188
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Ognen Teofilovski

Ναυάγησαν οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 18:33
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Ναυάγησαν οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 18:33

Σε αδιέξοδο κατέληξε ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, που διεξήχθη την Πέμπτη, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Aλμπιν Κούρτι. «Δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Σερβία αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την απέρριψε όμως ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Βούτσιτς μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι ο συμβιβασμός που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ προέβλεπε την εκκίνηση από την πλευρά της Πρίστινας της διαδικασίας για την σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων, ενώ παράλληλα και το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την αφοσίωσή του στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου, εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ενωσης Σερβικών Δήμων. Η σύσταση της Ενωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2013 στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...