487
Σχεδόν 34.000 γουρούνια θανατώθηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ξέσπασμα της επιδημίας στη Λομβαρδία | Shutterstock

Η Ιταλία σκοτώνει χιλιάδες χοίρους για να περιορίσει την αφρικανική πανώλη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 17:19
Σχεδόν 34.000 γουρούνια θανατώθηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ξέσπασμα της επιδημίας στη Λομβαρδία
|Shutterstock

Η Ιταλία σκοτώνει χιλιάδες χοίρους για να περιορίσει την αφρικανική πανώλη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 17:19

Μαζικές σφαγές γουρουνιών πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στη χώρα από τη δεκαετία του 1960, μια επιδημία που απειλεί τον τομέα της χοιροτροφίας.

Η ASF είναι θανατηφόρα για τα γουρούνια και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια βιομηχανία χοίρων, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Ο ιός, διευκρινίζει ο οργανισμός, «είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει σε ρούχα, μπότες, τροχούς και άλλα υλικά. Μπορεί επίσης να επιβιώσει σε διάφορα προϊόντα χοιρινού κρέατος, όπως ζαμπόν, λουκάνικα ή μπέικον», πράγμα που σημαίνει ότι «οι ανθρώπινες συμπεριφορές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση αυτής της ασθένειας των χοίρων πέρα από τα σύνορα, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Από τον περασμένο Μάιο είχαν εντοπιστεί 24 παραλλαγές ή γονότυποι του ιού. Ο WOAH είπε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας για τους χοίρους που προσβάλλονται από τον ιό μπορεί να είναι έως και 100%, σύμφωνα με τον Guardian.

Σχεδόν 34.000 γουρούνια θανατώθηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ξέσπασμα της επιδημίας στη Λομβαρδία, μια περιοχή γνωστή ως ζώνη χοιρινού κρέατος της Ιταλίας και μία από τις κύριες παραγωγούς χοιρινού κρέατος και προϊόντων του στην Ευρώπη.

Η επιδημία στη Λομβαρδία ήταν η μεγαλύτερη στην Ιταλία και προκλήθηκε από τον γονότυπο ΙΙ του ιού ASF. Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για την ASF, οι θανατώσεις για τον περιορισμό της νόσου ήταν υποχρεωτικές. Παρόλα αυτά, παραμένει ο κίνδυνος, λόγω της παρουσίας του ιού στους πληθυσμούς αγριόχοιρων.

Η ASF απειλεί τη χοιροτροφία σε όλο τον κόσμο, αλλά τα παραδοσιακά μοντέλα κτηνοτροφίας, τα οποία μπορεί να μην έχουν επαρκή επίπεδα βιοασφάλειας, κινδυνεύουν ιδιαίτερα και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς.

Για τον έλεγχο των επιδημιών ASF στην Κίνα, οι παραγωγοί χτίζουν πολυώροφα χοιροτροφεία που θεωρείται ότι πληρούν υψηλότερα πρότυπα ελέγχου της νόσου σε σύγκριση με τα κοπάδια που ζουν σε επίπεδους χώρους.

Το βίντεο των σφαγών στη Λομβαρδία, που κινηματογραφήθηκε από τη ΜΚΟ «We Animals Media», αποτύπωσε πλάνα από μια φάρμα που είχε προσαρμοστεί για να λειτουργεί ως κινητό σφαγείο και λειτουργεί ως τέτοιο ασταμάτητα, πάνω από μια εβδομάδα. «Οι εργάτες παραλαμβάνουν χοίρους από άλλες μολυσμένες φάρμες και τους οδηγούν σε προσωρινούς θαλάμους αερίων όπου τα ζώα θανατώνονται», είπαν εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Οι ιταλικές μαζικές σφαγές, αν και πολυάριθμες, δεν είναι οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής στην Ευρώπη. Η ASF εμφανίστηκε επίσης στη Ρουμανία πριν από μερικά χρόνια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θανατώσεις εκατομμυρίων ζώων και στη Ρωσία.

Οι άνθρωποι και τα αγριογούρουνα ήταν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μετάδοση της νόσου. Οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό έως και 500 χιλιόμετρα μακριά από εκεί όπου εμφανίστηκε αρχικά και να τον μεταδώσουν σε έναν πληθυσμό αγριόχοιρων, όπως συνέβη στη Σουηδία πριν από μερικές εβδομάδες.

Δεδομένου ότι ο αγριόχοιρος δεν εντοπίζεται και δεν ανιχνεύεται, η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Από το 2017, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια χοίροι χάθηκαν λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...