1197
Δεκάδες μετανάστες που περισυλλέχθηκαν την Παρασκευή ανοιχτά της Λαμπεντούζα μεταφέρονται στο νησί | REUTERS/Yara Nardi

Λαμπεντούζα: Χιλιάδες μετανάστες περιμένουν να περάσουν στην ηπειρωτική Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 18:07
Δεκάδες μετανάστες που περισυλλέχθηκαν την Παρασκευή ανοιχτά της Λαμπεντούζα μεταφέρονται στο νησί
|REUTERS/Yara Nardi

Λαμπεντούζα: Χιλιάδες μετανάστες περιμένουν να περάσουν στην ηπειρωτική Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 18:07

Μεγάλη επιχείρηση των ιταλικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών που κατέκλυσαν αυτή την εβδομάδα το μικρό νησί της Λαμπεντούζα προς την Σικελία και την ηπειρωτική Ιταλία.

Η άφιξη περίπου 10.000 ανθρώπων από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης, δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στο ιταλικό νησί των 7.000 κατοίκων.

Περί τα 5.000 άτομα υπολογίζονταν ότι θα μεταφερθούν στη Σικελία, όπου λειτουργούν μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής. Την Παρασκευή υπολογιζόταν ότι το νησί φιλοξενούσε 3.800 μετανάστες, καθώς από τη νύχτα της Πέμπτης έφθασαν εννέα ακόμα πλεούμενα με περίπου 400 επιβαίνοντες.

Η μεταφορά τους γίνεται με πλοία που ναύλωσε η ιταλική κυβέρνηση έως τη Σικελία και από εκεί σε κέντρα παραμονής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομαρχίας του Ακράγαντα, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί στην Σικελία περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι.

Δύο νεκροί και 25 τραυματίες σε λεωφορείο που μετέφερε μετανάστες

Δύο οδηγοί λεωφορείου έχασαν τη ζωή τους και 25 επιβάτες τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης σε τροχαίο που σημειώθηκε σε απόσταση 30 χλμ. έξω από τη Ρώμη. Το λεωφορείο μετέφερε μετανάστες από τη Λαμπεντούζα σε κέντρο παραμονής της βόρειας περιφέρειας Πεδεμόντιο.

Συνολικά, στο λεωφορείο, το οποίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τον Ακράγαντα της Σικελίας και ανετράπη, μετέβαιναν περίπου 50 μετανάστες. Δύο τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιακή πολυκλινική της Ρώμης «Αγκοστίνο Τζεμέλι». Σύμφωνα με την αστυνομία, το όχημα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Το κέντρο υποδοχής, που έχει κατασκευαστεί για να στεγάζει λιγότερα από 400 άτομα, είχε κατακλυστεί. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδια κρεβάτια, σκεπασμένοι με κουβέρτες επιβίωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με βάση πληροφορίες του AFP.

Οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες έσπρωξαν μεγάλο αριθμό μεταναστών στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες: 5.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν την Τρίτη στις ιταλικές ακτές, σχεδόν αποκλειστικά στη Λαμπεντούζα, και περί τις 3.000 την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Μια μαμά με τον γιο της από το Καμερούν περιμένουν έξω από το κέντρο παράτυπης μετανάστευσης στη Λαμπεντούζα (REUTERS/Yara Nardi)

Σύμφωνα με τον Ματέο Βίλα, του κέντρου ISPI, ο αριθμός των αφίξεων μέσα σε διάστημα 48 ωρών αποτελεί «απόλυτο ρεκόρ». Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός, που διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, «κάνει τα αδύνατα και ακόμη περισσότερa» ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Ροζάριο Βλάστρο.

Παράλληλα, για τη διαχείριση της όλης κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί άνδρες και γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας.

Αστυνομικός καλύπτει ένα μωρό με πετσέτα, καθώς οι μετανάστες περιμένουν στο λιμάνι για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα (REUTERS/Yara Nardi)

Η κοινότητα της Λαμπεντούζα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένταση επικράτησε την Τετάρτη στο κέντρο διανομής τροφίμων από τον Ερυθρό Σταυρό. Η διανομή φαγητού αποτελεί, άλλωστε, την κρισιμότερη φάση, καθώς επικρατούν εκνευρισμός και εντάσεις εξαιτίας της μακράς αναμονής των ανθρώπων κάτω από τον ήλιο.

«Μας έχει μείνει μια μόνο ελπίδα: να μη μας αφήσουν μόνους. Δώσαμε μαθήματα ανθρωπιάς και σε όλον τον κόσμο, αλλά τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές απαιτούν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου» δήλωσε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φιλίπο Μανίνο.

Σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από τις ακτές της Τυνησίας, η Λαμπεντούζα είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς για τους μετανάστες που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο

2.000 νεκροί στη θάλασσα

Στο ιστορικό κέντρο του νησιού, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) συνάντησε νεαρούς μετανάστες, ορισμένους από αυτούς να τρώνε παγωτό. Πολλοί λένε ότι πεινούν και δεν έχουν χρήματα, έτσι ορισμένα εστιατόρια τούς αρνούνται την είσοδο. Κάποια άλλα εστιατόρια του νησιού, όμως, προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε μετανάστες, ενώ κάτοικοι και τουρίστες τους πληρώνουν γεύματα.

Οι περισσότεροι μετανάστες ανασύρονται από βάρκες στη θάλασσα από την ακτοφυλακή και μεταφέρονται στη Λαμπεντούζα. Αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι: σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 2.000 έχασαν φέτος τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Ενα μικρό αγόρι στο χότσποτ της Λαμπεντούζα (REUTERS/Yara Nardi)

Το τελευταίο θύμα ήταν ένα μωρό πέντε μηνών. Επεσε την Τετάρτη το πρωί στη θάλασσα από τα χέρια της μητέρας του κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Το επόμενο βράδυ πολλοί κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν σε λιτανεία στη μνήμη του.

Εδώ και χρόνια το κέντρο υποδοχής του νησιού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ροές. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν έλλειψη νερού, τροφίμων και ιατρικής φροντίδας. Η Ιταλία κατηγορεί τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν κινητοποιούνται επαρκώς για να τη βοηθήσουν να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές.

Η Γερμανία γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα δέχεται πλέον μετανάστες από την Ιταλία, και η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με την Ιταλία.

Σύσκεψη στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών για τη «μεταναστευτική κατάσταση»

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν συγκάλεσε σύσκεψη, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, για τη «μεταναστευτική κατάσταση» στη Λαμπεντούζα. Στη συνεδρίαση θα συμμετείχαν οι «αρμόδιες υπηρεσίες» της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της μετανάστευσης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εξάλλου, ο Νταρμανέν σκόπευε να «συνομιλήσει» την Παρασκευή «με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας» επεσήμανε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση για το θέμα το πρωί του Σαββάτου.

Κατά την επίσκεψή του στη Μεντόν, την Τρίτη, ο Νταρμανέν είχε ανακοινώσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ανάσχεσης της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία, όπου το Παρίσι παρατηρεί «αύξηση 100% στις ροές».

Ο υπουργός δεν έχει διευκρινίσει προς το παρόν αν η Γαλλία θα ακολουθήσει την απόφαση της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη την αναστολή της εθελοντικής υποδοχής αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, εξαιτίας «της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης» και της άρνησης της Ρώμης να εφαρμόσει αυτές τις συνθήκες.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Η ιταλική κυβέρνηση αποδέσμευσε πρόσφατα 45 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την Λαμπεντούζα να διαχειριστεί την κατάσταση. Ομως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη εδώ και έναν χρόνο υποσχόμενη να βάλει τέλος στη μαζική μετανάστευση, ζητά την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Βρυξέλλες «βρίσκονται σε στενή επαφή» με τη Ρώμη σχετικά με την κατάσταση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία έχει ήδη δεχθεί 14 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής Λέγκα, δήλωσε ότι σε αυτές τις μαζικές αφίξεις βλέπει «μια πολεμική ενέργεια» κατά της Ιταλίας.

Η αριστερή αντιπολίτευση κρατά ειρωνική στάση απέναντι στην αποτυχία της πολιτικής Μελόνι-Σαλβίνι, που είχαν υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022 «να σταματήσουν» τα πλοία των μεταναστών.

Μετανάστες περιμένουν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα για να μεταφερθούν στην ιταλική ενδοχώρα (REUTERS/Yara Nardi)

Η Μαριόν Μαρεσάλ, επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Reconquête, που υποστηρίζει το κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, αναμενόταν την Παρασκευή στη Λαμπεντούζα. «Η Λαμπεντούζα δεν είναι μόνο το σύνορο της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» δήλωσε πριν από την αναχώρησή της.

Από την αρχή του έτους, 124.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές, έναντι 65.000 την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα νούμερα του 2016, όταν 181.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μεγάλος αριθμός Σύρων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, είχαν φθάσει στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...