600
| CreativeProtagon

You talkin’ to me? O Ντε Νίρο ξανά ταξιτζής σε spot της Uber

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:41
|CreativeProtagon

You talkin’ to me? O Ντε Νίρο ξανά ταξιτζής σε spot της Uber

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:41

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ηθοποιός που το ρίχνει στις διαφημίσεις, αλλά χωρίς αμφιβολία ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ο σπουδαιότερος. Ο 80χρονος ηθοποιός ανακοινώθηκε ότι επιστρέφει στο τιμόνι ενός ταξί, όχι για να επαναλάβει την ανυπέρβλητη ερμηνεία του στον «Ταξιτζή», αλλά για να τη «δανείσει» στην πασίγνωστη εταιρεία Uber.

Ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για το διαφημιστικό, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ντε Νίρο θα πει σε αυτό τη διάσημη ατάκα του «You talkin’ to me?». Πηγές από τον κόσμο της διαφήμισης πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι «μια καταπληκτική ιδέα». Πηγές από τον κόσμο του κινηματογράφου, πάλι, πιστεύουν ότι ο Ντε Νίρο, αν δεν θέλει ή δεν μπορεί πια να παίζει σε ταινίες, καλό θα ήταν να αποσυρθεί και να μην «ξεπουλιέται».

Η αλήθεια είναι ότι, όπως κι αν εξελιχθεί το σενάριο της διαφήμισης –και υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια ως τώρα–, ο Ντε Νίρο είναι απόλυτα βέβαιο ότι έλαβε εξωπραγματική αμοιβή για να συμμετέχει. Τα χρειάζεται; Αυτό το ξέρουν μόνο ο ίδιος και οι λογιστές του. Θα έπρεπε να την κάνει; Κι αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Ισως είναι ένας τρόπος να συνεχίσει να είναι «μέσα στα πράγματα».

Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσεις έναν 18χρονο σήμερα, πιθανότατα «κάπου θα έχει ακούσει» το όνομα Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ενώ η ταινία ο «Ταξιτζής» θα του είναι παντελώς άγνωστη. Την Uber, πάλι, είναι σίγουρο ότι την ξέρει. Και αν του πεις «κάτσε να δεις την ταινία», θα συνεχίσει να σκρολάρει στο κινητό του και σε τρία δευτερόλεπτα θα έχει ξεχάσει κι εσένα και την προτροπή σου. Ενας από τους λόγους που ο κόσμος δεν πηγαίνει πλέον στον κινηματογράφο είναι και αυτός: Η συρρίκνωση της διάρκειας συγκέντρωσης που έχουν φέρει τα κινητά και το ίντερνετ γενικά.

Ο Ντε Νίρο πρωταγωνίστησε το 2019 στην ταινία «Ο Ιρλανδός», του Μάρτιν Σκορσέζε, και οι 9 στους 10 σχολιαστές ασχολήθηκαν με τη «μεγάλη διάρκεια του φιλμ» και όχι με το περιεχόμενό του. Τώρα, θα δώσει σε όλους αυτούς τη δυνατότητα να απολαύσουν το ταλέντο του σε μερικά δευτερόλεπτα.

Στη μία σεναριακή εκδοχή, ο Ντε Νίρο θα παίξει τον οδηγό που εκνευρίζεται πολύ από τους αγενείς επιβάτες του και ξεσπάει σε μια έκρηξη θυμού. Στην άλλη, οι πελάτες θα είναι και πάλι αγενείς, αλλά ο 80χρονος οδηγός θα είναι εντελώς ζεν, καθώς το εργασιακό περιβάλλον της Uber είναι το καλύτερο του κόσμου, μπλα μπλα. Σε κάθε περίπτωση θα κάτσει το τιμόνι και θα πει την ατάκα του. Και θα επανασυστηθεί στον κόσμο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Μήπως τον Τζορτζ Κλούνεϊ από πού τον ξέρει ο μέσος 18χρονος; Βλέπει ο 18χρονος τον «Αμερικάνο» ή το «Καληνύχτα και καλή τύχη»; Ή ρομαντικές κομεντί με την Τζούλια Ρόμπερτς (ποια είναι πάλι αυτή;). Οχι βέβαια. Ο Τζορτζ είναι «ο αστείος τύπος που διαφημίζει τους καφέδες». Και ο Λάνθιμος διαφημίσεις έκανε και τώρα παίρνει τα χρυσά βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το μείζον ερώτημα, βέβαια, είναι τι λέει όλο αυτό για την κουλτούρα μας γενικότερα. Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Αν ρωτούν μεταξύ τους οι 50+ και 60+, η απάντηση θα είναι «χάλι μαύρο, δεν είναι πολιτισμός αυτό» κ.λπ. Αν ρωτήσεις τους πιτσιρικάδες, θα σου πουν «cool». Λέγεται χάσμα γενεών και εκείνες που πάντα γκρινιάζουν είναι οι προηγούμενες γενιές, ως δύσκαμπτες και δυπροσάρμοστες που είναι. Και οι γονείς των σημερινών 50+ και 60+ γκρίνιαζαν όταν εκείνοι άκουγαν Sex Pistols μικροί, προβλέποντας μάλιστα ότι αυτό θα φέρει το τέλος του κόσμου. Δεν το έφερε.

Πιο cool από όλα, τελικά, είναι να είσαι 80 και να μπορείς ακόμη να κεφαλαιοποιείς στο τεράστιο ταλέντο σου και στο παρελθόν σου, ζώντας στο σήμερα και κοιτώντας στο αύριο. Δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί αυτό. Ελάχιστοι, για την ακρίβεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...