292
Μαδούρο και Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο. Εικάζεται ότι ο Βενεζουελάνος εκκένωσε τη φυλακή κατόπιν «εντολής» των Κινέζων | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο Μαδούρο εκκένωσε ξαφνικά «εναλλακτική» φυλακή μαφιόζων

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 10:15
Μαδούρο και Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο. Εικάζεται ότι ο Βενεζουελάνος εκκένωσε τη φυλακή κατόπιν «εντολής» των Κινέζων
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο Μαδούρο εκκένωσε ξαφνικά «εναλλακτική» φυλακή μαφιόζων

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 10:15

«Εναλλακτική» φυλακή της Βενεζουέλας, που διηύθυναν οι ίδιοι οι κρατούμενοι σαν να ήταν χωριό και η οποία διέθετε ζωολογικό κήπο, ντίσκο και πισίνα, εκκενώθηκε ξαφνικά από την αστυνομία. Η όλη επιχείρηση απασχόλησε 11.000 χωροφύλακες.

Η φυλακή Tocorón, πλησίον του Καράκας, ήταν επί σειρά ετών «αυτοδιοικούμενη», όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιες υπηρεσίες, κάτι που μεταφράζεται σε εξουσία των συμμοριών και όχι των δεσμοφυλάκων, σχολίασαν οι λονδρέζικοι Times. Η κυβέρνηση Μαδούρο έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για την αστυνομική επιδρομή, που έγινε αξημέρωτα, όμως μάλλον υπήρξε αντίδραση από τους τροφίμους.

Βάσει πληροφοριών από ανεξάρτητα μέσα, οι ηγέτες των φυλακισμένων συμμοριτών είχαν δραπετεύσει πολύ πριν από την άφιξη της αστυνομίας. Οι Times έκαναν την εικασία ότι μπορεί να υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Μαδούρο, πάντως, επαίνεσε την εκκένωση ως «μεγάλη επιτυχία κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Στη φυλακή οι μαφιόζοι είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν διάφορες ανέσεις ώστε να φιλοξενούνται εκεί και οι συγγενείς τους. Εικόνες από drones της αστυνομίας έδειξαν πλήθος από γυναικόπαιδα να εκδιώκεται. «Περιμένω να μάθω πού θα πάνε τον άντρα μου. Εμενα και εγώ εκεί μέσα, αλλά μας έδιωξαν» παραπονέθηκε μια γυναίκα.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την καταστολή. Σύμφωνα με μια θεωρία, ο Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται δικτάτορας από τους Δυτικούς, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του διότι έχει μπροστά του εκλογές. Δεδομένου ότι μόλις επέστρεψε από το Πεκίνο, υπάρχουν και άλλες εικασίες, ότι υποσχέθηκε στους Κινέζους πως θα επανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές όπου θα εισρεύσουν κινεζικά κεφάλαια.

Η φυλακή Tocorón ήταν έδρα της συμμορίας Tren de Aragua. Ο αρχηγός της, Εκτορ Γκερέρο Φλόρες, γνωστός ως Warrior Boy, εξέτιε ποινή 17 ετών για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται μετά την επιδρομή. Η συμμορία έχει συνδεθεί με απαγωγές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, εκβιασμούς και παράνομη εξόρυξη χρυσού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...