1561
Ύστερα από εβδομάδες απουσίας και διακοπών, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεμφανίστηκε, για να ψηφίσει | INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλεισαν οι κάλπες – ψήφισαν 147.000 – Στις 23:00 τα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 10:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2023, 21:55
Ύστερα από εβδομάδες απουσίας και διακοπών, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεμφανίστηκε, για να ψηφίσει
|INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλεισαν οι κάλπες – ψήφισαν 147.000 – Στις 23:00 τα αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 10:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2023, 21:55

Στις κάλπες έσπευσαν από το πρωί της Κυριακής μέλη του ΣΥΡΙΖΑ —παλιά, αλλά και νέα που βαπτίστηκαν μέλη λίγο πριν ψηφίσουν— για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση, τον Ιούνιο, του Αλέξη Τσίπρα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 π.μ. και αρχικά προβλεπόταν ότι θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ., ωστόσο δόθηκε παράταση μιας ώρας, λόγω της μεγάλης, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, συμμετοχής των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννη Δρόσο, μέχρι τις 19:30 είχαν ψηφίσει περίπου 130.500 άτομα συν 1.100 άτομα από το εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τον αν. γραμματέα της ΚΕ, Γιώργο Βασιλειάδη, ο αριθμός των ψηφοφόρων λίγο πριν τις 9 μ.μ. είχε ξεπεράσει τους 140.0000 —η ΕΡΤ αργότερα ανακοίνωσε πως τελικά ψήφισαν 147.000 άτομα.

Ο κ. Δρόσος ανέφερε ότι περίπου 40.000 είναι τα νέα μέλη που γράφτηκαν για να ψηφίσουν την Κυριακή, αλλά . Τέλος, σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου είχαν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγράφονταν μέλη του κόμματος επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, μια διαδικασία που προκάλεσε εύλογα σχόλια περί αυθεντικότητας του εκλογικού σώματος, με στελέχη να μιλούν ακόμα και για «νεοδημοκράτες» ή «πασόκους» που πήγαν να ψηφίσουν!

Είχαν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Τόσο όσοι είναι ήδη μέλη όσο και εκείνοι που θα εγγράφονταν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούσαν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονταν εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Την προεδρία του κόμματος διεκδίκησαν οι Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας (Aris Oikonomou/ SOOC)

Μαζί τους έπρεπε να έχουν αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο Υγείας, ή άδεια διαμονής, ή visa, ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είχε οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής δύο ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 όφειλαν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος εκλογών, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης, αυτές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

«Πολύ μεγάλη» η συμμετοχή

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής», η συμμετοχή των μελών του κόμματος στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου «είναι πολύ μεγάλη», καθώς μέχρι τις 19:30 είχαν ψηφίσει πάνω από 130.000 μέλη του κόμματος.

Οι νέοι ψηφοφόροι υπολογίζονταν, από νωρίς το πρωί, σε ποσοστό 20-25%, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις εσωκομματικές εκλογές του στις 15 Μαΐου 2022, όπου επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αντίπαλο, ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν συμμετάσχει 150.853 ψηφοφόροι.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψηφίζει στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος (Menelaos Myrillas / SOOC)
Μήνυμα Τσίπρα: «Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα»

«Το μαζικό «παρών» των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο εκλογικό κέντρο στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην Πλάκα.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος φάνηκε να απέχει από τα εσωκομματικά δρώμενα αμέσως μετά την αποχώρησή του από την αρχηγία, δήλωσε συγκεκριμένα:

«Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες.

»Το δικό τους “παρών”, μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στις κάλπες, το δικό τους μαζικό “παρών” λοιπόν, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

Ψήφισαν οι «πέντε»

«Σήμερα ψηφίζουμε, σήμερα αλλάζουμε» δήλωσε νωρίτερα ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής.

«Συμμετέχουμε», τόνισε ο κ. Παππάς, «για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα “χυλό”, χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες» σημείωσε.

Ο Νίκος Παππάς ψηφίζει στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος, στην Καισαριανή (Aris Oikonomou/ SOOC)

Καταληκτικά, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Κάνουμε τα ανοίγματα μας, χτίζουμε την ανοικτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας, χτίζουμε την παράταξη της νίκης».

Αργότερα, μέσω σχετικής ανάρτησής του στο Χ, ο κ. Παππάς προέβη στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή στις εκλογές «ξεπερνάει κάθε προσδοκία».

Η Εφη Αχτσιόγλου ψηφίζει στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος στο Περιστέρι (Nephele Nomikou/ SOOC)

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Aριστεράς» συμφώνησε η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία προσήλθε στην κάλπη δεύτερη μεταξύ των «πέντε», στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

Η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, και εκ των φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου» και τόνισε ότι «σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά». «Και εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

«Χθες, ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε» προσέθεσε, για να καταλήξει λέγοντας: «Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΣτέφανοςΤζουμάκας ψηφίζει στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος (Kyriakos Finas / SOOC)

Κάλεσμα προς τα μέλη του κόμματος και κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «για να αλλάξουμε πορεία» απηύθυνε από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Τζουμάκας σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας.

«Εχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την πολιτική και την οικονομία. Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφικών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Εχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε» τόνισε.

  • Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές απηύθυνε νωρίτερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος: «Οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές ως τις οκτώ το βράδυ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορούν να έρθουν και παλιά αλλά και νέα μέλη. Μπορεί οποιοδήποτε πολίτης, οποιαδήποτε συμπολίτισσά μας, να έρθουν και να ψηφίσουν. Να γραφτούν απευθείας, αλλά να επιλέξουν και την επόμενη μέρα, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει για να ζούμε καλύτερα. Να έχουμε καλύτερη πατρίδα, ισχυρότερη χώρα, καλύτερη κοινωνία, καλύτερη οικονομία. Για το μέλλον μας ψηφίζουμε, δεν ψηφίζουμε μόνο για τη θέση του προέδρου».
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στη Νέα Ιωνία (InTime News/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

«Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς» ανέφερε με τη σειρά του ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του αφότου ψήφισε και ο ίδιος, στο εκλογικό κέντρο Νέας Ιωνίας.

«Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά, με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το σύνθημά του ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά», για να συμπληρώσει ότι πιστεύει πως η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι καλύτερη «αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο Περιστέρι (InTime News/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Τελευταίος χρονικά μεταξύ των «πέντε» προσήλθε στο εκλογικό του κέντρο, στο Περιστέρι, ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τον οποίο «η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα».

Ο πέμπτος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος δήλωσε πραγματικά συγκινημένος «από την κοσμοσυρροή σήμερα». «Πάρα πολύς κόσμος» είπε, συστήνοντας υπομονή σε όσους περιμένουν στις ουρές για να ψηφίσουν. «Είναι απρόσμενη η προσέλευση, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο, μια προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου, τους πόρους του τόπου, και να λύνει τα προβλήματα του τόπου» συμπλήρωσε.

«Μια σύγχρονη πατριωτική κυβερνώσα Αριστερά. Αυτό είναι το όραμά μου, αυτό φαίνεται να βλέπει ο κόσμος και να ανταποκρίνεται» συνέχισε.

Ο κ. Κασσελάκης ολοκλήρωσε τη δήλωση του τονίζοντας: «Ψηφίστε σήμερα, για όποιον θέλετε, αλλά ψηφίστε. Και από αύριο ενωμένοι συνεχίζουμε μαζί. Και με τη νίκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...