750
| INTIMEnews

Φάμελλος στη ΔΕΘ: Μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ η ενότητα και η συλλογικότητα, αλλά να μιλάμε με ενιαία φωνή

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 17:20
|INTIMEnews

Φάμελλος στη ΔΕΘ: Μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ η ενότητα και η συλλογικότητα, αλλά να μιλάμε με ενιαία φωνή

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 17:20

Ενα 24ωρο μετά το «ε δεν θα είναι και καταστροφή» (η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ) από τον εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, ναύαρχο Αποστολάκη, ο ad interim επικεφαλής του κόμματος  στη Βουλή (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα), Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, για αναγκαία ενότητα και συλλογικότητα και βέβαια στήριξη στο πρόσωπο του νέου προέδρου που θα προκύψει από τις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή.

«Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από την εσωκομματική εκλογή», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, «θα χρειαστεί τη συλλογικότητα, την ενότητα και την στήριξη από τα όργανα και τις συλλογικότητες.

Ταυτόχρονα όμως, έσπευσε να συμπληρώσει, «η δημοκρατία στο κόμμα και ο σεβασμός στον πλουραλισμό είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω -χρειάζεται μία ενιαία φωνή προς τα έξω».

Και  αφού έκρινε πως «είναι λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που μας προβληματίζουν» (αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν ειδικά μετά το βίντεο της Μακρονήσου), επανέλαβε:

«Η ενότητα και συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος, με την πολιτική έννοια, είναι η κυβέρνηση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να πέσει η πολιτική Μητσοτάκη αλλά να υπάρξει δίκαιη πολιτική στην Ελλάδα»

Γι’ αυτό, τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα και μία δυνατή πολιτική πρόταση για την κοινωνία» και συνέχισε εκτιμώντας ότι «οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους πέντε υποψηφίους, μπορούν να ωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, και ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι τώρα έχει συμβάλλει στην ενημέρωση του κόσμου και στην ενίσχυση της συμμετοχής του κόσμου στην εκλογή της Κυριακής».

«Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές μας, κατέληξε,  «θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης» και έκλεισε με ένα κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής:

«Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Στην αναφορά του εξάλλου για τα αίτια που οδήγησαν το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα στις διαδοχικές εκλογές ήττες, ο κ. Φάμελλος είπε πως υπήρξε πρόβλημα στην τεκμηρίωση πολλών προτάσεών μας και στη σύνδεσή μας με την κοινωνία, με τον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς. «Αυτό – τόνισε- πρέπει να αλλάξει αλλά με έναν υγιή τρόπο και σεβόμενοι την αυτονομία αυτών των χώρων. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας από την επομένη του 2019, συλλογικά δεν το πετύχαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κοινωνία και υπάρχει για την κοινωνία».

Κατά τα άλλα, πέρα από τη σκληρή κριτική που άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του  για το μέγεθος της καταστροφής από τα ακραία φαινόμενα του καλοκαιριού και τις αδυναμίες που παρουσίασε εκ νέου ο κρατικός μηχανισμός, ο κ. Φάμελλος μίλησε για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική  επιλογή τού Πρωθυπουργού να στερήσει την αξιωματική αντιπολίτευση από το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ.

«Είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται», σχολίασε για τον Πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε ότι βασίζεται στην επικοινωνία.

Σε ερώτηση τέλος για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, απάντησε λέγοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ΤΑ είναι βασικός δημοκρατικός θεσμός, στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι να ισχυροποιηθεί η αυτοδιοίκηση, εκεί πρέπει να αποσκοπεί και το αποτέλεσμα των εκλογών με την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων. Σήμερα δεν υπάρχει πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, οι αποφάσεις λαμβάνονται είτε στην Αθήνα είτε στα κομματικά γραφεία και κυρίως της ΝΔ. Πρέπει οι αιρετοί να υψώσουν φωνή. Είναι προφανές ότι με αυτή την στρατηγική θέλουμε πρόσωπα που θα δίνουν προοδευτική διέξοδο στη χώρα, θα προωθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και των ελεύθερων χώρων. Προφανώς θέλουμε να ενισχυθούν σχήματα που έχουμε στηρίξει. Είναι ένα από τα πεδία που έχουμε έλλειμμα σαν κόμμα, που έχουμε καθυστερήσει και πρέπει και εμείς να πάρουμε τα μαθήματά μας. Συνολικά, στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες. Να βγει δυνατή η Αυτοδιοίκηση με δυνατές προοδευτικές φωνές. Διαφορετικά βλέπουμε τις επιπτώσεις: πυρκαγιές, πλημμύρες, περίεργα φαινόμενα εγκληματικότητας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε από τους πολίτες «να καταδικάσουν πολιτικές που υποβάθμισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταδικάσουν κομματικές πολιτικές και να ενισχύσουν σχήματα που αναδεικνύουν την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε καλύτερη ζωή, να επιλέξουν οι πολίτες για τους παιδικούς σταθμούς, για ελεύθερους χώρους, για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Να επιλέγουν με βάση το συμφέρον του τόπου τους. Όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Υπάρχει ένα θέμα διάρκειας και αριθμού των θητειών των αιρετών, πρέπει να υπάρχει χώρος για νέους ανθρώπους και για νέους επιστήμονες». Οπως είπε, «υπάρχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής για το οποίο ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και είναι ο κομματισμός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...