572
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αντιμέτωπος με τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα για την αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στο κλίμα | REUTERS/Toby Melville/CreativeProtagon

O Σούνακ εγκαταλείπει τους στόχους για το κλίμα: «Δεν θα χρεοκοπήσουμε τους Βρετανούς»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 14:13
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ αντιμέτωπος με τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα για την αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στο κλίμα
|REUTERS/Toby Melville/CreativeProtagon

O Σούνακ εγκαταλείπει τους στόχους για το κλίμα: «Δεν θα χρεοκοπήσουμε τους Βρετανούς»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 14:13

Ο στόχος της επίτευξης της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050 δεν θα πρέπει «να χρεοκοπήσει τους Βρετανούς»: αυτό δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν, υπερασπιζόμενη τη «ρεαλιστική» προσέγγιση της κυβέρνησης και σηματοδοτώντας μια αλλαγή πολιτικής για το Λονδίνο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη κρίνεται σημαντικότερη από τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επειτα από διαρροές στον Τύπο της Τετάρτης, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άλλαξε τον προγραμματισμό του. Επρόκειτο να εκφωνήσει σημαντική ομιλία για το θέμα την Παρασκευή, αλλά καθώς τα στοιχεία της πολιτικής του διέρευσαν στις εφημερίδες αποφασίστηκε να το πράξει μέσα στη μέρα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε. Ο Σούνακ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα αναθεωρήσει τους στόχους της για το κλίμα και υπονόησε ότι το Λονδίνο θα προσπαθήσει να πετύχει την ουδετερότητα στον άνθρακα, αλλά θα το κάνει «με καλύτερο και πιο ισορροπημένο τρόπο».

Συγκεκριμένα ο Σούνακ επιθυμεί να μεταφέρει για το 2035 την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ, μια απαγόρευση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ισχύσει για το 2030. Επίσης γνωστοποίησε πως στόχος του είναι να τροποποιήσει το σχέδιο σταδιακής κατάργησης από το 2035 των θερμαντικών μέσων που χρησιμοποιούν αέριο.

Για τον βρετανό πρωθυπουργό οι πολιτικοί «όλων των κομμάτων δεν ήταν ειλικρινείς αναφορικά με το κόστος και τους συμβιβασμούς» αυτής της πολιτικής (γα το κλίμα).

Το κλίμα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους Βρετανούς, την ώρα που Συντηρητικοί και Εργατικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2024. Σύμφωνα με τον Guardian, η αναθεώρηση των στόχων για το κλίμα από τον Σούνακ στοχεύει ακριβώς στην ατζέντα των Εργατικών εν όψει της εθνικής κάλπης κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που υιοθέτησε τον νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050 και έχει αναπτύξει τις ικανότητές της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

«Παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050, βάσει των διεθνών μας συμφωνιών», υπογράμμισε η Μπράβερμαν μιλώντας στο Sky News. «Αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και ισορροπημένη προσέγγιση, μια προσέγγιση που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς μας», πρόσθεσε.

«Δεν θα σώσουμε τον πλανήτη χρεοκοπώντας τους Βρετανούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο κόστος ζωής», εκτίμησε.

Το θέμα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Ο Σούνακ ετοιμάζεται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το κλίμα», ήταν ο τίτλος των Times. «Επιτέλους! Λογική στην ουδετερότητα του άνθρακα», εκτίμησε η συντηρητική εφημερίδα Daily Mail.

Οπως πάντως ανέφερε ο Guardian, διαφωνίες έχουν προκύψει και στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, στις τάξεις του οποίου υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και τώρα νοιώθουν προδωμένοι από τον Σούνακ.

Ο πρώην πρόεδρος της COP26 Αλόκ Σάρμα εκτίμησε ότι «η υποχώρηση από το πρόγραμμα αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά». «Ο Ρίσι Σούνακ έχει ακόμη χρόνο να σκεφτεί και να μην διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του», σχολίασε από την πλευρά του ο Συντηρητικός Κρις Σκίντμορ, πρώην υπουργός Ενέργειας ο οποίος υπέγραψε σε νόμο τη δέσμευση της Βρετανίας να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...