905
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει το ναυπηγείο της Σεβαστούπολης μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας | BlackSky/Handout via REUTERS

Γιατί το Κίεβο επιμένει να πλήττει στόχους στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 09:55
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει το ναυπηγείο της Σεβαστούπολης μετά την ουκρανική πυραυλική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας
|BlackSky/Handout via REUTERS

Γιατί το Κίεβο επιμένει να πλήττει στόχους στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 09:55

Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ο νυχτερινός ουρανός της Κριμαίας φωτίστηκε από την καταστροφή ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, πύραυλοι Κρουζ έπληξαν το ναυπηγείο Σεβμορζαβόντ, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Οι καπνοί στον ουρανό της Σεβαστούπολης έδειξαν ότι κάηκαν ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο.

Το επόμενο πρωί, στη Γιεβπατόριγια, στα δυτικά της ρωσοκρατούμενης χερσονήσου, εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media έδειξαν καινούργιο πλήγμα. Λέγαται ότι στόχος ήταν το εξελιγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf. Αυτές οι ουκρανικές επιθέσεις, 150 μίλια πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ήταν οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από χτυπήματα κατά της Κριμαίας, συνόψισε το βρετανικό μέσο Τelegraph.

Ενώ η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στην αργή πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης μέσα από τα χαρακώματα και τα ναρκοπέδια της Ζαπορίζια και του Μπαχμούτ, στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ένα άλλο σκέλος της ευρείας εκστρατείας της Ουκρανίας βάλλει κατά της Κριμαίας εξ αποστάσεως. Το Κίεβο φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών ναυτικών στόχων, τόσο στην Κριμαία όσο και σε άλλα σημεία της Μαύρης Θάλασσας.

Η Κριμαία, η οποία κατελήφθη το 2014, παραμένει βασικός στόχος για το Κίεβο, όχι μόνο για τη συμβολική της σημασία. Εχει και πρακτική σημασία, αφού μέσω αυτής ανεφοδιάζονται οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Στον κάμπο υπάρχει βαριά οχύρωση, όμως στη χερσόνησο τα πλήγματα είναι όλο και πιο επιτυχημένα.

Η άφιξη των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow και των γαλλικών πυραύλων Scalp, τον περασμένο Μάιο, έδωσε στους Ουκρανούς το απαραίτητο μεγαλύτερο βεληνεκές ώστε να χτυπήσουν την Κριμαία. Συγχρόνως, η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον δικό της νέο στόλο επιθετικών drones και πυραύλων Neptune. Και η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει το μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου για αποστολή πυραυλικών συστημάτων ATACMS, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές.

Η Γερμανία σκέφτεται και αυτή να στείλει τους δικούς της πυραύλους Taurus, επίσης μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε να καταστήσει την Κριμαία «αβάσταχτη» για τη Ρωσία και τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. «Η Κριμαία είναι το αποφασιστικό πεδίο αυτού του πολέμου» είπε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο δρόμος για τη νίκη στο πεδίο της μάχης είναι να νικήσουμε την επιμελητεία των Ρώσων» δήλωσε ο Αντρέι Γέρμακ, ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά τα τελευταία χτυπήματα στην Κριμαία. «Η ήττα των δυνάμεων του Πούτιν εξαρτάται από το να μη δοθεί στη Μόσχα η ευκαιρία να διατηρήσει το στρατιωτικό δυναμικό για τη διεξαγωγή του επιθετικού πολέμου» είπε.

Από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, το Κίεβο επιθυμούσε να δημιουργήσει τον δικό του ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο. Μέρος αυτού του σχεδίου θεωρείται ότι περιλαμβάνει την αποδυνάμωση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης για θέματα χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι τα πλήγματα της Ουκρανίας στην Κριμαία ήταν μέρος του σχεδίου περί «βαθιάς μάχης» που πλήττει στόχους πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτή η άμβλυνση της διοικητικής μέριμνας της Ρωσίας «μπορεί να θέσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας σε ετοιμότητα για τη νίκη ή, τουλάχιστον, να μειώσει σημαντικά τη μαχητική ισχύ της Ρωσίας». Και συνέχισε: «Με την επίθεση στα ναυπηγεία και στις εγκαταστάσεις αεράμυνας, η Ουκρανία επιδιώκει να αλλάξει την ισορροπία στον αέρα και στη θάλασσα».

Ο Μίκολα Ολεστσουκ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, είπε ότι τα αεροσκάφη Sukhoi Su-24 εκτόξευσαν βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και French Scalp εναντίον των ναυπηγείων της Σεβαστούπολης. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, το μπαράζ προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δύο σκάφη στα ναυπηγεία, στο πλοίο «Mινσκ» και στο κλάσης Kilo υποβρύχιο «Ροστόφ του Ντον». Επιπλέον, οι αποβάθρες είναι πλέον γεμάτες με συντρίμμια που θα χρειαστεί χρόνος για να καθαριστούν. «Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ότι το πολύπλοκο έργο της απομάκρυνσης των συντριμμιών από τις αποβάθρες να τα θέσει εκτός χρήσης για πολλούς μήνες» ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η απώλεια του «Μινσκ» στερεί από τη Ρωσία ένα σημαντικό στρατιωτικό μεταφορικό πλοίο, ενώ το «Ροστόφ» θα μπορούσε να μεταφέρει πυραύλους κρουζ, σαν αυτούς που έχουν εκτοξευθεί επανειλημμένως εναντίον στόχων σε πόλεις της Ουκρανίας. Ωρες μετά το χτύπημα του ναυπηγείου, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι χτύπησε δύο ρωσικά πλοία. Ενα ουκρανικό θαλάσσιο drone λέγεται επίσης ότι κατέστρεψε το ρωσικό πυραυλοφόρο «Samum» στην είσοδο του κόλπου της Σεβαστούπολης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι είχαν ανακαταλάβει πλατφόρμες πετρελαίου που κατείχαν οι Ρώσοι στα ανοιχτά της Κριμαίας. Ενα βίντεο τούς έδειξε να αφαιρούν ηλεκτρονικές συσκευές που πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος της αεροπορικής άμυνας της χερσονήσου.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα θερμαίνεται πραγματικά αυτή τη στιγμή» δήλωσε ένας ξένος διπλωμάτης στο Telegraph. Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στον ρωσικό στόλο είναι δυνατόν να συνεχιστούν. Ενα σύστημα S-400 καταστράφηκε από σμήνος drones που χτύπησαν το ραντάρ και τις κεραίες του, ενώ αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune έπληξαν τον εκτοξευτή πυραύλων.

Αυτό το χτύπημα ακολούθησε την καταστροφή ενός άλλου S-400 στις 23 Αυγούστου, κοντά στην Ολενίβκα της Κριμαίας. «Πρέπει να καθαρίσουμε τον ουρανό πάνω από τη χερσόνησο, ώστε να μπορέσουμε να πλήξουμε καίρια τη ρωσική υποδομή» δήλωσε και ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, στη Wall Street Journal.

Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές ανησύχησαν πολύ με την επιτυχία της Ουκρανίας στην Κριμαία. Ενας φιλορώσος μπλόγκερ με το ψευδώνυμο Military Informant γκρίνιαξε ότι μετά την επίθεση στο ναυπηγείο, το Κίεβο θέτει τις βάσεις για να χτυπήσει ατιμώρητα στόχους, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων.

«Προφανώς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν σκοπίμως να περιορίσουν την αεράμυνα της Κριμαίας, ώστε να επιτίθενται  ανενόχλητες σε στρατηγικούς στόχους και σε πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Χωρίς κάλυψη αεράμυνας τα πλοία θα είναι σχεδόν ανυπεράσπιστα» είπε ο μπλόγκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...