζει τους στενούς δεσμούς που είχε αναπτύξει ο Μπάιντεν με τα συνδικάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του.
Είναι επίσης μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται στην πολιτεία του Μίσιγκαν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, στις οποίες ο Μπάιντεν ενδέχεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίτερα, οι εργάτες περίμεναν με ανυπομονησία τον Μπάιντεν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου του Γουέιν, όπου οι απεργοί συμμετείχαν στην πικετοφορία, ανάμεσα σε πανό με συνθήματα όπως «Σώστε το αμερικάνικο όνειρο».
«Είναι τρομερό, είναι μια σημαντική στήριξη, επειδή πιστεύει (ο Μπάιντεν) σε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους απεργούς, ο Πάτρικ Σμόλερ.
Ο αμερικανός πρόεδρος ρίσκαρε βέβαια με αυτή του την κίνηση, καθώς η συνεχιζόμενη απεργία θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επιζήμια για την αμερικανική οικονομία.
Για τον Μπάιντεν, στόχος είναι να αποδείξει ότι εκείνος είναι ο πρόεδρος της εργατικής τάξης, ο υπερασπιστής των συνδικάτων και ο πρωτεργάτης της βιομηχανικής αναγέννησης στις ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πολλές φορές δημοσίως ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έπρεπε να μοιραστούν τα «κέρδη ρεκόρ» που αποκομίζουν με τους εργαζομένους τους.
Οταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος παίρνει το μέρος των απεργών, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θέλει πάνω απ’ όλα μια συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που θα είναι επωφελής για όλους .«Δεν εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις», τόνισε.
Πηγαίνοντας πάντως την Τρίτη στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν πρόλαβε τον Τραμπ που είχε ανακοινώσει την επίσκεψή του πριν από τον νυν πρόεδρο.
Ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι τον αντιγράφει. Ο σύμβουλός του, Τζέισον Μίλερ, είπε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν δεν ήταν παρά «μονάχα μια ασήμαντη ευκαιρία να ποζάρει για φωτογραφίες».
Ο Τραμπ είχε νικήσει στο Μίσιγκαν στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά το 2020 η πολιτεία ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν.
Ο πρώην πρόεδρος θα επισκεφτεί την πολιτεία την Τετάρτη, επιλέγοντας να μιλήσει σε εργοστάσιο όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη του ισχυρού συνδικάτου.
Οπως σημείωσαν οι Times, ο Τραμπ θεωρείται ότι κατάφερε να πάρει με το μέρος του μεγάλο κομμάτι των λευκών αμερικανών εργατών τα χρόνια της προεδρίας του. Χαρακτηριστικά, το 2010, το 45% των εργατών ψήφισαν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ενώ το 2020, το ποσοστό τους ανέβηκε στο 57%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News