Οι αμερικανοί γερουσιαστές «απελευθερώνονται». Αν όχι πολιτικά, πάντως από την άποψη του ενδυματολιγικού κώδικα, ο οποίος αλλάζει και τους επιτρέπει να πάνε στη δουλειά τους ντυμένοι όπως αυτοί θέλουν.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Σούμερ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι και η επιβολή «στολής εργασίας» στους γερουσιαστές, οι οποίοι εφεξής μπορούν να φοράνε τα ρούχα της επιλογής τους όταν πηγαίνουν να ψηφίσουν κάποιον νόμο.
«Οι γερουσιαστές πλέον είναι σε θέση να επιλέξουν τον τρόπο που θέλουν να ντύνονται στην αίθουσα της Γερουσίας», είπε ο Σούμερ στο CBS News, όπως ανέφερε το BBC. «Εγώ θα συνεχίσω να φοράω κοστούμι», συμπλήρωσε.
Οι νέοι χαλαροί κανόνες αφορούν, όμως, μόνο τα μέλη της Γερουσίας. Το προσωπικό θα συνεχίσει να φοράει ρούχα και παπούτσια «κατάλληλα για γραφείο» όταν θα βρίσκεται στην αίθουσα. Στο υπόλοιπο Καπιτώλιο, έτσι κι αλλιώς, οι κανόνες έχουν χαλαρώσει εδώ και καιρό.
Το έναυσμα για την αλλαγή έδωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Φέτερμαν, ο οποίος επιμένει να φοράει φούτερ με κουκούλες από τον περασμένο Απρίλιο, όταν επέστρεψε στη θέση του μετά από πολύμηνη θεραπεία για κλινική κατάθλιψη. Οταν πρωτοεξελέγη, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ούτως ή άλλως αντισυμβατικός πολιτικός των Δημοκρατικών από την Πενσιλβάνια φορούσε κοστούμι, αλλά έπειτα, καθώς βυθίστηκε στα σκοτάδια της κατάθλιψης, επέστρεψε στο υπερβολικά κάζουαλ ντύσιμο.
Ο Φέτερμαν, υπό τους παλαιούς κανόνες, ήταν αναγκασμένος να ψηφίζει από τις πλαϊνές πόρτες της Γερουσίας, σηκώνοντας τον αντίχειρα επάνω εάν συμφωνούσε και κατεβάζοντάς τον εάν διαφωνούσε.
Η εκλογή του 54χρονου σήμερα Φέτερμαν, στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, στην Πενσιλβάνια είχε θεωρηθεί μείζον πολιτικό γεγονός, όχι πάντως για τις ενδυματολογικές του επιλογές: είχε προσφέρει μια καθοριστική για τις ισορροπίες στη Γερουσία νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα, αναχαιτίζοντας το «ρεπουμπλικανικό κύμα» στο οποίο ήλπιζε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τρόπον τινά θεωρείται ένα σύμβολο για τους Δημοκρατικούς –και τώρα βοηθά στο να αλλάξει το ντύσιμο των αξιοσέβαστων γερουσιαστών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, πάντως, άσκησαν κριτική στους νέους κανονισμούς, με ανατρήσεις τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έγραψε ότι «ο ενδυματολογικός κώδικας είναι ένα από τα πρότυπα της κοινωνίας που ορίζουν την εθιμοτυπία και το σεβασμό για τους θεσμούς μας» και πρόσθεσε ότι ο Φέτερμαν «κατεβάζει τα στάνταρ».
Εκείνος απάντησε με μια ανάρτηση στην οποία ανέβασε μια φωτογραφία της Γκριν. Σε αυτήν, η γερουσιαστής κρατά μια γυμνή φωτογραφία του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αυτό σημαίνει υψηλότερος κώδικας δεοντολογίας», έγραψε ο Φέτερμαν.
Οι ενδυματολογικοί κανόνες της Γερουσίας δεν καταγράφονται κάπου και είναι άτυποι. Εξελίχθηκαν μαζί με την κοινωνία και οι γυναίκες επετράπη για πρώτη φορά να βάλουν παντελόνια στην αίθουσα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πριν τον Φέτερμαν, όμως, υπήρξαν κι άλλοι γερουσιαστές που έκαναν τις μικρές τους επαναστάσεις.
Η Χίλαρι Κλίντον, για παράδειγμα, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική το 2007, όταν εμφανίστηκε με ένα πουκάμισο «με σκανδαλωδώς βαθύ ντεκολτέ».
Η γερουσιαστής Κρίστεν Σινέμα, επίσης Δημοκρατική, προήδρευσε της γερουσίας το 2021, φορώντας ένα ροζ πουλόβερ που έγραφε επάνω τη φράση «Επικίνδυνο Πλάσμα». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ίδια φορούσε συχνά περούκες σε έντονα χρώματα και αμάνικα φορέματα.
Αλλά και ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικανός, ο Ρίτσαρντ Μπαρ από τη Βόρεια Καρολίνα, είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2022 με βερμούδα και παντόφλες.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων επιμένει στον δικό της, πιο αυστηρό, ενδυματολογικό κώδικα, τον οποίο οι βουλευτές αλλάζουν μόνο κατόπιν ψηφοφορίας. Το 2019, για παράδειγμα, επετράπη σε μέλη της Βουλής να φορούν θρησκευτικά καλύμματα κεφαλής, όπως χιτζάμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News