420
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους (από αριστερά) Γλυκερία Μεμεκίδου, Γιώργος Βούλγαρης και Ευαγγελία Ανδρεαδάκη | ΓΕΕΘΑ

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 19:47
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους (από αριστερά) Γλυκερία Μεμεκίδου, Γιώργος Βούλγαρης και Ευαγγελία Ανδρεαδάκη
|ΓΕΕΘΑ

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 19:47

Εντολή για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε τη ζωή των ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη έδωσε στην Αστυνομία την Τρίτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ειδικότερα, με παραγγελία της προς την υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η εισαγγελία ζήτησε να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα, όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή από αμέλεια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι στο τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Μεταξύ αυτών, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους την Τρίτη.

Ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι «τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ».

Νεκρά όμως είναι και τα δύο αδέλφια, η Αντζελα και ο Φίλιππος Μανδαλιός, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά ως διερμηνείς στην ελληνική αποστολή.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει τη δική του έρευνα για την τραγωδία. Η ΕΔΕ «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα στηριχθεί στις καταθέσεις των επιζώντων της αποστολής», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κυβέρνηση: Πρόκειται για τραγικό τροχαίο

Την πληροφορία περί εμπλοκής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για το δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς στη Λιβύη διέψευσε νωρίτερα την Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ηταν ένα τραγικό τροχαίο, επέμεινε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ισχύει ότι κλιμάκιο της ΕΥΠ μετέβη στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη, το οποίο οδήγησε στον θάνατο πέντε συμπολίτες μας που είχαν μεταβεί εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια, μας γεμίζει οδύνη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού αυτοκινητικού δυστυχήματος» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συμβάν ως τροχαίο δυστύχημα.

«Πρόκειται για τραγικό τροχαίο, είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν ισχύει η πληροφορία πως μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ, το διαψεύδω αυτό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταθέτει αίτημα και για τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...