Ούτε λίγες ώρες δεν κράτησε η όποια ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία υποτίθεται ότι όλοι ομνύουν, αλλά την οποία κανείς δεν πιστεύει. Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, προκαλεί φυγόκεντρες δυνάμεις, αν όχι φαινόμενα διάλυσης του κόμματος που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια είχε την εξουσία της χώρας.
Το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α., βουλευτής Επικρατείας και έμπιστος του κ. Κασσελάκη –σε βαθμό που να κάνει τον βαρκάρη του στη Μακρόνησο και να τον συνοδεύει στη Βουλή για τη συνάντηση με τον πρώην πια πρόεδρο– απείλησε το πρωί της Δευτέρας με διαγραφές όσους δεν ταχθούν στο πλευρό του νέου αρχηγού, δεν πτόησε κανέναν. Αλλωστε, όπως παρατήρησαν κάποιοι παλιοί στην Κουμουνδούρου –όσοι δηλαδή απέμειναν μετά το βράδυ της Κυριακής– είναι ειρωνικό ο άνθρωπος που είχε δεχτεί να γίνει υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2021, να εμφανίζεται τώρα ως υπεύθυνος της κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι, από πολύ νωρίς, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τις αποστάσεις τους από τον κ. Κασσελάκη, αν δεν τον χλεύασαν κιόλας –με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να ξεσπάσουν οι πρώτες αψιμαχίες ενός κομματικού εμφυλίου.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιώργου Σταθάκη, πανεπιστημιακού καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, πρώην υπουργού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτή Χανίων, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, χαρακτήρισε τον κ. Κασσελάκη «Μπέπε Γκρίλο», παραπέμοντας στον φανφαρόνο ιταλό κωμικό που έγινε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Μάλιστα ο κ. Σταθάκης, ανήρτησε και δύο φωτογραφίες: ο κ. Κασσελάκης με τον άλλοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Βαγγέλη Αντώναρο και με τον Παύλο Πολάκη, νυν βουλευτή Χανίων.
«Ολες οι απορίες μου λύθηκαν!!! Έναν Μπέπε Γκρίλο ψάχναμε να φτιάξει ένα κόμμα στο γνωστό μοντέλο τα «πέντε αστέρια», κατά της διάκρισης αριστερά/δεξιά και των εκφυλισμένων αριστερών κομμάτων. Και τον βρήκαμε. Μάχη μέχρι τέλους!!!!!!», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Ακολούθησε ομοβροντία. Πρώτα ο Νίκος Καρανίκας, άλλοτε σύμβουλος στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου όταν εκεί ένοικος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε στην ανάρτηση: «Τώρα καταλαβαίνω και εγώ όπως και αρκετός κόσμος γιατί δεν εκλέχτηκες. Τόση εμπάθεια το μόνο που σου κάνει είναι να θολώνει τη σκέψη σου ακυρώνοντας τη λογική, όπως ακριβώς τα λέει ο Σπινόζα».
Επειτα ο κ. Πολάκης, με τον οποίο ο κ. Σταθάκης μονομάχησε για την έδρα στα Χανιά και έχασε, έκανε ολόκληρη δική του ανάρτηση και με το γνωστό του ύφος και τη γνωστή του ορθογραφία, επιτέθηκε στον κομματικό του σύντροφο (;) με χλεύη: «Κύριε καθηγητά μου»… «Δεν το πήρες χαμπάρι»… Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν ψάχνει για Πέπε Γκριλο, αλλά βασικά απέρριψε με πάταγο όλους τους αυτοδιορισμενους θεματοφύλακες και ιδιοκτήτες του» –και στόλισε τη σχετική ανάρτηση με μια εικόνα του κ. Σταθάκη με τον Νίκο Φίλη.
Ο Νίκος Φίλης πάντως, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Α’ Αθηνών, έπιασε το νήμα από εκεί όπου το άφησε ο κ. Σταθάκης. Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 είπε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μόνο Μπέπε Γκρίλο, αλλά και Ντόναλντ Τραμπ!
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ο οποίος είπε ότι «είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και τη δύναμη του», προσέθεσε με νόημα.
Ο κ. Φίλης είπε ότι θα δώσει τη μάχη του στο Συνέδριο, που πρέπει όπως είπε να γίνει και κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι δεν ενημέρωσε τα κομματικά όργανα για τις αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο ποιος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, ο νέος αρχηγός επέλεξε τον Γιώργο Τσίπρα (εξάδελφο του πρώην προέδρου και πρώην βουλευτή) για διευθυντή της ΚΟ και τη Δώρα Αυγέρη για κομματική πορτ παρόλ. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα είναι ρεβανσιστική κίνηση, καθώς ο πρώην διευθυντής της ΚΟ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είχε υποστηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.
Αλλά είναι να απορείς πώς όλοι αυτοί μπορούν να παραμείνουν στο κόμμα υπό τον κ. Κασσελάκη, όταν τον περιγράφουν ως Γκρίλο, ή Τραμπ. Διότι δεν είναι μόνο ο κ. Σταθάκης, ή ο κ. Φίλης. Είναι και άλλοι πιο διακριτικοί, οι οποίοι όμως έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον κ. Κασσελάκη και την κομματική παρέα του –η οποία, συμπτωματικά ή όχι, μοιάζει παρόμοια σε πρόσωπα με αυτά που είχε γύρω του και ο προκάτοχος του νέου προέδρου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, διεκδικητής της αρχηγίας και πρώην υπουργός Οικονομικών, απέφυγε να συγχαρεί τον νικητή και μίλησε για μια Αριστερά «μαθημένη στα δύσκολα». Ο Κώστας Ζαχαριάδης, πρώην βουλευτής και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Αθήνας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, συνεχάρη και τον κ. Κασσελάκη αλλά και την κυρία Αχτσιόγλου!
Η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου φρόντισε στη δήλωσή της, έξω από την Κουμουνδούρου, μετά την ήττα, να μνημονεύσει ότι είχε στο πλευρό της τον Νάσο Ηλιόπουλο, βουλευτή της Α’ Αθηνών, και τον Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας και πρώην υπουργό, ώστε να υποδηλώσει ότι αθροίζει πολλούς και σημαντικούς κοινοβουλευτικούς –ίσως και περισσότερους από αυτούς που έσπευσαν να δηλώσουν πίστη στον νέο αρχηγό (πέραν δηλαδή του κ. Πολάκη, του κ. Αποστολάκη και του Νίκου Παππά, με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης αγκαλιαζόταν στην εξέδρα της νίκης).
Την ίδια ώρα, πολλά άλλα κατώτερα στελέχη έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αποχωρήσουν, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι ένα κόμμα της Αριστεράς. Ή να περιμένουν ως το Συνέδριο που ασαφώς έχει προσδιοριστεί να γίνει κάπου μέσα στον Νοέμβριο και να αποχωρήσουν μετά.
Ολοι οι υπόλοιποι περιμένουν τις επιλογές του νέου αρχηγού για την ΚΟ, στην οποία ο ίδιος δεν συμμετέχει καθώς δεν είναι βουλευτής. Ο Σωκράτης Φάμελλος παρέμεινε στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτκής Ομάδας. Θα μείνει όμως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Ηλιόπουλος; Θα προταθεί ρόλος στην κυρία Αχτσιόγλου και τι θα απαντήσει η ίδια; Τι ρόλο θα έχουν ο κ. Παππάς και ο κ. Πολάκης, ο οποίος προαλείφεται για συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;
Ισως πιο χαρακτηριστικό της κατάστασης με τον νέο αρχηγό, το κεντρικό άρθρο της «Εφ. Συν.» στο φύλλο της Τρίτης, όπου σημειώθηκε μεταξύ άλλων: «Ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής της αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με τα πολλά πλεονεκτήματα που του έδωσε το επικοινωνιακό τσουνάμι το οποίο τον έφερε σε χρόνο “ντε τε” στο προσκήνιο, αλλά και με το θεμελιώδες μειονέκτημα ότι έχει μικρή, ίσως και μηδενική αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στο “κόμμα ΣΥΡΙΖΑ”, όπως αυτό διαμορφώθηκε, διά πυρός και σιδήρου, τα τελευταία 11 χρόνια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News