352
Καρέ από το βίντεο της ανάσυρσης των λειψάνων του αμερικανού σμηνία από το ναυάγιο | YouTube

Ιταλία: Λείψανα αμερικανού ιπτάμενου ανασύρθηκαν από ναυάγιο 80 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:37
Καρέ από το βίντεο της ανάσυρσης των λειψάνων του αμερικανού σμηνία από το ναυάγιο
|YouTube

Ιταλία: Λείψανα αμερικανού ιπτάμενου ανασύρθηκαν από ναυάγιο 80 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:37

Τα λείψανα ενός αγνοούμενου μέλους του πληρώματος του βομβαρδιστικού B-24D Liberator, που συνετρίβη στη θάλασσα κατά τη διάρκεια επιδρομής την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία, ανασύρθηκαν 80 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, στις 6 Μαΐου 1943 ο σμηνίας Ιρβινγκ Νιούμαν και άλλα εννέα μέλη του πληρώματος έλαβαν μέρος σε αποστολή της 9ης Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εναντίον του λιμανιού του Ρέτζο ντι Καλάμπρια, στην ηπειρωτική χώρα, απέναντι από τη Σικελία.

Oταν όμως το αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα, δέχθηκε πυρά και έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά της Μάλτας. Ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα διασώθηκε, ο Νιούμαν, 22 ετών, κηρύχθηκε αγνοούμενος και μετά τον πόλεμο η σορός του χαρακτηρίστηκε ως «μη ανακτήσιμη».

Η ομάδα τεχνικών καταδύσεων του Πανεπιστημίου της Μάλτας, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Τίμι Γκάμπιν, ανακάλυψε το ναυάγιο το 2015 και τώρα ανέσυρε το πτώμα. «Οι ΗΠΑ δίνουν μια υπόσχεση σε όλους τους στρατιώτες τους: ότι κανένας τους δεν θα μείνει πίσω» δήλωσε ο Γκάμπιν στους Times of Malta. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας, όλη η ομάδα ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω για να φέρει αυτό το αγόρι πίσω».

Ο Νιούμαν ανήκε στην 343η Μοίρα Βομβαρδισμού, η οποία είχε αναλάβει να χτυπά στρατηγικούς στόχους, όπως λιμάνια. Η επιδρομή στο Ρέτζο ντι Καλάμπρια, το οποίο φιλοξενούσε μια εχθρική ναυτική μοίρα καθώς και αποθήκες και στρατώνες, πραγματοποιήθηκε καθώς οι Σύμμαχοι πλησίαζαν στη νίκη επί των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, γεγονός που προκάλεσε την εισβολή στη Σικελία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δύο μήνες αργότερα.

Ενώ κατευθυνόταν προς τον στόχο, το αεροσκάφος του Νιούμαν παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα, αναγκάζοντας τους πιλότους να αποσπαστούν από την κύρια ομάδα των βομβαρδιστικών και να βρεθούν εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά. Επιχειρώντας αναγκαστική προσθαλάσσωση το αεροπλάνο έπιασε φωτιά και συνετρίβη στο νερό, κοντά στο σημείο Μπενγκχάιζα της Μάλτας.

Οι τροχοί είχαν χαμηλώσει όταν το αεροπλάνο χτύπησε στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει. Αφού επέπλευσε για λίγα λεπτά, το ουραίο τμήμα βυθίστηκε πρώτο και το ρύγχος τελευταίο, σύμφωνα με σχετική αναφορά. Από τη συντριβή τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη του πληρώματος. Εννέα επέζησαν, αλλά ο Νιούμαν δεν ήταν ανάμεσά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...