769
O Προβεντέλ σε μία στιγμή που σίγουρα θα θυμάται όλη του τη ζωή | Reuters

Οταν οι γκολκίπερ ζηλεύουν τη δόξα του σκόρερ

Sportscaster Sportscaster 21 Σεπτεμβρίου 2023, 14:53
O Προβεντέλ σε μία στιγμή που σίγουρα θα θυμάται όλη του τη ζωή
|Reuters

Οταν οι γκολκίπερ ζηλεύουν τη δόξα του σκόρερ

Sportscaster Sportscaster 21 Σεπτεμβρίου 2023, 14:53

Το γκολ του Ιβάν Προβεντέλ στον αγώνα της Λάτσιο εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης, το βράδυ της Τρίτης στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, γράφτηκε στην ιστορία του ποδοσφαίρου με κεφαλαία γράμματα. Ηταν ένα από τα μόλις επτά που έχουν σκοράρει τερματοφύλακες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Επιτεύχθηκε στη ροή του παιχνιδιού -όχι από το σημείο του πέναλτι- και σημειώθηκε σε βάρος μιας ομάδας που την περασμένη δεκαετία έφτασε δυο φορές στον τελικό της διοργάνωσης, το 2014 και το 2016.

Ο 29χρονος γκολκίπερ της Λάτσιο ισοφάρισε το σκορ στην τελευταία φάση του ματς, με μια κεφαλιά που θα ζήλευαν και οι πιο δεινοί σκόρερ. Το έχει ξανακάνει. Τον Φεβρουάριο του 2020, ως παίκτης της Γιούβε Στάμπια τότε, στο φινάλε της εκτός έδρας αναμέτρησης της ομάδας του με την Ασκολι για τη Serie B (Β’ Κατηγορία της Ιταλίας), που έληξε ισόπαλη 2-2.

Είναι μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ που πετυχαίνει γκολ χωρίς να εκτελέσει πέναλτι. Ο προηγούμενος ήταν ο Σινάν Μπολάτ, της Σταντάρ Λιέγης, πριν από 14 χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2009 είχε ισοφαρίσει (1-1) με κεφαλιά την Αλκμααρ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Σε ροή αγώνα είχε σκοράρει και ο Αντρές Πάλοπ, της Σεβίλλης, κι αυτός με κεφαλιά (στο 94’), αλλά στο Κύπελλο UEFA. Στο γήπεδο της Σαχτάρ Ντόνετσκ τον Μάρτιο του 2007. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά η ισπανική ομάδα είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Τα υπόλοιπα γκολ που σημειώθηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ από τερματοφύλακα, προήλθαν από εκτέλεση πέναλτι. Ο Ιλια Πάντελιτς σκόραρε για τη Βοϊβοντίνα (πάλι με θύμα την Ατλέτικο) τον Νοέμβριο του 1966. Ο Νιγηριανός Βίνσεντ Ενγιεάμα για τη Χάποελ Τελ Αβίβ (εναντίον της Λιόν) τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο Χανς Μπουτ τρεις φορές, με τρεις διαφορετικές ομάδες: το Αμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2000, την Μπάγερ Λεβερκούζεν τον Μάρτιο του 2002, και την Μπάγερν Μονάχου τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην Μπουντεσλίγκα ο Μπουτ εκτελούσε πέναλτι πολύ συχνά, με εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας. Αλλά είχε και μια πολύ αμήχανη στιγμή, όπως γράφουν οι Times. Σε ένα ματς της Λεβερκούζεν εναντίον της Σάλκε, τον Απρίλιο του 2004, ο πανηγυρισμός του κράτησε λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Καθυστέρησε να επιστρέψει στη θέση του, και μετά τη σέντρα που έκαναν οι παίκτες της Σάλκε, μια λόμπα του Χάνκε από μακρινή απόσταση έστειλε την μπάλα στο ανυπεράσπιστο τέρμα της Λεβερκούζεν.

Τερματοφύλακες – σπεσιαλίστες στις εκτελέσεις πέναλτι υπήρξαν (και υπάρχουν) αρκετοί. Ο Βραζιλιάνος Ροζέριο Σένι έχει σκοράρει από στατικές φάσεις (φάουλ και πέναλτι) 131 γκολ. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι από την άσπρη βούλα δεν αστόχησε, ποτέ, στην καριέρα του. Ο Παραγουανός Τσιλαβέρτ έχει πετύχει «χατ-τρικ». Μάλιστα, το Βιβλίο Γκίνες τον έχει καταγράψει ως τον γκολκίπερ με τα περισσότερα τέρματα σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 1998 τον είχαμε δει να εκτελεί φάουλ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Νίκος Σαργκάνης είχε βάλει αρκετά γκολ με πέναλτι (στα πρώτα του χρόνια αγωνιζόταν ως επιθετικός, στον Ηλυσιακό). Και ο Δημήτρης Γάκης, την εποχή που υπερασπιζόταν την εστία του Παναιτωλικού, στις αρχές των ‘80s, μια σεζόν είχε βγει πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Σπάνιο για έναν τερματοφύλακα είναι να πετύχει γκολ στη ροή του παιχνιδιού, όπως ο Προβεντέλ προχθές. Ακόμη σπανιότερο, να το κάνει με σουτ – όχι με κεφαλιά. Οπως ο Μάρκο Ραμπούλα το 1992, όταν έπαιζε στην Κρεμονέζε. Ή ο Αμπέρτο Μπρινιόλι (του Παναθηναϊκού) το 2017, όταν αγωνιζόταν στην Μπενεβέντο.

Το γκολ του Προβεντέλ προκάλεσε φρενίτιδα στις εξέδρες. Ο τρόπος με τον οποίο το περιέγραψε ο Στέφανο Μπενεντέτι για λογαριασμό της «Cittaceleste», είναι χαρακτηριστικός: «Απίστευτο! Δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν… Τελειώνει το ματς, τρέλα στο Ολίμπικο. Στο 90’+4’ η απίθανη ισοφάριση από τον Προβεντέλ! Εκπληκτικό, εκπληκτικό, εκπληκτικό». Προκάλεσε και έκπληξη, το ένστικτο του «γκολτζή» που επέδειξε στην πιο πολυσυζητημένη φάση της πρεμιέρας του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ. «Εχω μελετήσει τον Τσίρο Ιμόμπιλε, τον βλέπω να κάνει αυτές τις κινήσεις κάθε μέρα», εξήγησε στο τέλος ο απρόσμενος ήρωας. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, που παρέλειψε να πει.

Δεν ήθελε να γίνει τερματοφύλακας, αλλά επιθετικός. Το εφηβικό του όνειρο ήταν, να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και οι θεατές να τον αποθεώνουν. Ωστόσο, όταν ήταν 15 ετών, οι προπονητές του στην ακαδημία τον υποχρέωσαν να φορέσει τα γάντια του γκολκίπερ. Σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει, χάρη στις ιστορίες που του είχε διηγηθεί ο ρώσος παππούς του (από την πλευρά της μητέρας του) για τον θρυλικό Λεβ Γιασίν.

Πλέον, είναι ευτυχισμένος στη Λάτσιο, από την οποία αποκτήθηκε τον Αύγουστο του 2022. Φαίνεται, όμως, ότι η Μοίρα θέλησε να ικανοποιήσει το απωθημένο του, έστω για μια στιγμή. Ο Προβεντέλ, που γεννήθηκε το 1994, έχει ύψος 1,94 και φοράει τη φανέλα με το «94», σκόραρε στο 94’.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...