276
| Shutterstock

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ξανά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι «μακρύς»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 17:19
|Shutterstock

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ξανά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι «μακρύς»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 17:19

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα έλθει σύντομα προειδοποίησε εκ νέου μέσω συνέντευξής του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι περισσότεροι πόλεμοι διαρκούν περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν όταν ξεκινούσαν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke. «Κατά συνέπεια πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία» εκτίμησε.

Η ένοπλη σύρραξη άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια. Από τον Ιούνιο 2023 ο ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπίθεση για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όμως οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις του δεν επέτρεψαν στο Κίεβο να ανακτήσει μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών.

«Θα θέλαμε όλοι να έρθει η ειρήνη γρήγορα» υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ. «Ομως ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι Ουκρανοί σταματούσαν τις μάχες, η χώρα τους δεν θα υπήρχε πλέον» υπογράμμισε.

«Αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ρωσία καταθέσουν τα όπλα θα έχουμε ειρήνη», προσέθεσε.

Αναφερθείς στην επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στη Συμμαχία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αργά ή γρήγορα η Ουκρανία θα βρίσκεται στο NATO». Το Κίεβο ήρθε πιο κοντά σε αυτό στη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας τον Ιούλιο, εξήγησε ο ίδιος.

Μιλώντας, τέλος, για τη λήξη του πολέμου, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε ακόμη μία προειδοποίηση. Οταν έρθεο εκείνη η ώρα «θα χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία». Κι αυτό διότι «σε διαφορετική περίπτωση η Ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί» κατέλεξε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...