420
| shutterstock

Η Τουρκία «απειλεί» με νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2023, 10:44
|shutterstock

Η Τουρκία «απειλεί» με νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2023, 10:44

Το Ακούγιου, το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής Τουρκίας, ρωσικής κατασκευής στη νότια επαρχία της Μερσίνης, είναι πια γεγονός —άλλωστε το καθεστώς Ερντογάν διαπραγματεύεται ήδη με τους Ρώσους και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλλασα. Όμως φαίνεται πως η πυρηνική ενέργεια είναι ο νέος πολιορκητικός κριός της Άγκυρας για να χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ελλάδα εκεί όπου ενδεχομένως θα πονέσουν περισσότερο: τη Θράκη, σε ευρωπαϊκό έδαφος δηλαδή.

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της το Σάββατο, η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Κιρκλαρελί στην Ανατολική Θράκη. Τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Εχουμε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις μας με την Κίνα, πρέπει να τις οριστικοποιήσουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο τούρκος ερευνητής-δημοσιογράφος Ράγκιπ Σοϊλού στον ιστοχώρο Middle East Eye.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε πως ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφθηκαν την Ανατολική Θράκη και «είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Μπορούμε να συνάψουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε επίσης ο Μπαϊρακτάρ.

Κατά την «Καθημερινή», η εξέλιξη αυτή και η επιβεβαίωση ότι το μακρύ χέρι του Πεκίνου έφτασε για μία ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος —πολύ κοντά και στην… αμερικανικών συμφερόντων Αλεξανδρούπολη— αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ. Εξάλλου, μόλις την Παρασκευή επιβλήθηκαν ποινές σε πέντε τουρκικές επιχειρήσεις και έναν τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις βοηθώντας τη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο, επί ευρωπαϊκού εδάφους και μία ανάσα από τα σύνορα με την Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμα εστία ανησυχίας και αγκάθι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν θυμηθεί κανείς τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Αθήνα για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου —μόλις πρόπερσι ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επικαλεστεί την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και είχε ζητήσει από την Τουρκία «να συνεννοηθεί με τις γειτονικές χώρες για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου»— γίνεται κατανοητό ότι ένας πυρηνικός σταθμός πολύ πιο κοντά στον Έβρο, αποτελεί άλλης τάξης μεγέθους πρόβλημα.

Παράλληλα, είναι εμφανές ότι ο Ταγίπ Ερτογάν χρησιμοποιεί πλέον όλο και πιο μεθοδικά και εντατικά τη λεγόμενη «πυρηνική διπλωματία», για να διατηρήσει επαφή και προνομιακές σχέσεις με τους άλλους «μεγάλους παίκτες» του παγκόσμιου γίγνεσθαι, τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, απομακρυνόμενος από τη Δύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...