Σειρά εσωκομματικών αντιδράσεων αλλά και παραιτήσεις στελεχών συνέχισε να προκαλεί την Τρίτη η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία από τις ηχηρές «αποστρατεύσεις» –μιας και που δεν επρόκειτο για μέλος του κόμματος– ήταν αυτή του διακεκριμένου έλληνα επιστήμονα της Γαλλίας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου.
Ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης δημοσιοποίησε την αποχώρηση του από το κόμμα μέσω του DailyPharmaNews, απαντώντας στην ερώτηση της ιστοσελίδας τι σηματοδοτεί η εκλογή Κασσελάκη για το πρόγραμμα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για “την προστασία των αδυνάμων” , “το κοινωνικό κράτος” και “την υποστήριξη του ΕΣΥ”. Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας.
Περαιτέρω, ο κ. Γεροτζιάφας έκρινε «ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης “απέναντι στον Μητσοτάκη” η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική», σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι «ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Γεροτζιάφας, μέλος του think tank της Κουμουνδούρου που συγκρότησε το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι το «πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας» είναι η «επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. artificial intelligence) και στις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης», αίτημα που «δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Γεροτζιάφας αποτελούσε επιλογή του πρώην προέδρου του κόμματος μεταξύ μιας συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων που είχε συσταθεί εξαιτίας των «θεμελιακών αλλαγών και προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σε μια αξιέπαινη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει, εν μέσω της πανδημίας, ότι αγκαλιάζει και αυτή την επιστήμη και την αριστεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News