308
Ηρωικοί σερβιτόροι του Μονάχου μεταφέρουν συνεχώς και αγόγγυστα μπίρες και μερίδες κοτόπουλο στους επισκέπτες του Oktoberfest | REUTERS/Angelika Warmuth (σύνθεση φωτογραφιών)

Μόναχο: Oktoberfest με «αλμυρά» κινεζικά κοτόπουλα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 21:18
Ηρωικοί σερβιτόροι του Μονάχου μεταφέρουν συνεχώς και αγόγγυστα μπίρες και μερίδες κοτόπουλο στους επισκέπτες του Oktoberfest
|REUTERS/Angelika Warmuth (σύνθεση φωτογραφιών)

Μόναχο: Oktoberfest με «αλμυρά» κινεζικά κοτόπουλα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 21:18

Είναι δυνατόν στο Oktoberfest η προσοχή να μην είναι στραμμένη στην μπίρα; Πολύ πιθανόν, τουλάχιστον εφέτος, έγραψε η Corriere della Sera. Χιλιάδες τραπέζια στρώθηκαν ήδη στο Theresienwiese, όμως οι συζητήσεις των θαμώνων δεν αφορούν τόσο την μπίρα όσο το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, το «βιολογικό» κοτόπουλο, είδος σερβιριζόμενο στο περίπτερο της Paulaner, ενός από τα έξι ιστορικά ζυθοποιεία της Βαυαρίας που θα πωλούν μπίρα και μεζέδες μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Ο κόσμος διχάζεται. Αλλοι επαινούν το «πείραμα» με το «βιολογικό» κοτόπουλο της Κίνας και άλλοι παραπονιούνται για την περιφρόνηση της παράδοσης και κυρίως για την τιμή του πιάτου (στο Oktoberfest σερβίρονται μισό εκατομμύριο μερίδες). Το μισό «βιολογικό» ψητό κοτόπουλο κοστίζει 20,50 ευρώ, δηλαδή πωλείται σε τιμή διπλάσια από το κανονικό κοτόπουλο. Ενα λίτρο μπίρας (από τα 7 εκατομμύρια λίτρα που θα καταναλωθούν) κοστίζει 14,50 ευρώ, 6% περισσότερο από πέρυσι.

Ωστόσο, όλο και περισσότερη προσοχή δίνεται στο θέμα της βιολογικής γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Διότι μέχρι το 2035 το Μόναχο θα γίνει ουδέτερο από απόψεως άνθρακα. Ετσι, στο εφετινό κοινό του Oktoberfest (προϋπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια άτομα) απαγορεύεται η χρήση πιάτων μιας χρήσης και σερβίτσιων (μαχαιροπίρουνα), ενώ ο ηλεκτρισμός είναι 100% πράσινος, δηλαδή προερχόμενος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Corriere δεν μας διαφώτισε αν οι Γερμανοί θα τρώνε με τα χέρια σαν Αραβες και αν θα ξεπλένουν τα δάχτυλά τους με τον αφρό της μπίρας. Εγραψε όμως ότι όλα αυτά θα γίνουν ανεκτά. Για άλλα πράγματα αντιδρά ο κόσμος. Ενοχλήθηκε με τις αλλαγές στις παραδοσιακές συνταγές και με την εισαγωγή πρώτης ύλης από την Κίνα. Διότι οι Βαυαροί θεωρούν τους μεζέδες της φιέστας τους «ιερούς», έστω και αν εξαναγκάζονται να τους πιάσουν με τα χέρια για να τους φάνε.

Αλλά οι αλλαγές δεν τελειώνουν εδώ. Οι παραδοσιακές στολές, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, έχουν αντικατασταθεί από κινεζικά αντίγραφα, μάλλον κακής ποιότητας. Ακούγονται κιόλας φωνές δυσαρέσκειας περί υποβάθμισης του Oktoberfest σε καρναβάλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...