360
Φωτογραφία του ιρανοαμερικανού επιχειρηματία και οικολόγου Μοράντ Ταχμπάζ (αριστερά), ενός εκ των αμερικανών που απελευθέρωσε η Τεχεράνη στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ | Roxanne Tahbaz via REUTERS

Απελευθερώθηκαν από το Ιράν πέντε αμερικανοί κρατούμενοι

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:50
Φωτογραφία του ιρανοαμερικανού επιχειρηματία και οικολόγου Μοράντ Ταχμπάζ (αριστερά), ενός εκ των αμερικανών που απελευθέρωσε η Τεχεράνη στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ
|Roxanne Tahbaz via REUTERS

Απελευθερώθηκαν από το Ιράν πέντε αμερικανοί κρατούμενοι

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 16:50

Ενα αεροπλάνο των αερογραμμών του Κατάρ, που μεταφέρει πέντε Αμερικανούς, που κρατούνταν στο Ιράν, μαζί με δύο μέλη οικογενειών τους και τον πρέσβη του Κατάρ στο Ιράν, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό τη Ντόχα.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ότι δύο από τους πέντε ιρανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ΗΠΑ, ο Μερντάντ Μοΐν-Ανσαρί και ο Ρεζά Σαρχανγκπούρ-Καφρανί, αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Επίσης, ανάμεσα στους πέντε είναι και ιρανοαμερικανός επιχειρηματίας και οικολόγος Μοράντ Ταχμπάζ.

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων, μετά την επιβεβαίωση ότι αποδεσμεύθηκαν έξι δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών πόρων από τη Νότια Κορέα.

Ετσι, πέντε ιρανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν και σε αντάλλαγμα πέντε αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στο Ιράν θα παραδοθούν στην αμερικανική πλευρά.

Οπως σημειώνει ο Guardian, κάποιοι από τους Αμερικανούς κρατούνταν από τις Αρχές του Ιράν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία μέχρι να φτάσει η στιγμή που η περίπλοκη και λεπτή διπλωματική διεργασία αποδώσει καρπούς.

Το Κατάρ ενεργεί ως διαμεσολαβητής για τη συμφωνία, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική μεταφορά των ιρανικών μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Κατάρ και την Ελβετία. Οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο μόνο μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς μετρητών.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πέντε Αμερικανοί που ήταν κρατούμενοι στο Ιράν, μαζί με δύο γυναίκες, μέλη των οικογενειών τους, έφυγαν από το Ιράν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων, που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη.

Μπάιντεν: «Eπιστρέφουν σπίτι τους»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πέντε αμερικανοί υπήκοοι που κρατούνταν στο Ιράν «επιτέλους επιστρέφουν σπίτι τους» μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για την ανταλλαγή κρατουμένων των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ, του Ομάν, της Ελβετίας και της Νότιας Κορέας για τη βοήθειά τους στη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Αμερικανών.

«Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ και τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ, που και οι δύο συνέβαλαν στη διευκόλυνση αυτής της συμφωνίας κατά τη διάρκεια πολλών μηνών δύσκολης και βασισμένης σε αρχές αμερικανικής διπλωματίας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δεσμεύτηκε παράλληλα να «συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν για τις προκλητικές του ενέργειες στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...