387
Ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζει. Τι θα δούμε από εδώ και πέρα; | Dimitris Kapantais / SOOC

Ραντεβού στα τυφλά

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 25 Σεπτεμβρίου 2023, 00:02
Ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζει. Τι θα δούμε από εδώ και πέρα;
|Dimitris Kapantais / SOOC

Ραντεβού στα τυφλά

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 25 Σεπτεμβρίου 2023, 00:02

Γιατί κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης; Αν πιάσουμε το αποτέλεσμα και το τινάξουμε θα πέσουν από μέσα του ένας σωρός λόγοι. Αλλά οι πιο μεγάλοι είναι η ρηχότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η έλλειψη ελκυστικότητας από τους υποψηφίους που μπήκαν πρώτοι στην κούρσα.

Κανένας τους δεν έπεισε ότι πρεσβεύει το καινούργιο. Είναι σαν ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να είχε στο χέρι καμένα χαρτιά και να τράβηξε ένα ακόμα με την ελπίδα ότι θα του βγει. Σήμερα οι περισσότεροι αισθάνονται ότι τράβηξαν μπαλαντέρ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η παρτίδα. Γιατί, μην το ξεχνάμε, ο μπαλαντέρ αποδίδεται ως τζόκερ.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα συνιστά έκπληξη. Αναρωτιέμαι αν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αισθανθήκαμε με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τότε, βέβαια, ήταν η εποχή που ευνοούσε κάτι τέτοιο. Ισως τώρα, λοιπόν, η εποχή να ευνοεί το καλούπι του Κασσελάκη. Και ας είμαστε ειλικρινείς: στα πολύ βασικά συμφωνούμε σχεδόν όλοι ή, τέλος πάντων, ξέρουμε ότι κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει μάχη ιδεών, αλλά προσώπων. Ε, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν το πιο φρέσκο.

Τι θα δούμε από εδώ και πέρα; Δεν το ξέρουμε. Μένει να δούμε αν το κόμμα θα μείνει ενωμένο καθώς, αυτή τη στιγμή, η προοπτική της εξουσίας είναι πιο πέρα και από το τέλος του ορίζοντα. Αλλωστε η σύγκρουση των μηχανισμών ήταν τόσο τοξική, ώστε οι προσωπικές σχέσεις έχουν υποστεί ρωγμές. Πώς θα σταθεί, ας πούμε, η Αχτσιόγλου σε ένα κόμμα με τον ημιεπίσημο μηχανισμό των τρολς που χυδαιολογούσαν ως σήμερα εις βάρος της; Η ίδια εμφανίστηκε ενωτική -δεν γινόταν αλλιώς. Ομως οι συγκεντρωμένοι φώναζαν, μπροστά στην υψωμένη της γροθιά, συνθήματα για την Αριστερά.

Πώς θα αναπνέουν εκεί μέσα οι παραδοσιακοί και οι της Ομπρέλας; Η δήλωση Τσακαλώτου έδειξε ότι το πάνε για σύγκρουση.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η έκθεση του νέου προέδρου προς την πραγματικότητα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να μιλάει, να δίνει συνεντεύξεις, να δέχεται και να δίνει χτυπήματα. Και ποια ανανέωση, αλήθεια, θα ευαγγελίζεται έχοντας δίπλα του τον Πολάκη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε τελείωσε το βράδυ της Κυριακής. Είναι άγνωστο αν ξημερώνει νέα ημέρα ή νυχτώνει νέα νύχτα. Ομως ό,τι και αν συμβεί, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε ιστορία. Για πολλούς λόγους. Για κάποιους δε, τους προσωπικούς λόγους, οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για το μήνυμα που έστειλε. Είναι ένα φαινόμενο. Αλλά θα πουν οι δύσπιστοι ότι και ο Φλωρινιώτης φαινόμενο ήταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...