515
O μοναδικός Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις | REUTERS/Yves Herman

Μόντο Ντουπλάντις: Ο… συνήθης ύποπτος του παγκόσμιου ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2023, 15:13
O μοναδικός Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις
|REUTERS/Yves Herman

Μόντο Ντουπλάντις: Ο… συνήθης ύποπτος του παγκόσμιου ρεκόρ

Sportscaster Sportscaster 18 Σεπτεμβρίου 2023, 15:13

Το έκανε, πάλι, το παγκόσμιο ρεκόρ ο Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις, και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το περίμενε. Εδώ και τριάμισι χρόνια ο σουηδός επικοντιστής είναι… ο συνήθης ύποπτος, όπου κι αν αγωνίζεται. Αλλά ήταν έκπληξη, ο τρόπος με τον οποίο το έκανε: χωρίς να χάσει ούτε ένα άλμα – κάτι πρωτοφανές στα χρονικά του αγωνίσματος.

Στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Γιουτζίν (Ορεγκον) το βράδυ της Κυριακής επιχείρησε τέσσερις προσπάθειες, όλες κι όλες, και δεν έριξε τον πήχη σε καμία από αυτές. Στις τρεις πρώτες, κάθε φορά πηδούσε 20 εκατοστά ψηλότερα: 5,62 – 5,82 – 6,02. Στην τελευταία δοκίμασε στα 6,23 μέτρα, αφού τα 6,22 ήταν το (δικό του) προηγούμενο ρεκόρ. Το είχε πετύχει τον περασμένο Φεβρουάριο στον κλειστό στίβο του Κλερμόν Φεράν (στο επί κοντώ δεν υπάρχει ξεχωριστό παγκόσμιο ρεκόρ για τον ανοικτό ή τον κλειστό στίβο). Πέρασε και αυτό το ύψος με την πρώτη, και βελτίωσε την κορυφαία επίδοση στο αγώνισμα για έβδομη φορά. Φυσικά, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τον δεύτερο (Ομπιένα) 41 ολόκληρα εκατοστά πίσω (5,82).

Η σταθερότητα που επιδεικνύει στις «πτήσεις» του, είναι φαινόμενο. Εχει υπερβεί τέσσερις φορές τα 6,20, 18 φορές τα 6,10 και 74 φορές τα 6 μέτρα, τα οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών. Δυο μήνες πριν κλείσει τα 24, έχει κατακτήσει τα πάντα: ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, τρία χρυσά και ένα αργυρό σε παγκόσμια πρωταθλήματα (ανοικτού και κλειστού στίβου), τρία χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δυο «διαμάντια» (Ντάιαμοντ Λιγκ). Εδώ και αρκετό καιρό είναι (σχεδόν) ανίκητος στους αγώνες στους οποίους συμμετέχει.

Υφαίνει τον μύθο του πόντο – πόντο, θυμίζοντας στους λάτρεις αυτού του υπέροχου αγωνίσματος τον Σεργκέι Μπούμπκα, που μεσουράνησε από το 1981 έως το 2001. Ο «τσάρος των αιθέρων», ο πρώτος αθλητής που «πέταξε» πάνω από τα 6 μέτρα, ο οποίος είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ 35 φορές (17 στον ανοικτό στίβο και 18 στον κλειστό), αποχώρησε από τη δράση όταν ο Ντουπλάντις ήταν 2 ετών, αφήνοντας τον πήχη στα 6,14 στον ανοικτό στίβο, και στα 6,15 στον κλειστό. Το 6,14 δεν το είχε φτάσει κανένας άλλος επικοντιστής για πάνω από 26 χρόνια, μέχρι να το καταρρίψει ο υπέροχος Σουηδός τον Σεπτέμβριο του 2020 – τότε ήταν 20 ετών. Το 6,15 το «έσπασε» πρώτος ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί, ο «μέντορας» του Ντουπλάντις, το 2014 (6,16). Αλλά έξι χρόνια αργότερα, ο πιτσιρικάς πήδησε ακόμη ψηλότερα (6,17).

Ο «Μπούμπκα του 21ου αιώνα» έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη, μέχρι να ξεπεράσει τον… αυθεντικό, όμως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι ο συνεχιστής των καταπληκτικών του επιδόσεων, ανεβάζοντας την «οροφή» του επί κοντώ σε ύψη τρομακτικά για τον ανταγωνισμό. Ο Ντουπλάντις έχει, ήδη, υπερβεί το 6,15 του 59χρονου, σήμερα, Ουκρανού, εννέα φορές. Και από το 2020 έχει βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 7 εκατοστά.

Γεννημένος στις ΗΠΑ από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Σουηδέζα, ο Ντουπλάντις εξακολουθεί να γράφει ιστορία με το χαμόγελο στα χείλη, κάνοντας τα πιο απίθανα κατορθώματα να φαίνονται απλά. Πόσο (πιο) ψηλά μπορεί να φτάσει; Ο ίδιος έχει βάλει στόχο να πηδήσει πάνω από τα 6,25 μέτρα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στους οποίους, βεβαίως, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...