304
Ο Ορλίν Ρούσεφ, η Κατρίν Ιβανόβα και ο Μπίζερ Τζαμπάζοφ ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια | BBC

Ηνωμένο Βασίλειο: Πέντε Βούλγαροι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:49
Ο Ορλίν Ρούσεφ, η Κατρίν Ιβανόβα και ο Μπίζερ Τζαμπάζοφ ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια
|BBC

Ηνωμένο Βασίλειο: Πέντε Βούλγαροι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:49

Οι βρετανικές εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ενέκριναν την απαγγελία κατηγοριών εναντίον πέντε βουλγάρων υπηκόων που κατηγορούνται ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας επί σχεδόν τρία χρόνια.

Οι τρεις άνδρες και οι δύο γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 29 και 45 ετών, κατηγορούνται για «συνωμοσία με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών που θα ήταν άμεσα ή έμμεσα χρήσιμες σε εχθρό», την περίοδο μεταξύ της 30ής Αυγούστου του 2020 και της 8ης Φεβρουαρίου του 2023, ανακοίνωσε η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS).

Οι φερόμενοι ως κατάσκοποι είναι οι Ορλίν Ρούσεφ, 45 ετών, Μπίζερ Τζαμπάζοφ, 41 ετών, Κατρίν Ιβανόβα, 31 ετών, Ιβάν Στογιάνοφ, 31 ετών, και Βάνια Καμπέροβα, 29 ετών, όλοι βούλγαροι υπήκοοι που ζούσαν στο Λονδίνο και στο Νόρφολκ, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

«Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν έπειτα από έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας» δήλωσε ο Νικ Πράις, επικεφαλής του Τμήματος Ειδικού Εγκλήματος και Αντιτρομοκρατίας της CPS. «Η ποινική διαδικασία κατά των πέντε ατόμων είναι ενεργή και ο καθένας τους έχει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», η οποία προσδιορίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Εναντίον των Ρούσεφ, Τζαμπάζοφ και Ιβανόβα είχαν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες τον Φεβρουάριο για αδικήματα σχετικά με έγγραφα ταυτότητας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η CPS.

Σύμφωνα με τον Guardian, oι διώξεις για κατασκοπεία είναι πολύ σπάνιες στα βρετανικά δικαστήρια, με τις περιπτώσεις κατασκοπείας από ξένους υπηκόους να αντιμετωπίζονται συχνά μέσω απελάσεων. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά την απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Εξάλλου, όπως θύμισε η βρετανική εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονιστεί από σειρά υποθέσεων στις οποίες πρωταγωνίστησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας, το 2006, του ρώσου αντιφρονούντος Αλεξάντερ Λιτβινένκο, και της απόπειρας δολοφονίας του επίσης ρώσου αποστάτη Σεργκέι Σκριπάλ, το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...