Η πολεμική που ξέσπασε μετά τις αιχμές (εδώ) περί καθυστέρησης στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες από τη θεομηνία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία, αλλά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την ανάπτυξή τους στο πεδίο (επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μεταφοράς πληγέντων, προσωρινή αποκατάσταση υποδομών, όπως γέφυρες κ.ά. / φωτογραφίες κάτω), έφεραν πιο κοντά στην υλοποίηση σκέψεις για ενεργότερη εμπλοκή τους στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας.
Για κάποιους ίσως και να θεωρείται αυτονόητο, άλλοι όμως δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως λένε, τυχόν δέσμευση δυνάμεων σε αποστολές Πολιτικής Προστασίας (όπως για παράδειγμα η εντολή που δόθηκε την Πέμπτη για την ανάληψη -και- του έργου της αποκομιδής των νεκρών ζώων) μπορεί να αφαιρέσει δυνατότητες από το κυρίως έργο τους – την Αμυνα της χώρας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες στον Τύπο, η κυβέρνηση, μετά και την εμπειρία των πλημμυρών της Daniel, προσανατολίζεται στην καθιέρωση και θεσμική διασφάλιση ενεργότερου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία. Και μία πρώτη «γεύση» σε επίπεδο αποφάσεων αναμένεται να δώσει αυτό το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του για την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Βασίλης Νέδος, τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση ενός σχεδίου βάσει του οποίου μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων για την Πολιτική Προστασία να μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν κυρίως το κομμάτι της (ταχύτερης) αντίδρασης σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών (πυρκαγιές, καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα κ.τ.λ.) και δη τη δυνατότητα του Στρατού να επεμβαίνει και να επιχειρεί, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο αίτημα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί η στοχευμένη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, όταν διαβεβαίωνε πως δεν υπήρξε καμία απολύτως καθυστέρηση στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο, ότι «οι ΕΔ της χώρας είναι πάντα σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών όποτε χρειαστεί και όταν τους ζητηθεί»).
Πληροφορίες που επικαλείται στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», η Ελένη Ευαγγελοδήμου, αναφέρουν ότι το Μαξίμου διαπίστωσε ανάγκη για «πιο αυτοματοποιημένες» διαδικασίες επιχειρησιακά και για «επιτελικές δομές», εξ ου και αναμένονται ανακοινώσεις για νέα πρωτόκολλα με επίκεντρο την άμεση και μεγαλύτερη συνδρομή της τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού του Στρατού.
Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η κινητοποίηση μέσων και προσωπικού θα γίνονται εφεξής με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News