470
Kάρολος και Μακρόν καθ' οδόν, από το Μέγαρο των Ηλυσίων προς την κατοικία του βρετανού πρεσβευτή στο Παρίσι | Yui Mok/Pool via REUTERS

Ο Κάρολος της Αγγλίας στο… βασίλειο του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 20:20
Kάρολος και Μακρόν καθ' οδόν, από το Μέγαρο των Ηλυσίων προς την κατοικία του βρετανού πρεσβευτή στο Παρίσι
|Yui Mok/Pool via REUTERS

Ο Κάρολος της Αγγλίας στο… βασίλειο του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 20:20

Αρχισε την Τετάρτη η τριήμερη επίσκεψη του βασιλιά της Αγγλίας στο Παρίσι και στη Γαλλία. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Κάρολος Γ’ είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, που δεινοπάθησαν επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, όμως τώρα, με τον Ρίσι Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ, δείχνουν να καλυτερεύουν. Το ταξίδι του βασιλιά δεν θα είναι, πάντως, εύκολη υπόθεση για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενδέχεται να υποστεί πλήγματα στην εικόνα του.

Στο προαύλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων φωτογραφήθηκε η λαμπερή τετράδα: Καμίλα, Κάρολος, Εμανουέλ Μακρόν και Μπριζίτ Μακρόν (REUTERS/Christian Hartmann)

Γιατί αυτό; Επειδή μπορεί να φανεί και αυτός σαν «μονάρχης», αποκομμένος από τον λαό του και τις έγνοιες του, έγραψε η Corriere della Sera. Αν συμβεί αυτό, θα φταίνε τα λούσα. Το εορταστικό δείπνο στο παλάτι των Βερσαλλιών θα είναι «υπέρλαμπρο», με 150 καλεσμένους τού «αφρού της σαμπάνιας» και του «κρεμ ντε λα κρεμ».

Ο βασιλιάς της Αγγλίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας τα είπαν λίγη ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στο παλάτι των Βερσαλλιών για το εορταστικό δείπνο (LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS)Οπως ανέφερε λεπτομερώς το κατατοπισμένο βρετανικό μέσο Guardian, o οικοδεσπότης και οι φιλοξενούμενοί του (μεταξύ αυτών και ο Μικ Τζάγκερ!) με κάθε μπουκιά και με κάθε γουλιά που θα κατεβάζουν θα αναλογίζονται πού περιδρόμιαζε ο «ηλιοπότης» Λουδοβικός ΙΔ’. Ναι, η εντύπωση που θα σχηματίσει ο κόσμος ίσως αποβεί επιβλαβής για τον Μακρόν, αν μείνει με την εικόνα του κυρίως πιάτου, του ροδαλού αστακού. Φυσικά, από την τράπεζα… των διαβουλεύσεων δεν θα λείψει το τυρί ούτε το αχλάδι, ώστε να θιγούν κατά πώς πρέπει τα μείζονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: το Ουκρανικό, τα πραξικοπήματα στην Υποσαχάρια Αφρική, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.

Τα καθιερωμένα σεβάσματα μπροστά στην άσβεστη φλόγα της Αψίδας του Θριάμβου (YOAN VALAT/Pool via REUTERS)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο βρετανός βασιλιάς θα μιλήσει στη Γερουσία της Γαλλίας, θα ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ, θα συνομιλήσει με μπίζνεσμαν, θα ταξιδέψει και στο Μπορντό. Η βασίλισσα Καμίλα και η Μπριζίτ Μακρόν θα λανσάρουν ένα νέο γαλλοβρετανικό λογοτεχνικό βραβείο, ετήσιο, που θα απονέμεται από το 2024.

Μπριζίτ και Καμίλα στην Αψίδα του Θριάμβου (YOAN VALAT/Pool via REUTERS)Η επίσκεψη του Καρόλου ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο, όμως αναβλήθηκε επειδή το Παρίσι και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας είχαν πάρει φωτιά λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Μακρόν. Τότε κάποιοι θερμόαιμοι γάλλοι συνδικαλιστές είχαν ρίξει το εξής απειλητικό σύνθημα: «Εχουμε δύο βασιλιάδες, έναν Αγγλο και έναν Γάλλο. Ας πάμε όλοι στις Βερσαλλίες και ας τους καλωσορίσουμε σωστά». Πλέον, το εργατικό μένος καταλάγιασε κάπως και η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Μάλλον δεν θα κινηθούν διαδηλωτές προς τις Βερσαλλίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...