695
Ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ, το 2013 σε γκαλά στο Μπέβερλι Χιλς. Ενα αξιοσέβαστο -αν όχι θρυλικό- πρόσωπο της βιομηχανίας του θεάματος | REUTERS/Fred Prouser/File Photo

Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ: Ο πρωταγωνιστής του «Man from U.N.C.L.E.» πέθανε στα 90 του

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 13:23
Ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ, το 2013 σε γκαλά στο Μπέβερλι Χιλς. Ενα αξιοσέβαστο -αν όχι θρυλικό- πρόσωπο της βιομηχανίας του θεάματος
|REUTERS/Fred Prouser/File Photo

Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ: Ο πρωταγωνιστής του «Man from U.N.C.L.E.» πέθανε στα 90 του

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 13:23

Ο Ντέιβιντ ΜακΚάλουμ, ο σκωτσέζος ηθοποιός που έγινε διάσημος από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1960 «The Man From U.N.C.L.E.», πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 90 ετών. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε ότι ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη τη στιγμή του θανάτου του.

Εκτός από τον εμβληματικό εκείνο ρόλο, ο ΜακΚάλουμ έγινε γνωστός και στους νεότερους θεατές μέσα από τον ρόλο ενός εκκεντρικού παθολόγου στη σειρά «NCIS». «Ηταν λόγιος και τζέντλεμαν, πάντα ευγενικός και τέλειος επαγγελματίας», δήλωσαν οι εκτελεστικοί παραγωγοί της σειράς, Στίβεν Ντ. Μπίντερ και Ντέιβιντ Νορθ.

Οπως υπενθύμισαν οι λονδρέζικοι Times, ΜακΚάλουμ δούλευε στη βιογραφική ταινία «Freud» (1962) όταν ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον τού σύστησε έναν ατζέντη που τον πήγε στο Χόλιγουντ για να δοκιμάσει την τύχη του στον ρόλο του Ιούδα Ισκαριώτη στο βιβλικό έπος του Τζορτζ Στίβενς «The Greatest Story Ever Told» (1965). «Νοίκιασα ένα λευκό Thunderbird και οδήγησα στη Sunset Boulevard με το σαγόνι μου να έχει πέσει στο πάτωμα», είχε πει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του. «Είχα πεθάνει και πήγα στον παράδεισο».

Κέρδισε τον ρόλο εμφανιζόμενος δίπλα στους Τσάρλτον Ιστον, Αντζελα Λάνσμπερι, Τζον Γουέιν και Μαξ Φον Σίντοφ (ο οποίος έπαιζε τον Ιησού).

Ως Ιούδας στο φιλμ «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου»

Παράλληλα, ωστόσο, ο ΜακΚάλουμ δέχτηκε έναν ρόλο στο πιλοτικό επεισόδιο μιας σειράς που θα παρέπεμπε στον Τζέιμς Μποντ, για την τηλεόραση του NBC. Η σειρά έγινε γνωστή ως «The Man From U.N.C.L.E.»

Η σειρά είχε στο επίκεντρο δύο πράκτορες που δούλευαν για την United Network Command for Law and Enforcement (U.N.C.L.E.), με τον Ρόμπερτ Βον στον ρόλο του αμερικανού πράκτορα Ναπόλεον Σόλο. Ο ΜακΚάλουμ έπαιζε τον ρώσο κολλητό του, Ιλια Κουριάκιν, έναν αινιγματικό, χαλαρό και περιστασιακά ακραίο χαρακτήρα που φορούσε μαύρα πουλόβερ με λαιμόκοψη και είχε κουρέψει τα ξανθά μαλλιά του στο στιλ των Beatles. Ο Κουριάκιν ήταν αρχικά ένας δευτερεύων χαρακτήρας, αλλά αποδείχτηκε τόσο δημοφιλής, ειδικά ανάμεσα στα έφηβα κορίτσια, που σύντομα έγινε πρωταγωνιστικός.

Η σειρά διήρκεσε για περισσότερα από 100 επεισόδια, μεταξύ 1964 και 1968. Με τον κόσμο στα χέρια του Ψυχρού Πολέμου, πέρασε ένα μήνυμα διεθνούς συνεργασίας, με αμερικανούς και σοβιετικούς πράκτορες να συνεργάζονται υπό τις διαταγές του βρετανού Αλεξάντερ Γουέιβλι.

Ο ΜακΚάλουμ ως σοβιετικός πράκτορας Ιλια Κουριάκιν στο «The Man from U.N.C.L.E» (wikipedia/ Public Domain)

Η σειρά έφερε τον διστακτικό και κάπως απόμακρο ΜακΚάλουμ σε ένα επίπεδο δημοφιλίας που συνήθως συνδέεται με αστέρες της ποπ. Δεχόταν 30.000 επιστολές θαυμαστών τον μήνα, εμφανιζόταν σε αφίσες και κάρτες και όπου κι αν πήγαινε, γινόταν πανζουρλισμός. Οταν τον αναγνώρισαν σε μια βόλτα του στο Σέντραλ Παρκ, χρειάστηκε να διασωθεί από την αστυνομία της Νέας Υόρκης. «Υπήρχε μια μορφή παραφροσύνης», είχε πει στους Sunday Times το 1998. «Ηταν τρομακτικό και ήταν απολαυστικό».

Ενώ οι θεατές των παλαιότερων γενεών θυμούνται τον Μακ Κάλουμ ως Κουριάκιν, 40 χρόνια αργότερα έγινε ξανά γνωστός ως Ντόναλντ «Ντάκι» Μάλαρντ, ο επικεφαλής ιατροδικαστής στο «NCIS», μια επίσης μακροχρόνια τηλεοπτική σειρά που περιστρέφεται γύρω από μια φανταστική ομάδα ειδικών πρακτόρων.

Προκειμένου να παίξει τον ρόλο, κατέφυγε στη μεθοδική υποκριτική: «Εχω κάνει τέσσερις αυτοψίες», είπε στους Times το 2009. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για στένωση αορτής αν δεν ξέρεις τι είναι και πώς μοιάζει μια καρδιακή βαλβίδα».

Ο ΜακΚάλουμ είχε γεννηθεί στη Γλασκώβη το 1933. Ο πατέρας του ήταν βιολιστής στην Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, ενώ η μητέρα του έπαιζε τσέλο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του έγινε διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου και η οικογένεια μετακόμισε στον Νότο. Στα 13 του άρχισε να πρωταγωνιστεί σε θεατρικές παραστάσεις και κατάλαβε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και ήταν συμμαθητής με την Τζόαν Κόλινς. Υστερα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία εργάστηκε σε θεατρικές παραγωγές, ένας φωτογράφος τον απαθανάτισε ως Τζέιμς Ντιν και οι φωτογραφίες του κίνησαν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών παραγωγών.

Ακολούθησε μια σειρά ρόλων σε βρετανικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και το «Hell Drivers» (1957), στο οποίο γνώρισε δύο ανθρώπους: Τον Σον Κόνερι και την επίσης ηθοποιό Τζιλ Αϊρλαντ, που έγινε σύζυγός του. Απέκτησαν μαζί τρεις γιους, πριν ο ΜακΚάλουμ συστήσει την Αϊρλαντ στον Τσαρλς Μπρόνσον και εκείνη αποφασίσει να κάνει δεσμό μαζί του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...