1358
Η δρ Στερμ δεν κάνει κλινικές δοκιμές, καθώς δεν βλέπει νόημα στο να σπαταλά εκατομμύρια σε «ψεύτικες μελέτες» | Facebook/Creative Protagon

Ποια είναι η γερμανίδα γιατρός που «παγώνει» τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 14:55
Η δρ Στερμ δεν κάνει κλινικές δοκιμές, καθώς δεν βλέπει νόημα στο να σπαταλά εκατομμύρια σε «ψεύτικες μελέτες»
|Facebook/Creative Protagon

Ποια είναι η γερμανίδα γιατρός που «παγώνει» τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 14:55

Πιστεύει ότι το αίμα μας είναι το μυστικό για την αντιγήρανση, προσφέροντας τις κρέμες αντιγήρανσης που κατασκευάζει στα εργαστήριά της προς 1.265 ευρώ ανά φιάλη. Η Οπρα Γουίνφρεϊ είναι φαν της, ενώ πρόσφατα επένδυσε στο προϊόν. Οι Κιμ Καρντάσιαν, Μπέλα Χαντίντ, Μπλέικ Λάιβλι και Σερ συγκαταλέγονται στη λίστα με τους διάσημους πελάτες της. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph συνάντησε τη δρ Μπάρμπαρα Στερμ, θέλοντας να διερευνήσει αν οι θαυματουργές κρέμες της πράγματι λειτουργούν.

«Συναντηθήκαμε για brunch στο ξενοδοχείο Connaught, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το spa της διάσημης γιατρού, στο Λονδίνο» γράφει η beauty editor της Telegraph, Αναμπελ Τζόουνς. Η γερμανίδα γιατρός έφθασε ντυμένη με ένα μπλε σετ Zimmermann. Ενεργεί με βάση το ένστικτο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν την έχει οδηγήσει σε κάποιο λάθος. Τον περασμένο Απρίλιο η Οπρα Γουίνφρεϊ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει στην εταιρεία της Στερμ.

Το πρώτο πράγμα που τη ρωτάει η Τζόουνς είναι αν η ίδια χρησιμοποιεί τα προϊόντα της. «Φυσικά» απαντά η δρ Στερμ, εξηγώντας ότι η φίλη της Στέλλα ΜακΚάρτνει ήταν ο άνθρωπος που τη σύστησε στην Οπρα. «Ποτέ δεν πιέζω διασημότητες ή ανθρώπους που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας να δοκιμάσουν τα προϊόντα μου και να τα διαφημίσουν» λέει. «Η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα».

Το ίδιο συνέβη και με την Οπρα. Ενθουσιάστηκε τόσο με τα προϊόντα ομορφιάς που η φίλη της Στέλλα ΜακΚάρτνει της πρότεινε να δοκιμάσει, ώστε αμέσως μόλις είδε τα αποτελέσματα τηλεφώνησε στη γερμανίδα γιατρό λέγοντάς της πως θα ήθελε να επενδύσει στην εταιρεία της.

Η δρ Μπάρμπαρα Στερμ γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία πριν από 50 χρόνια, αλλά μετακόμισε με την οικογένειά της όταν η ίδια ήταν ακόμα παιδί, προκειμένου να ξεφύγουν από το κομμουνιστικό καθεστώς. «Επρεπε να τα αφήσουμε όλα πίσω», έχει πει στο παρελθόν. Σήμερα είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Aνταμ Γουάλντμαν και έχουν δύο κόρες, την 27χρονη Τσάρλι και την οκτάχρονη Πέπερ. Μάλιστα, η μεγαλύτερη κόρη της είναι μοντέλο, έχοντας πολλές φορές διαφημίσει προϊόντα της φίρμας, ενώ παράλληλα βοηθάει στο μάρκετινγκ και στα social media.

Ο μεγαλύτερος αδελφός της Μπάρμπαρα ασχολείται με τα οικονομικά της επιχείρησης, ενώ ο μικρότερος, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας, σχεδίασε τις εγκαταστάσεις των spa της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, στο Μαϊάμι, στο Λονδίνο, στο Ντάλας και στο Ντίσελντορφ, όπου εδρεύει η εταιρεία. Η ίδια έχει μια πολυτελή κατοικία στο Ντίσελντορφ, ωστόσο προτιμά να μη μένει σε ένα μέρος για πολύ καιρό, διατηρώντας επίσης σπίτια στο Λος Αντζελες, στο Σεν Μπαρθς στην Καραϊβική, αλλά και στο Γκστάαντ.

Οσο για τις σπουδές της, έχει σπουδάσει ορθοπεδικός στο Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε, στο Ντίσελντορφ. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε την καριέρα της στην ορθοπεδική ως μέλος μιας ομάδας που ανέπτυξε θεραπείες αιχμής για φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα. «Αναπτύξαμε την εξής θεραπεία» λέει στη δημοσιογράφο της Telegraph: «Παίρναμε αίμα από τον ασθενή, δημιουργούσαμε αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες και αυξητικούς παράγοντες και έπειτα κάναμε έγχυση του υγρού στις  αρθρώσεις, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης των οστών».

Αργότερα, αυτή η μέθοδος έγινε γνωστή ως η «η θεραπεία του Κόμπι», καθώς ο αείμνηστος αστέρας του μπάσκετ Κόμπι Μπράιαντ είχε ταξιδέψει στο Ντίσελντορφ για να λάβει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα που αντιμετώπιζε στο δεξί του γόνατο.

Τι σχέση έχει, όμως, η οστεοαρθρίτιδα με το δέρμα μας; «Και όμως, έχει πολύ μεγάλη σχέση» λέει η Μπάρμπαρα Στερμ, η οποία το 2002 μετασχημάτισε την παραπάνω μέθοδο στην ενέσιμη θεραπεία που σήμερα είναι γνωστή ως PRP. Γίνεται με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και είναι μία από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες, με ποικίλες εφαρμογές.

Εκτός από τη δερματολογία, η μέθοδος PRP εφαρμόζεται πλέον και σε πλήθος άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδική, γενική χειρουργική, οδοντιατρική, αλλά και σε χρόνια έλκη και κατακλίσεις.

Η πρωτοποριακή κρέμα MC1

Η κρέμα MC1 (Molecular Cosmetics 1) της Μπάρμπαρα Στερμ είναι μια πρωτοποριακή ενυδατική κρέμα αντιγήρανσης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών σημερινών γυναικών. Η «κρέμα αίματος», όπως έχει γίνει γνωστό το προϊόν, αξιοποιεί τις αρχές του PRP και κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας.

Αρχικά, ένας ιατρός παίρνει αίμα από τον ασθενή, το οποίο επωάζεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για τέσσερις έως έξι ώρες. Στη συνέχεια φυγοκεντρίζεται για να χρησιμοποιηθούν τα καλά υλικά (αιμοπετάλια πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες, που μειώνουν τη φλεγμονή και διεγείρουν το κολλαγόνο), τα οποία προστίθενται σε μια κρέμα αντιγήρανσης και αποστέλλονται στο σπίτι του πελάτη, έτσι ώστε να την εφαρμόσει αμέσως. Μια φιάλη των 50 ml κοστίζει 1.265 ευρώ. Η κρέμα έχει ημερομηνία λήξης τέσσερις με έξι εβδομάδες από τη στιγμή που ο παραλήπτης παίρνει στα χέρια του το προϊόν.

Η beauty editor της Telegraph δοκίμασε την κρέμα έχοντας πρώτα δώσει αίμα, και όπως λέει δεν έμοιαζε με καμία άλλη κρέμα που είχε δοκιμάσει. Οπως υποστηρίζει, το προϊόν κρατά το δέρμα της σφριγηλό, λαμπερό και ενυδατωμένο, αλλά όχι λιπαρό. Ταυτόχρονα, προκαλεί συρρίκνωση στους πόρους, δημιουργεί επιπλέον κολλαγόνο και μειώνει αισθητά τις διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως εξανθήματα και ακμή. Καθώς η ίδια δεν έχει ούτε διευρυμένους πόρους ούτε οξεία πάθηση δέρματος, βασίζεται στην ενίσχυση του κολλαγόνου. Ωστόσο, δεν κρύβει ότι θεωρεί την κρέμα φοβερά υπερτιμημένη.

Ωστόσο, στη δρ Στερμ δεν λείπουν οι πλούσιοι πελάτες που είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τη σούπερ αντιγηραντική κρέμα της. Αλλά πάντα υπάρχουν και οι σκεπτικιστές. Ενας υψηλού προφίλ χειρουργός αντιγήρανσης που θα προτιμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στην Telegraph ότι «η μέθοδος PRP είναι εξαιρετική για την αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά μόνο αν η θεραπεία είναι ενέσιμη και δεν εφαρμόζεται τοπικά».

Η δρ Στερμ δεν κάνει κλινικές δοκιμές, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν βλέπει νόημα στο να σπαταλά εκατομμύρια σε «ψεύτικες μελέτες» για προϊόντα των οποίων τα οφέλη είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να διαψευστούν. «Καμία κρέμα, όσο πρωτοποριακή κι αν είναι, δεν λειτουργεί μεμονωμένα, αλλά ως μέρος ενός σωστού και συνετού τρόπου ζωής, ο οποίος θα σας χαρίσει υγιές δέρμα» εξηγεί. Διατροφή, άσκηση, σωστή και επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, σωστός ύπνος και αποφυγή του αλκοόλ συντελούν στην υγεία του δέρματός μας, ώστε «να γεράσουμε καλά».

«Από πού προέρχονται οι φλεγμονές στο δέρμα μας;», ρωτάει η δημοσιογράφος τη γερμανίδα γιατρό. «Προέρχονται κυρίως από το άγχος, τον ανεπαρκή ύπνο, την κακή διατροφή. Και έπειτα, από κάποιους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οθόνες των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων μας» απαντά η δρ Στερμ. «Επίσης, πολλά προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, αλκοόλ, ορυκτέλαια… Ολα αυτά προκαλούν φλεγμονές, επομένως δεν συμπεριλαμβάνω κανένα από αυτά στα προϊόντα μου».

Η δρ Στερμ είναι φανατική πολέμια της ρετινόλης, του παραγώγου της βιταμίνης Α, η χρήση του οποίου θεωρείται από πολλές βιομηχανίες καλλυντικών ως η χρυσή συνταγή κατά της γήρανσης. Αλλά η γερμανίδα γιατρός υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση της κυτταρικής ανανέωσης με συστατικά όπως η ρετινόλη και το γλυκολικό οξύ καταστρέφει τον πεπερασμένο αριθμό κυτταρικών διαιρέσεων του δέρματός μας.

«Αυτό σημαίνει απλά πως όταν στοχεύεις επιθετικά το δέρμα σου, καταστρέφεις τον προστατευτικό του φραγμό, καταστρέφεις το μικροβίωμά σου, εξαντλείς την επιδερμίδα σου από τους θεραπευτικούς της παράγοντες» δηλώνει στην Telegraph. «Ετσι, ξαφνικά μπορεί να δεις τα κύτταρα του δέρματός σου να συρρικνώνονται σαν σταφίδες, ενώ πρέπει να είναι παχουλά και ζουμερά. Θα συμπεριφερόσουν με τον ίδιο τρόπο στην καρδιά ή στους πνεύμονές σου; Θα έριχνες οξύ σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός σου;» ρωτάει ρητορικά τη δημοσιογράφο που κάθεται απέναντί της, η οποία και δυσκολεύεται να διαφωνήσει.

Η δρ Στερμ δεν εστιάζει μόνο στο δέρμα. Για παράδειγμα, το Boutique & Spa της στο Λονδίνο συνδυάζει περιποίηση δέρματος, ευεξία και αισθητική, έτσι ώστε να προσφέρει όχι μόνο περιποιήσεις προσώπου, αλλά και θεραπείες όπως το «ear seeding» (μικροσκοπικές χάντρες τοποθετούνται σε σημεία βελονισμού στα αυτιά προκειμένου να βελτιώσουν την ευεξία του ασθενούς και να τον βοηθήσουν να κοιμηθεί καλύτερα). Επίσης, στο μενού υπάρχουν και αισθητικές επεμβάσεις όπως, φυσικά, το PRP, τα ενέσιμα και το Morpheus 8, η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες και microneedling που συσφίγγει και αναζωογονεί το δέρμα.

Εάν την παρατηρήσεις προσεκτικά, θα δεις ότι η δρ Στερμ δεν φοράει σχεδόν ποτέ μακιγιάζ. «Είμαι εντάξει με το μπότοξ, το ενέσιμο υαλουρονικό και τα fillers» εξηγεί. «Μου αρέσει το δέρμα μου. Νιώθω καλά με το δέρμα μου. Εχω μερικές ρυτίδες, ναι. Αλλά είμαι εντάξει με αυτό, γιατί οι ρυτίδες δείχνουν υγεία. Δεν τρώω πρόχειρο φαγητό και προσπαθώ να κοιμάμαι καλά. Δεν θέλω να νιώθω σαν να είμαι 51. Θέλω να περνάω όσο καλύτερα μπορώ με την οκτάχρονη κόρη μου, θέλω να νιώθω όπως ένιωθα πριν από 20 ή 30 χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...