2091
| Κοnstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» και άλλα 17 «Δεν»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 15:30
|Κοnstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» και άλλα 17 «Δεν»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 15:30

Δεν φεύγω, δεν φυγομαχώ, δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος, δεν είμαι εκτός κοινωνίας, δεν κρύβομαι πίσω από δείκτες και νούμερα, δεν διαπραγματεύομαι εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη 87η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (τόσο στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» το Σάββατο, όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή)  δεν είχε «θα» και υποσχέσεις· είχε πολλά και πολύ προσωπικά «δεν» και δεσμεύσεις: για το πώς θα πορευθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα  –ειδικά αφού περάσει η «τρικυμία» του καλοκαιριού με τις απανωτές ιστορικές φυσικές καταστροφές. Εξ ου και η έκκλησή του «δώστε μας χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου».

Στην πρώτη του άνοδο στη ΔΕΘ μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βγει από τη στενωπό των καταστροφών του καλοκαιριού και του αντίκτυπου που είχαν για την εικόνα της κυβέρνησης πριν καλά-καλά αρχίσει η δεύτερη τετραετία της και να δώσει σήμα συνέχισης του προγραμματισμένου έργου, βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό θέλησε να κλείσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού (στέλνοντας παράλληλα και τα δέοντα μηνύματα προς τους υπουργούς του σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αλλά και την δημόσια εικόνα τους), ζήτησε -όπως προαναφέρθηκε- πίστωση χρόνου για να κριθεί συνολικά (όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές), αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε και τα λάθη που έγιναν με το ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του («πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας», είπε, αλλά «δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτά»).

Και μέσα από μία σειρά από «δεν» που ξεκίνησαν από τον Βασίλη Καρρά και το χιλιοτραγουδισμένο «Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω» μέχρι τους στίχους του Κώστα Βάρναλη στους «Μοιραίους», λέγοντας ΔΕΝ είμαστε «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» και ΔΕΝ «προσμένουμε σε κάποιο θάμα» και τέλος -αντί κατακλείδας- τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη (Δοκιμές, τ.2, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 1974) «ΔΕΝ μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας», έδωσε το στίγμα των προθέσεών του…

Ακολουθούν τα 18 ΔΕΝ του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

 1.Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Είναι η πέμπτη φορά που έρχομαι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως Πρωθυπουργός και στους 50 μήνες που έχω την τιμή να είμαι ο Πρωθυπουργός της πατρίδας μας χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Πολλές περισσότερες από όσες φανταζόμουν όταν ξεκίνησα αυτή την όμορφη διαδρομή. 

Απέναντι ακόμα και στη φύση, που μας θυμίζει ότι συχνά ξεπερνά τα ανθρώπινα, η θέση μου είναι ίδια. Δεν είμαστε, κ. Πρόεδρε, «οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» των στίχων του Βάρναλη. Σίγουρα, «δεν προσμένουμε σε κάποιο θάμα».

 Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία.

2. Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μιας εθνικής χρεοκοπίας, όπως και δεν θα αφήσω τους Ελληνες να διχαστούν ξανά πάνω στο ψέμα.

3. Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος. Όσα θα πω σε λίγο θα αποτυπώνουν την αλήθεια. Τις δυνατότητες και τις επιτυχίες μας, όσο και τις υστερήσεις μας. Κυρίως, όμως, τις μεγάλες αλλαγές που θέλει η Ελλάδα. Εχω την απαίτηση -πρώτα και πάνω απ’ όλα από τον εαυτό μου- να κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Αυτήν κάνω και τώρα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

4. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτά. Θα προτιμήσω να σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Δεν αναμετριέμαι μόνο με τις προσδοκίες των πολιτών, αναμετριέμαι με την ίδια τη συνείδησή μου. Εχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω.

6. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό.

Ερωτηθείς για το rotation που έγινε στην κυβέρνηση και το κατά πόσο αποδείχθηκε ή όχι  αποτελεσματικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε χαρακτηριστικά:

Είμαι πολύ περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία απολύτως αλλαγή στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές και αν έμεναν όλοι οι Υπουργοί στις θέσεις τους.

Η άποψη μου είναι, και δεν αλλάζω αυτή την προσέγγιση, ότι είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια. Ακριβώς αυτό υπηρέτησε το rotation. Δεν ήταν ένα rotation το οποίο έγινε στην τύχη. Έκρινα -δεν σημαίνει ότι πάντα μπορεί να έκανα όλες τις ορθές επιλογές- και σκέφτηκα πάρα πολύ για το ποιος Υπουργός μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

7. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι Υπουργοί. Αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν, αμετακίνητοι Υπουργοί δεν υπάρχουν. Ένας Υπουργός αξιολογείται από εμένα σε δύο επίπεδα: το πρώτο επίπεδο είναι η αποτελεσματικότητα. Μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική πολιτική, κυβερνητική πολιτική, για την οποία τοποθετήθηκε σε αυτό το Υπουργείο; Προφανώς πάντα, ξέρετε, συνομιλούμε με τους υπουργούς. Οι Υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό το οποίο τους λένε κεντρικά. Πάρα πολύ συχνά τροποποιούμε σχέδια, έρχονται με τις δικές τους εισηγήσεις και έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών.

Αρα, το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Αυτή θέλει κάποιο καιρό, ξέρετε. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω αν ένας Υπουργός είναι αποτελεσματικός. Γι’ αυτό και ξέρετε πολύ καλά ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς, διότι θέλω να δίνω κάποιο χρόνο σε Υπουργούς να αποδεικνύουν τις δυνατότητες τους.

Το δεύτερο, όμως, κριτήριο έχει να κάνει με την συμπεριφορά. Εκεί, προφανώς, η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός Υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω.

Δεν  μπορεί κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση να νομίζουν ότι το 41% είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Η εντολή είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και κυρίως όσοι ακόμη δεν αισθάνονται άνετα στις υπουργικές τους καρέκλες γιατί θα ήθελαν να είναι σε άλλη θέση. Το ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση δεν  σημαίνει ότι δεν πρέπει να κυβερνηθεί σωστά η χώρα. Το αντίθετο!

 8. Δεν είμαι εκτός κοινωνίας – βλέπω και εγώ τη δυσθυμία η οποία υπάρχει όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά ξέρετε μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έλεγα πάντα, και την προηγούμενη τετραετία.

Είναι απολύτως λογικό να μας ασκείται επί μέρους κριτική για τις αστοχίες μας και αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Τελικά, όμως, μία κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας και το πήγαμε από το 40% στο 41%.

Αρα, δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου.

 9. Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους.

Η πολιτεία, ανέφερε ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν, όχι στα μικρά μαγαζάκια της γειτονιάς. […] Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θύλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο.

Η μεν πολιτεία, δεν είναι η δουλειά της να είναι αρεστή. Είναι καλό να είναι και αρεστή, αλλά πρωτίστως πρέπει να είναι λειτουργική. Οι δε πολίτες, από ιδιώτες να γίνουν μέτοχοι της δημόσιας ευθύνης. Παντού. Παντού. Από τα εισοδήματα που δηλώνουν μέχρι τα σκουπίδια που ανακυκλώνουν. Διότι αυτή η αμοιβαία αδράνεια και αυτή η σκυταλοδρομία, τελικά, της συνενοχής, αποτελούν βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας: το κράτος να αφήνει τρύπες στα δίχτυα ελέγχου, αυτές τις τρύπες συνήθως τις προσπερνούν τα μεγάλα ψάρια, τα μικρά ψάρια αισθάνονται ότι αδικούνται, ωστόσο αργότερα καταλήγουν και αυτά να το μιμούνται.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απλώνεται μια αίσθηση αυθαιρεσίας. Μια αίσθηση γενικευμένης ανομίας. Είναι ένα σαράκι το οποίο κατατρώει την ουσία της συλλογικής συνοχής που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν με ενδιαφέρει, λοιπόν, αν κάποιοι το υπερασπιστούν. Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους. Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία.

10. Δεν μπορεί οι έχοντες να κάνουν ζωή χαρισάμενη και να πιέζουν τους μη έχοντες. Στον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε πολύ καλύτερες αμοιβές στους εργαζόμενους και αυτό δεν αφήνεται πλέον στην διακριτική τους ευχέρεια. Στην πανελλαδική μάχη για να σταθεί όρθια η Θεσσαλία δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν οι επιχειρήσεις που μπορούν να προσφέρουν.

11. Δεν μπορεί εγκληματίες κάθε είδους να προβάλλουν μία Ελλάδα που δεν την θέλουμε και δεν μας αντιπροσωπεύει. Από τους δολοφόνους του Αντώνη στον Πειραιά και τους σύγχρονους μαυραγορίτες στη Λάρισα μέχρι τους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεπιχερηματίες των κοσμικών νησιών που τόσα χρόνια νομίζουν ότι ζουν σε μία άλλη χώρα και με τους νόμους που είχαν φτιάξει αυτοί για τον εαυτό τους.

12. Δεν γίνεται να προκαλείται το δημόσιο αίσθημα με ποινές-χάδια ή ποινές που αργούν δεκαετίες να αποδοθούν σε εγκληματίες. Στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών, το οποίο επανέρχεται οπότε ένα έγκλημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά. Γι’ αυτό είναι σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να ερχόμαστε εκ των υστέρων να κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνη και στις προτάσεις τις οποίες θα φέρει προς ψήφιση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες σαν και αυτήν. Αυτές οι παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν πολύ σύντομα και πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική τομή με το χθες στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

13. Δεν μπορεί η μάστιγα της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί και οι λίγοι να γελούν και να περνούν ζωή χαρισάμενη στην πλάτη των πολλών.

14. Για την ακρίβεια: Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από στατιστικούς δείκτες οι οποίοι δείχνουν ότι έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ, να το πω πολύ απλά, είναι πολύ ακριβό. Και το να πέφτει ο πληθωρισμός από μόνος του δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα, διότι οι τιμές έχουν ανέβει, απλά αυξάνονται λιγότερο από ό,τι αυξάνονταν στο παρελθόν.

15. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα λέγοντας «ουφ, πετύχαμε ένα σημαντικό στόχο, τώρα εντάξει, ας μπουν τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο». Δεν είναι έτσι. Το κύριο μας μέλημα για τους επόμενους μήνες θα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις ενός μεγάλου διεθνούς προβλήματος, που είναι η παγκόσμια «έκρηξη» στις τιμές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

16. Δεν συζητώ με την Τουρκία  ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας. Είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία.

17. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής και νομίζω ότι ο τελικός απολογισμός, δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν θετικός. Χρειαστήκαμε δύο εκλογές ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία, με διαφορετική σύνθεση της Βουλής, εάν η ενισχυμένη αναλογική ίσχυε και στην πρώτη κάλπη, του Μαΐου.

Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο

18. «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον θέλουν να σκέφτεται την ανάληψη κάποιας  θέση στην Ευρώπη, είτε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε ως πρόεδρος της Κομισιόν, ή ακόμη και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά:

 «Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει “δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω”. Σας καλύπτει αυτή η απάντηση μου;»,  

Κοιτάξτε, έχω εκλεγεί -ας αφήσουμε λίγο τα αστεία στην άκρη- με ένα υψηλό ποσοστό Πρωθυπουργός της χώρας. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για την επόμενη τετραετία.

Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτήν την οποία κάνω για την πατρίδα μου. Προτιμώ απείρως περισσότερο να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα.

Άρα, δεν ασχολούμαι με όσους ανακάλυψαν ξαφνικά -τους ευχαριστώ- την όποια διεθνή μου εμβέλεια ή σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως να φαντάζονται ότι μπορούν να με ξεφορτωθούν στέλνοντάς με σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...