Τον γύρο του κόσμου, μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ξένων μέσων ενημέρωσης, κάνει η είδηση ότι η Ελλάδα σχεδιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα «νομιμοποίησης μεταναστών» για να ανταποκριθεί στις πιεστικές απαιτήσεις για εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεταστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ιδεολογικά δύσκολο, για αυτήν, θέμα: η στροφή στον οικονομικό (και δημογραφικό) ρεαλισμό επιβάλλει σιωπητήριο στην αντιμεταναστευτική ρητορική.
Την αλλαγή στην προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις «επαναπροωθήσεις» και στα «pushbacks» είναι «αποπροσανατολιστική», εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και αποσκοπεί στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, έκανε λόγο για λύσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα μακριά από τις «κραυγές» της μίας ή τις «αφέλειες» της άλλης πλευράς. Και μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ είπε, την Τρίτη, τα εξής για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας: «Θέλουμε να πάμε από το “μαύρο” στο “άσπρο”. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην “άσπρη” εργασία σε σχέση με τη “μαύρη”. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, προκαλεί δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».
Σύμφωνα με το Associated Press, το πρόγραμμα που μελετά το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου και επρόκειτο να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ, θα περιλαμβάνει περίπου 300.000 μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα ή οι άδειες παραμονής τους έχουν λήξει –είναι τα χέρια που λείπουν από τη γεωργία, τον τομέα των κατασκευών και τον τουρισμό. Ο κ. Καιρίδης είπε ότι το σχέδιο είναι παρόμοιο με μια μεταρρύθμιση του 2020 στην Ιταλία.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα για περαιτέρω παράνομες (μεταναστευτικές) ροές γιατί αυτός είναι ο κίνδυνος», είπε πάντως ο κ. Καιρίδης, ο οποίος ωστόσο εξήγησε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν σημαντικά την υλοποίηση δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης, και του νέου αεροδρομίου της Κρήτης, όπως ανέφερε το AP και αναμετέδωσαν πολλά ξένα έντυπα: η βρετανική Telegraph, «κιτρινίζει» γράφοντας ότι «η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να χτίσει αεροδρόμιο και Μετρό», ενώ οι Washington Times σε άρθρο τους σημειώνουν ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει ευρύ πρόγραμμα νομιμοποιήσεων για μετανάστες ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών».
Μια «διαφορετική ιδέα»
Η αλήθεια είναι ότι η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε τις συζητήσεις που έχει κάνει με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ναι μεν δεν έχουν έγγραφα. αλλά εργάζονται πολλά χρόνια στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για ανάγκες για 180.000 εργάτες και υποστήριξε ότι από το υπουργείο Εξωτερικών δεν γίνονται τα απαραίτητα ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία εργατικά χέρια μέσω των συμφωνιών που υπάρχουν με τρίτες χώρες (Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ινδία κ.λπ.).
«Επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε μόλις την Παρασκευή με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται», αποκάλυψε ο κ. Αυγενάκης, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».
Ο κ. Καιρίδης είπε σχετικά στο κρατικό ραδιόφωνο την Τρίτη: «Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τον δικό του τομέα που είναι η αγροτική παραγωγή, αλλά το ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα και στον τουρισμό και στις κατασκευές. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα, το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ και η Γραμμή 4 του Μετρό τη Αθήνας, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές».
«Φέτος έγινε το “έλα να δεις” με τους εργάτες γης»
Πιο αναλυτικός ήταν ο κ. Καιρίδης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην πρωινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα:
«Έχουμε μεγάλο ζήτημα στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, ο μεταναστευτικός πληθυσμός βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια, όχι αυξανόμενος. Και οι παλιοί μετανάστες, αλβανικής κυρίως καταγωγής, έφυγαν κατά δεκάδες χιλιάδες την περίοδο του κορονοϊού για καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και αλλού αλλά και αυτοί που έρχονται παράνομα στη χώρα μας, ως επί το πλείστον φεύγουν. Για παράδειγμα, από το 2021 και μετά, τα 2,5 αυτά χρόνια, έχουν έρθει παράνομα 60.000 έχουν πάρει προσφυγικά διαβατήρια 92.000 και ταξιδιωτικά έγγραφα και έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αρα ο πληθυσμός βαίνει μειούμενος.
»Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και έχει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Φέτος έγινε το “έλα να δεις” με τους εργάτες γης, αφέθηκε μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής αμάζευτο και έχουμε πρόβλημα στις ελιές, στις φράουλες σε μία σειρά από προϊόντα και βεβαίως και στον τουρισμό και στις κατασκευές. Τα μεγάλα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν, η Γραμμή 4, το Ελληνικό, ο ΒΟΑΚ, το Καστέλι, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κρήτης, αν δεν βρούμε προσωπικό σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς τους οποίους δεν έχει η ελληνική οικονομία», είπε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Και προσέθεσε:
«Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας μαύρα χαρτιά στο περιθώριο, στο παράτυπο, στο παράνομο. Πρέπει να μπει μια τάξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο μας κάνει μεγάλη προσπάθεια να συνάψει διμερείς συμφωνίες μετακλητών εργαζόμενων από χώρες όπως η Μολδαβία ή η Ινδία. Πριν όμως πάμε σε αυτούς που θα μετακαλέσουμε εδώ, λελογισμένα, εποχικά, με όρους και κανόνες όπως θέλουμε να είναι η νόμιμη μετανάστευση με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι με τις προτεραιότητες των διακινητών, εδώ πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ παράνομης, την όποια καταπολεμούμε και νόμιμης, την οποία εξορθολογίζουμε και προχωρούμε διότι το έχουμε ανάγκη. Πριν πάμε σε αυτούς που θα έρθουν, πρέπει να δούμε και τον πληθυσμό ο οποίος είναι εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει ελληνικά, έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν έχει χαρτιά. Κι εκεί υπάρχουν μια σειρά από ιδέες. Πρόλαβε ο κ. Αυγενάκης να κάνει κάποιες δηλώσεις στην Κρήτη λόγω της πίεσης που δέχεται από τους παραγωγούς, οι οποίες θα ωφελήσουν την ελληνική κοινωνία, τα δημόσια ταμεία, θα βάλουν μια τάξη στο ζήτημα, δεν θα προκαλούν νέο μαγνήτη για νέες παράνομες ροές γιατί αφορούν τους παλαιούς, τους ήδη διαμένοντες και στο βαθμό που δεν μπορούν να γίνουν απελάσεις γιατί τα κράτη προέλευσης δεν συνεργάζονται», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News