Προσοχή και περιστολή σε όσα λέγονται για τη Λιβύη σε σχέση με το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ελληνες (τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολίτες, διερμηνείς) ζήτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, σε μία παρατήρηση με πολλούς αποδέκτες.
«Είναι μία αποστολή δύσκολη γιατί είναι μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων. Πολλά πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής, μιλώντας στο Μega, και αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπήρξε στη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ σχετικά με το τροχαίο δυστύχημα και τον θάνατο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ξεκινώ με το πολιτικό και διπλωματικό σκέλος, που θα έπρεπε να είχαν διευκρινιστεί πλήρως οι συνθήκες της αποστολής. Στη συνέχεια απαιτείται μια πολύ στενή συνεργασία με τους επιτόπου παίκτες. Αυτή τη στιγμή γίνονται ανακρίσεις κι ακούγονται πολλά πράγματα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε.
»Επίσης ένα τεράστιο μέρος της αποστολής είναι και η διαχείριση της κρίσης. Υπήρχε μια σύγχυση στην ενημέρωση για το τροχαίο, θα πρέπει να μιλάει ένας φορέας. Κι αυτός ο φορέας θα πρέπει να είναι απόλυτα έγκυρος και κατατοπιστικός. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για δύο λόγους, ο ένας είναι καθαρά τακτικός και τεχνικός και δεύτερον αν έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες», υπογράμμισε ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Σε ερώτηση για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο κ. Στεφανής διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έπραξε και ως υπουργός: «να φροντίζω την ασφάλεια της περιοχής». «Εχω όραμα ανάπτυξης και προόδου για το Βόρειο Αιγαίο», είπε.
Αναφορικά, τέλος, με τις μεταναστευτικές ροές και την αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία περίοδο, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις λόγους:
«Εχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και ο λόγος είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων πιστώσεων από την Ε.Ε. για τη διαχείριση των μεταναστών, ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο εσωτερικό της ακούγονται ακραίες δεξιές φωνές σχετικά με τους μετανάστες που προσπαθεί να τις χαμηλώσει και ο τρίτος λόγος είναι η σχέση της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και τη Ρωσίας».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν υπάρχει κίνδυνος να γεμίσουν ξανά τα νησιά μας με μετανάστες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News